Ministerul Economiei. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.G. nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România
Ministerul Economiei (ME) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România.
Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (10 noiembrie 2024) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Art. I – Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 309 din 26 august 1998, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 755/2001, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2^3, alineatul (2), literele c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) existența unui proiect de strategie de dezvoltare și marketing turistic și a unui plan de acțiune, ce vor fi supuse aprobării forurilor de conducere ale organizației de management al destinației sau elaborarea și adoptarea unor astfel de documente strategice în maximum 1 an de la înființarea organizației de management al destinației;
d) un buget minim corespunzător echivalentului în lei al sumei de 10.000 euro, calculată la cursul Băncii Naționale a României valabil la data depunerii cererii pentru obținerea avizului prevăzut la art. 10^1 (1).”
2. La articolul 2^3, alineatul (4), literele c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) existența unui proiect de strategie de dezvoltare și marketing turistic și a unui plan de acțiune, ce vor fi supuse aprobării forurilor de conducere ale organizației de management al destinației, sau elaborarea și adoptarea unor astfel de documente strategice în maximum 1 an de la înființarea organizației de management al destinației;
d) un buget minim corespunzător echivalentului în lei al sumei de 30.000 euro, echivalentul în lei, calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României valabil la data depunerii cererii pentru obținerea avizului prevăzut la art. 10^1 (1).”
3. La articolul 23, alineatul (6), literele c) și d) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„c) existența unui proiect de strategie de dezvoltare și marketing turistic și a unui plan de acțiune, ce vor fi supuse aprobării forurilor de conducere ale organizației de management al destinației, sau elaborarea și adoptarea unor astfel de documente strategice în maximum 1 an de la înființarea organizației de management al destinației;
d) un buget minim corespunzător echivalentului în lei al sumei de 50.000 euro, calculată la cursul de schimb al Băncii Naționale a României valabil la data depunerii cererii pentru obținerea avizului prevăzut la art. 10^1 (1).”
4. La articolul 20 după litera i) se introduce o nouă literă, lit. j), cu următorul cuprins:
„j) prin excepție de la prevederile art. 333, alin. (5) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale pot închiria unităților hoteliere, instituțiilor publice de spectacole, bazelor sportive prin atribuire directă locurile de parcare aflate la o distanță mai mică de 50 m de acestea.”
5. Articolul 24 se modifică și va avea următorul cuprins:
”Art. 24. – (1) Operatorii economici din turism sunt obligați să folosească pentru servicii care presupun răspunderi privind protecția turistului numai personal specializat, potrivit normelor elaborate de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului.
(2) Normele metodologice privind atestarea ghizilor de turism, precum și atribuțiile acestora se aprobă prin hotărâre a Guvernului la propunerea autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului.”
6. Articolul 28 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 28. – (1) În scopul protecției turiștilor, oferirea, comercializarea, vânzarea serviciilor și a pachetelor de servicii turistice, precum și crearea de produse turistice pe teritoriul României pot fi realizate numai de către operatorii economici din turism autorizați de autoritatea administrației publice centrale responsabilă în domeniul turismului, posesori de licențe de turism sau de certificat de clasificare, după caz.
(2) Normele metodologice privind accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare, cu respectarea prevederilor Regulamentului General de Protecție a Datelor se aprobă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului.”
7. La articolul 30 după litera l) se introduce o nouă literă, lit. m), cu următorul cuprins:
„m) să returneze sau să ramburseze către turist orice plăți efectuate de către acesta, fără întârzieri nejustificate, pentru serviciile neprestate sau prestate parțial.”
8. La articolul 39, alineatul (1), după litera d), se introduce o nouă literă, lit. e), cu următorul cuprins:
„e) acordarea unui sprijin financiar agențiilor de turism în vederea dezvoltării exportului de servicii turistice, sub forma unei scheme de ajutor de minimis.”
9. La articolul 39, după alineatul (3), se introduc două alineate noi, alin. (4) și (5), cu următorul cuprins:
„(4) Prin ordin al conducătorului autorității publice centrale responsabile în domeniul turismului, se aprobă schema de ajutor de minimis pentru susținerea operatorilor din turism pentru dezvoltarea activității de incoming.
(5) Finanțarea schemei de ajutor de minimis se realizează din bugetul statului, prin bugetul autorității publice centrale responsabile în domeniul turismului.”
Art. II – Bugetele prevăzute la articolul 2^3, alineatul (2), litera d), la articolul 2^3, alineatul (4), litera d) și la articolul 2^3, alineatul (6), litera d) din Ordonanța Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, se aplică și organizațiilor de management al destinației care au depus documentele în vederea obținerii avizului înaintea intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.
Art. III – În tot cuprinsul Ordonanței Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, sintagma „agent economic” se înlocuiește cu sintagma „operator economic”.