Ministerul Justiției. Răspunsul OCDE cu privire la presupusul dezacord al instituției cu decizia CCR de revocare a procurorului-șef DNA

10 iul. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 401

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat din data de 9 iulie 2018, Ministerul Justiției a făcut unele precizări referitoare la corespondența purtată de Ministerul Justiției cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Astfel, pentru mai multe detalii cu privire la conținutul răspunsurilor OCDE, privitoare la această corespondență, redăm textul astfel cum a fost publicat de către  Minister:

Conferintele Video Universul Juridic

Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile domnului Kos au fost reflectate de presa din România. În mod similar, Secretariatul OCDE nu are competența de a aproba sau dezaproba vreo declarație pe care ați putea dori să o faceți în această privință, ținând cont, în același timp, de faptul că am răspuns deja la întrebarea referitoare la poziția domnului Kos în emailul nostru din data de 12 iunie 2018” – se arată în traducere furnizată de Ministerul Justiției.

Astfel, conform precizărilor din comunicat, OCDE precizează, în corespondența purtată cu Ministerul Justiției, faptul că: domnul Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale, același lucru fiind menționat și de ministrul justiției în data de 13 iunie 2018.

Totodată, este subliniat și faptul că nu se poate prezuma faptul că respectivul interviu a fost acordat în numele OCDE, iar OCDE nu poate comenta pe marginea modului în care părerile domnului Kos au fost reflectate de presa din România.

Sursa informației

Precizările vin după ce ministrul justiției a anuțat că va publica la data mai sus menționată răspunsul primit de la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), referitor la afirmațiile lui Drago Kos, care a fost citat criticând decizia CCR, referitoare la revocarea procurorului-șef DNA.

👍Vezi mai multe detalii despre respectiva decizie CCR

Domnul Tudorel Toader a precizat că se va vedea în acest fel cine denaturează adevărul.

Reamintim faptul că în data de 13 iunie 2018, ministrul justiției a anunțat că a purtat o corespondență cu Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pentru „a afla adevărul”, iar răspunsurile arată că Drago Kos, care a criticat decizia CCR, nu este specialist anticorupție, cum s-a vehiculat: „M-am adresat în scris, prin urmare am întrebat dacă s-a exprimat în numele personal sau al OECD. Ați văzut răspunsul: domnul Kos nu este, cum se spune în așa zisul interviu șeful organizației anticorupție, este șeful la o direcție de tranzacții internaționale. Nu prea are legătură anticorupția cu tranzacțiile internaționale. Domnul Kos nu a vorbit în numele Organizației, iar pe bună dreptate, OECD nu poate să își exprime opinia cu privire la modul în care presa din România a preluat și a reflectat un interviu dat – dacă a fost dat cu adevărat – în nume personal. A rulat câteva zile această informație prin care acest domn Kos a făcut referiri foarte critice la adresa Curții Constituționale și la adresa mea, ca ministru al justiției. Am vrut să cunosc adevărul: dacă este opinia OECD sau a unui domn care înțeleg că a jucat fotbal, a arbitrat și acum dă lecții de morală în ceea ce privește anticorupția”, spunea atunci ministrul Tudorel Toader, într-o intervenție televizată – potrivit Mediafax.

De altfel, ministrul justiției a postat corespondența cu OECD și pe pagina sa de Facebook: „OECD, Din corespondența purtată: Drago Kos nu este șeful structurii anticorupție din OECD. D. Kos este președintele Grupului de lucru pentru tranzacții comerciale internaționale. D. Kos nu a vorbit în numele OECD! «Nu putem comenta pe marginea modului în care părerile dlui Kos au fost reflectate de presa din România»!”, se arată în mesajul pe care Tudorel Toader l-a postat pe Facebook în data de 13 iunie 2018.

Conform unei alte postări, domnul Toader a primit acest răspuns în urma reformulării întrebării către OECD: „OECD nu a răspuns la întrebarea dacă declarațiile atribuite domnului Kos au fost făcute în nume personal sau în numele organizației. Voi reveni cu aceeași întrebare!”- scria ministrul în data de 11 iunie 2018.

Scrisoarea către OECD a fost anunțată de către ministrul justiției în data de 4 iunie 2018, tot pe Facebook.

Amenințări de la OECD, sau manipulări interne? Luni dimineață, mă voi adresa OECD pentru a comunica în mod oficial dacă afirmațiile domnului Drago Kos au fost făcute în nume propriu sau în numele OECD, așa cum acreditează titlul materialului întocmit de Ziare.com. Într-un articol publicat în data de 1 iunie, se afirmă faptul că în numele OECD, domnul Drago Kos a făcut o serie de afirmații, de o mare gravitate, la adresa instanței de contencios constituțional române. Totodată, aceeași publicatie, citează, atribuind aceleiași surse, de asemenea în numele OECD, afirmațiile potrivit cărora «Ministrul vostru al Justiției va învața curând, într-un mod dur, că este într-o mare eroare».

Dată fiind gravitatea acestor afirmații, precum și experiențe similare, când s-au atribuit unor organizații, precum GRECO, luări de poziție care ulterior nu au fost confirmate, pentru corecta informare a opiniei publice, consider absolut necesar să se facă lămurirea solicitată” – a scris domnul Tudorel Toader, pe Facebook, în data de 2 iunie 2018.

Ministerul Justiției. Răspunsul OCDE cu privire la presupusul dezacord al instituției cu decizia CCR de revocare a procurorului-șef DNA was last modified: iulie 11th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter