Ministerul Economiei. Proiect: O.U.G. pentru modificarea Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian
Ministerul Economiei (ME) a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. pentru modificarea Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian.
Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (25 februarie 2025) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Articol unic:
Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 222 din 19 martie 2020, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 35, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:
“Art. 35. – (1) Fără a aduce atingere obligațiilor rezultate pentru statul român din tratatele internaționale la care este parte, administratorul aerodromului civil, direct sau la solicitarea furnizorului serviciilor de navigație aeriană, are dreptul de a reține la sol o aeronavă civilă, în situația în care operatorul aeronavei, direct sau prin reprezentant, nu a plătit, respectiv, nu a garantat plata contravalorii tarifelor de utilizare a aerodromului și a serviciilor de navigație aeriană terminală, inclusiv compensațiile și despăgubirile datorate pasagerilor în temeiul Regulamentului (CE) nr. 261/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 februarie 2004 de stabilire a unor norme comune în materie de compensare și de asistență a pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 295/91 și al Regulamentului (CE) nr. 2027/97 al Consiliului din 9 octombrie 1997 privind răspunderea operatorilor de transport aerian operatorilor de transport aerian privind transportul aerian al pasagerilor și al bagajelor acestora, conform modalităților de plată, respectiv, garantare publicate în Publicația de Informare Aeronautică – AIP România. Răspunderea pentru orice daună cauzată pasagerilor sau încărcăturii comerciale ca urmare a reținerii la sol a aeronavei, revine operatorului aeronavei, cu excepția cazului în care acesta face dovada că reținerea la sol a aeronavei s-a prelungit, în mod nejustificat, după efectuarea plății, respectiv garantarea plății contravalorii tarifelor de utilizare a aerodromului și/sau a serviciilor de navigație aeriană terminală.
Pentru consultarea proiectului și a notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.