Ministerul Finanțelor. Proiect: O.U.G. pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 64/2007 privind datoria publică
Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 64/2007 privind datoria publică.
Propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la proiectele de acte normative, pot fi transmise la adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro, în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării (12 august 2024) pe site.
Redăm, în continuare, prevederile principale regăsite în Proiect:
ART. I – Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 439 din 28 iunie 2007, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 109/2008, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 4 alineatul (1), după litera h) se introduce o nouă literă, lit. i), cu următorul cuprins:
„i) finanțarea unor contracte/ acorduri de achiziții/ proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, prin utilizarea unor mecanisme de finanțare și/sau garantare oferite de către Guverne și/sau entități guvernamentale care reprezintă Guvernele altor țări”;
2. La articolul 4 după alineatul (6) se introduc cinci alineate, alin. (6^1) – (6^5) cu următorul cuprins:
„(6^1) Modalitatea de derulare a finanțărilor menționate la alin. (1) lit.i), inclusiv a modului de realizare a tragerilor, rambursarea capitalului, achitarea dobânzilor, comisioanelor și a altor costuri aferente acesteia, aranjamentele specifice de derulare a fluxurilor financiare, a conturilor necesar a fi deschise și a altor operațiuni solicitate de către Guvernele care acordă împrumuturi și/sau garanții, sunt prevăzute în documentele juridice aferente acestor finanțări care se încheie bilateral între cele două Guverne și în actele normative de aprobare a acestora prevăzute la (6^2).
(6^2) Documentele juridice menționate la (6^1) se aprobă prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Finanțelor, în calitate de unic administrator al datoriei publice guvernamentale împreună cu autoritățile administrației publice centrale în a căror arie de responsabilitate se încadrează contractele/acordurile de achiziții/proiectele de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională care fac obiectul finanțării.
(6^3) Ministerul Finanțelor și/sau autoritățile administrației publice centrale, menționate la (6^2) sunt autorizate să semneze acordurile și/sau documentele juridice menționate la (6^1), după caz, în funcție de prevederile specifice incluse în acestea.
(6^4) Finanțările contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, în scopurile prevăzute la alin. (1) lit.i) pot fi subîmprumutate unor companii de stat, desemnate să implementeze contractele/acordurile de achiziții /proiectele de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, cu respectarea legislației privind ajutorul de stat, după caz. Pentru scopurile prevăzute la alin. (1) lit.i) companiile de stat pot beneficia de garanția statului pentru împrumuturi contractate de acestea, cu respectarea legislației privind ajutorul de stat, după caz.
(6^5) În cazul finanțărilor contractate conform alin. (6^4), drepturile și obligațiile companiilor de stat desemnate pentru fiecare caz în parte, se stabilesc prin actul normativ de aprobare a acordurilor si/sau documentelor juridice aferente finanțărilor contractate de Guvernul României, prin Ministerul Finanțelor, în scopurile prevăzute la alin. (1) lit.i) și la alin. (6^1), numai după obținerea avizului din partea Comitetului Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări.”
3. La articolul 4 după alineatul (8) se introduce unui nou alineat, alin. (9) cu următorul cuprins:
„(9) Pentru implementarea finanțărilor contractate în scopul prevăzut la alin. (1) lit. i), în funcție de specificul mecanismului de finanțare și de beneficiarul finanțării, în bugetele ordonatorilor principali de credite ai bugetului de stat prin excepție de la prevederile art 14 (4) pot fi prevăzute sume alocate din credite externe, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”
4. La articolul 6 după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alin. (7) cu următorul cuprins:
„(7) Pentru companiile care derulează în numele Guvernului României contracte/ acorduri de achiziții/ proiecte de interes strategic național, inclusiv de apărare și securitate națională, și care beneficiază de mecanisme de finanțare și/sau garantare oferite de către Guverne și/sau entități guvernamentale care reprezintă Guvernele altor țări și care nu intră sub incidența legislației privind ajutorul de stat, nu se percepe comision la fondul de risc, costurile de finanțare fiind cele aferente Acordurilor și/sau documentele juridice menționate la (6^1).“
5. La articolul 5, alineatul (5^4) se modifică și are următorul cuprins:
„(5^4) Pentru activitățile derulate de Compania Națională Poșta Română – S.A. potrivit prevederilor art. 3 alin. (2^1), Ministerul Finanțelor este autorizat să plătească comisioane din bugetul de stat pentru efectuarea operațiunilor legate de activitatea de vânzare a titlurilor de stat pentru populație în funcție de valoarea de închidere a emisiunii și pentru efectuarea plăților aferente acestor instrumente de datorie publică, în funcție de valoarea operațiunilor efectuate către deținătorii de titluri de stat, precum și alte costuri asociate vânzării și rambursării titlurilor de stat pentru populație distribuite de Compania Națională Poșta Română – S.A., inclusiv pentru implementarea unor soluții în mediul online. Comisioanele și/sau alte costuri asociate vânzării și rambursării titlurilor de stat pentru populație se calculează lunar de către Compania Națională Poșta Română – S.A. și se plătesc în termen de 30 de zile de la data primirii facturii.”
ART. II – Se autorizează ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, derulează contracte care pot fi finanțate în condițiile art. 4 alin. (1) lit. i) Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 64/2007, cu modificările și completările ulterioare, să dezangajeze creditele de angajament angajate la nivelul bugetului de stat, până la nivelul plăților efectuate și să angajeze creditele de angajament aferente sumelor alocate din fonduri externe, în limita finanțării contractate și a prevederilor bugetare aprobate, în condițiile legii”.
ART. III – În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Ministerul Finanțelor va supune spre aprobare Guvernului proiectul de hotărâre privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.470/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, cu modificările și completările ulterioare.
Pentru informații suplimentare privind Proiectul și Nota de fundamentare, vă invităm să consultați sursa informației.