Ministerul Justiției. Adoptarea Proiectului de modificare a Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală

15 oct. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 190

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.just.ro), Ministerul Justiției a anunțat adoptarea, de către Senat, a Proiectului de modificare și completare a Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală, inițiat de către Ministerul Justiției.

Astfel, Proiectul de lege optimizează reglementări anterioare în materia cooperării judiciare internaționale, prin:

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a

„- Simplificarea și eficientizarea procedurii prin care se solicită unui stat străin recunoașterea unei hotărâri judecătorești române, inclusiv în vederea transferării cetățenilor străini aflați în executarea unor pedepse în România;

– Adoptarea unor norme prin care se facilitează măsurile pentru transferarea temporară a unor persoane deținute în alte state, pentru îndeplinirea de organele judiciare române a unor măsuri de anchetă (de ex. pentru a fi audiate). Măsura este benefică pentru mai buna desfășurare a proceselor penale cu elemente de extraneitate, prin faptul că este facilitată prezența persoanei și este ocrotit dreptul la apărare;

– Eficientizarea procedurii de cooperare în materia punerii în executare în UE a sancțiunilor pecuniare aplicate de către alte state (în special amenzi), prin faptul că acestea vor fi adresate direct judecătoriilor, pentru celeritate.”

De asemenea, proiectul de act normativ:

„- Asigură transpunerea, în dreptul intern, a articolului 5 din Directiva (UE) 2016/1919 a Parlamentului European și a Consiliului din 26 octombrie 2016 privind asistența juridică gratuită pentru persoanele suspectate și persoanele acuzate în cadrul procedurilor penale și pentru persoanele căutate în cadrul procedurilor privind mandatul european de arestare.

– Instituie norme de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2018/1805 al Parlamentului European și al Consiliului din 14 noiembrie 2018 privind recunoașterea reciprocă a ordinelor de indisponibilizare și de confiscare.

– Modificarea unor dispoziții din Legea nr. 302/2004, ca urmare a propunerilor formulate de către practicieni și a unor aspecte constatate de către Ministerul Justiției, în aplicarea legii, în vederea optimizării activității de cooperare judiciară internațională în materie penală.”

 

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Justiției. Întâlnirea de lucru dintre Ministrul Justiției și ambasadorii statelor membre UE acreditați la București

Ministerul Justiției. Adoptarea Proiectului de modificare a Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională în materie penală was last modified: octombrie 15th, 2020 by Universul Juridic
Pachet: Principiile procedurei judiciare
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter