Ministerul Justiției a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar

16 feb. 2016
Vizualizari: 682

Despre

  • Membrii comisiei
  • Atribuții

Ministerul Justiției a preluat, în data de 12 februarie 2016, președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar (CNDIU), de la Ministerul Apărării Naționale. Președinția va fi asigurată de Ministerul Justiției pentru o perioadă de un an prin reprezentanții săi: Florin-Aurel Moțiu, secretar de stat, care va ocupa funcția de președinte al acestei comisii, Alina Plața, consilier juridic în cadrul direcției drept internațional și cooperare judiciară ca membru permanent și Crina Morteanu, consilier al ministrului ca membru supleant.

Comisia Națională de Drept Internațional Umanitar este un organ consultativ al Guvernului și reunește reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Justiției, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerului Tineretului și Sportului, Ministerului Sănătății, Ministerului Culturii și Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Acești reprezentanți pot fi asistați sau, după caz, substituiți de supleanți și sunt desemnați, la nivel de experți, de conducerile instituțiilor respective.

Comisia examinează și propune măsurile necesare la nivel național, în vederea aplicării, respectării și prevenirii violării normelor de drept umanitar cuprinse în instrumentele juridice internaționale la care România este parte. De asemenea, ea urmărește și analizează transpunerea în legislația internă a normelor internaționale de drept umanitar, emite avize consultative cu privire la proiecte de acte normative în domeniul dreptului umanitar și recomandă ratificarea instrumentelor juridice internaționale din domeniul dreptului umanitar.

La aceste atribuții se adaugă:

  • elaborarea Strategiei naționale de aplicare a dreptului umanitar, care este supusă aprobării primului-ministru
  • întocmirea de rapoarte anuale privind stadiul măsurilor de aplicare a dreptului umanitar, care sunt întreprinse de instituțiile reprezentate în CNDIU precum și cu privire la activitățile pe care le desfășoară în calitate de organ consultativ al Guvernului.
  • promovarea difuzării dreptului umanitar prin sistemul național de educație și cel specific instituțiilor reprezentate, organizarea de reuniuni științifice, cursuri de formare și de specializare în drept umanitar
  • colaborarea cu comisiile naționale din alte state și cu instituțiile internaționale de profil.

Președinția CNDIU a fost asigurată din luna martie 2015 de Ministerul Apărării Naționale, președinte fiind, Otilia SAVA, secretar de stat MAPN.

Sursa informației este Ministerul Justiției (www.just.ro).

Ministerul Justiției a preluat președinția Comisiei Naționale de Drept Internațional Umanitar was last modified: februarie 15th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: