Ministerul Economiei. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.G. nr. 66/2000 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier în proprietate industrială.
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. pentru modificarea O.G. nr. 66/2000 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier în proprietate industrială.
Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (8 martie 2025) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Articolul I – Ordonanța Guvernului nr. 66/2000 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier în proprietate industrială, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 437/2002, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 758 din 17 octombrie 2002, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează, după cum urmează:
1. La articolul 1, alineatele (1) și (2) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Profesia de consilier în proprietate industrială este liberă și independentă, cu organizare și funcționare autonomă, în condițiile prezentei ordonanțe, ale statutului și ale codului deontologic.
(2) Activitatea de consilier în proprietate industrială constă în acordarea de asistență de specialitate în domeniul proprietății industriale și reprezentarea persoanelor fizice și juridice române sau străine în fața tuturor autorităților competente în domeniu, precum și a și terților, în condițiile prezentei ordonanțe.”
2. La articolul 5, litera a) se abrogă.
3. Articolul 6 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) În cazul specialiștilor în domeniul proprietății industriale care au avut calitatea de salariați ai Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci pentru o perioadă de cel puțin 5 ani, în cazul cadrelor didactice care fac dovada că au predat disciplina proprietății industriale în facultăți de drept acreditate sau autorizate pentru o perioadă de cel puțin 5 ani înainte de data solicitării dobândirii calității de consilier în proprietate industrială, precum și în cazul judecatorilor care fac dovada ca au activat în complete civile de proprietate intelectuală pentru o perioadă de cel puțin 5 ani anterior solicitării dobândirii calității de consilier în proprietate industrială, nu este necesară susținerea examenului pentru domeniul de proprietate industrială în care și-au desfășurat activitatea.
(2) Calitatea de specialist în domeniul proprietății industriale în privința salariaților Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci se determină prin raportare la atribuțiile prevăzute în fișa postului.
(3) Pentru persoanele care au calitatea de avocat nu este necesară susținerea examenului pentru domeniile mărci și indicații geografice și respectiv desene și modele industriale”.
(…)
11. Articolul 22 se modifică și va avea următorul cuprins:
„(1) Consilierul în proprietate industrială trebuie să-și exercite profesia în mod independent și să servească interesele clienților într-un mod imparțial.
(2) Consilierul în proprietate industrială nu poate asista sau reprezenta clienți cu interese contrare în aceeași speță sau în spețe conexe și nu poate acționa împotriva unui mandant căruia i-a acordat consultanță în legatură cu speța respectivă.
(3) Dispozițiile alin. (1) și alin. (2) se aplică și formelor asociative ale profesiei.”
12. Articolul 24 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Consilierul în proprietate industrială care renunță la mandat va informa clientul în termen de 48 de ore / 3 zile lucrătoare în legătură cu această decizie, va lua măsurile necesare care să permită clientului să evite să fie prejudiciat și va informa Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci și, după caz, Camera despre aceasta.”
25. La articolul 39, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4) cu următorul cuprins:
„(4) Organizarea și desfășurarea conferinței pot fi asigurate și prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanță puse la dispoziție de către Cameră, în condițiile stabilite prin Statut.”
26. Articolul 40 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Activitatea curentă a Camerei este condusă de consiliul de conducere, care este format din 7-9 membri și care adoptă hotărâri cu votul majorității membrilor săi.”
Articolul II
(1) Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) În termen de 180 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, Camera va modifica Statutul și Codul Deontologiei profesionale.
Articolul III
Ordonanța Guvernului nr. 66/2000 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier în proprietate industriala, republicată în temeiul art. III din Legea nr. 437/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 66/2000 privind organizarea și exercitarea profesiei de consilier în proprietate industriala, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 502 din 11 iulie 2002 cu modificările și completările aduse prin prezenta ordonanță, se va republica, dându-se textelor o nouă numerotare.
Pentru consultarea proiectului și a Notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.