Ministerul Finanțelor Publice. Proiect în dezbatere publică: modificarea și completarea Legii nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat

28 nov. 2017
Vizualizari: 972

Potrivit celor anunțate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro) în data de 27 noiembrie 2017, acesta supune dezbaterii publice un Proiect de O.U.G. pentru modificarea și completarea Legii nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat.

De asemenea, a fost anexată și Nota de fundamentare.

Potrivit Proiectului, propunerea Ministerului Finanțelor Publice vine în contextul în care este necesară adoptarea unor măsuri urgente pentru modificarea și completarea Legii nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat, precum și introducerea unor elemente noi care necesită o corelare urgentă a anumitor prevederi din textul actului normativ cu cel al achizițiilor publice,

De asemenea, ministerul consideră necesară introducerea de concepte noi specifice contractelor în regim de parteneriat public-privat care reflectă buna practică internațională precum și simplificarea demersurilor necesare a fi realizate de către autoritățile publice ce intenționează să implementeze proiecte în regim de parteneriat public-privat.

Astfel, a fost avut în vedere faptul că potrivit Programului de Guvernare 2017-2020, adoptat prin Hotărârea Parlamentului nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, se menționează în Capitolul Politici publice privind IMM: „3. Adoptarea Legii parteneriatului public-privat cel târziu la 1 octombrie 2017”.

De asemenea, ministerul a luat în considerare faptul că prin Legea pentru care se aduc modificările din respectiva O.U.G. au fost introduse o serie de elemente noi, care necesită o corelare urgentă a acestora cu cadrul legislativ aferent achizițiilor publice și concesiunilor.

Prin respectivul proiect de O.U.G. se urmărește obținerea unui cadru legislativ clar, stabil, predictibil, accesibil și coerent.

Conform proiectului există și necesitatea elaborării normelor de aplicare succesiv clarificării cadrului legii primare, în termen de 30 zile de la adoptarea respectivului act normativ în vederea asigurării aplicabilității acestuia.

Numeroase proiecte de investiții finanțate din fonduri publice au condus la abordări deficitare în sistemul de management tehnico-financiar cu impact asupra bugetului de stat și a absorbției fondurilor nerambursabile, cu următoarele efecte negative: întârzieri în procedurile de atribuire a contractelor de lucrări, întârzieri în realizarea lucrărilor, calitatea slabă a documentațiilor; blocaje în derularea contractelor de lucrări, ineficiența utilizării fondurilor publice, ineficiența instituțională în gestionarea contractelor de lucrări și a operării obiectivului investiției, la finalizarea acesteia, se mai arată în proiectul de O.U.G.

Având în vedere necesitatea obiectivă a stimulării investițiilor în condițiile constrângerilor bugetare, în special a celor de infrastructură mare, în principal finanțate din fonduri private, în lipsa cărora sectorul public din România va continua să se caracterizeze prin ineficiență în relația cu cetățenii sau cu mediul de afaceri și prin utilizarea deficitară a fondurilor publice, cu consecințe negative pentru întreaga societate, neadoptarea de măsuri imediate, prin O.U.G., ar conduce la menținerea situației de fapt prezentate ce reprezintă o vulnerabilitate la adresa societății în general, conform celor precizate în proect.

În considerarea faptului că aspectele sus-menționate vizează interesul public general și constituie situații de urgență a căror reglementare nu poate fi amânată, Ministerul consideră oportună adoptarea respectivului proiect de O.U.G.

Sursa informației

Ministerul Finanțelor Publice. Proiect în dezbatere publică: modificarea și completarea Legii nr. 233/2016 privind parteneriatul public-privat was last modified: noiembrie 30th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.