Ministerul Finanțelor Publice. Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal

17 mai 2018
Vizualizari: 1121

Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro), s-au publicat câteva informații cu privire la Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate de Guvern în ședința din 16 mai 2018.

Respectivele norme metodologice au fost aprobate prin H.G. nr. 1/2016 (M. Of. nr. 22 din 13 ianuarie 2016; cu modif. ult.).

De asemenea, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro), se arată faptul că în forma adoptată de Guvern sunt mai multe modificări față de proiectul pus în dezbatere publică. Astfel, principala modificare față de proiectul pus în dezbatere publică, se referă la Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor și vizează luarea în considerare și a contractelor individuale de muncă/convențiilor individuale de muncă, încheiate potrivit legilor speciale, la stabilirea numărului de angajați. Rămân neschimbate prevederile referitoare la actualizarea referințelor la noul plafon de 1.000.000 euro și posibilitatea de a opta pentru aplicarea prevederilor Titlului II („Impozitul pe profit din Codul fiscal”).

Respectivele Norme aduc clarificări cu privire la:

● Impozitul pe profit

Aici, menționăm introducerea unor precizări referitoare la aplicarea Capitolului III^1 („Norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, în legătură cu limitarea cheltuielilor cu dobânzile”).

● Impozitul pe venit și contribuții

De exemplu, se aduc clarificări cu privire la:

aplicarea sistemului de autoimpunere;

– calculul bonificațiilor la plata obligațiilor fiscale cu anticipație, până la termenul de plată al acestora, condițiile în care contribuabilii persoane fizice pot opta pentru direcționarea cotei de 2% din impozitul datorat, atât pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii cât și a unităților de cult și respectiv, pentru acordarea de burse private sau a entităților;

– condițiile în care contribuabilii persoane fizice pot opta pentru direcționarea cotei de 3,5% din impozitul datorat către entitățile nonprofit și unitățile de cult, care sunt furnizori de servicii sociale acreditați în condițiile legii;

– reglementarea regimului fiscal al veniturilor obținute în baza contractelor de activitate sportivă definite prin Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, în sensul introducerii sistemului de reținere la sursă a impozitului și a contribuțiilor sociale).

● Taxa pe valoarea adăugată

Aici, sunt explicate regulile aplicabile din punct de vedere al includerii în sfera TVA și al exercitării dreptului de deducere a taxei pentru operațiunile de cercetare-dezvoltare, având în vedere principalele situații ce se pot întâlni în practică.

● Accize și alte taxe speciale

Referitor la acest titlu, printre măsurile care se iau, se numără și corelarea prevederilor din normele metodologice referitoare la autoritățile competente care efectuează autorizarea antrepozitelor fiscale, a destinatarilor înregistrați, a expeditorilor înregistrați și a importatorilor autorizați, cu prevederile din Codul fiscal cu modificările și completările ulterioare.

● Impozite și taxe locale

Cu privire la impozite și taxe locale, sunt reglementate regulile pentru acordarea scutirii impozitului pe clădirile clasate ca monumente istorice, de arhitectură sau arheologice, indiferent de titularul dreptului de proprietate sau de administrare, care au fațada stradală și/sau principală renovată sau reabilitată conform prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare).

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Pentru a vedea o parte dintre clarificările aduse de noua hotărâre, vizitați site-ul Ministerului Finanțelor Publice (www.mfinante.ro).

  

Ministerul Finanțelor Publice. Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal was last modified: mai 17th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.