Ministerul Economiei. Proiect în dezbatere publică: Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea O.U.G. nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată

10 aug. 2018
Vizualizari: 762

Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial (www.economie.gov.ro), Ministerul Economiei supune dezbaterii publice Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea O.U.G. nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr. 211/2001, cu modificările și completările ulterioare.

De asemenea, a fost atașată respectivului proiect și Nota de fundamentare.

Potrivit respectivei Note de fundamentare, CPPI, prin structura de compensare, își propune dezvoltarea sistemului național de compensare datorii și creanțe răspunzând astfel cerințelor din Programul de guvernare 2017-2020. Astfel, procesul de dezvoltare se desfășoară în plan legislativ prin actualizarea actelor normative care reglementează activitatea de compensare și în plan informatic prin punerea în acord a sistemului informatic cu noile cerințe legislative.

Prin dezvoltarea lui, structura de compensare dorește: optimizarea procesului de identificare a circuitelor de compensare, în timp real, în dinamică; eliminarea necesității prezenței reprezentanților persoanelor juridice, la sediul structurii de compensare, pentru a semna și ștampila documentele de compensare și utilizarea în schimb a semnăturii electronice; tipărirea direct din aplicație a documentelor de compensare, eliminând necesitatea de a fi achiziționate, păstrând caracterul lor de „documente cu regim special”, numerotate și înseriate (pe fiecare cod fiscal); creșterea valorii arieratelor diminuate prin compensare, diminuarea evaziunii fiscale, prevenirea intrării în incapacitate de plată, asigurarea transparenței pentru toți agenții economici, reducerea blocajului financiar din economie.

Până în anul 2017, activitatea de compensare a fost reglementată ca formă de plată nonmonetară desfășurată de operatorii economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare sau tipul de proprietate, a datoriilor neplătite la termenele scadente.

Modificarea O.U.G. nr. 77/1999 prin aprobarea O.G. nr. 22/2016 prin Legea nr. 155/2017 a întors cu 20 ani în urmă sistemul național de compensare, la nivelul anului 1998, când se adresa operatorilor economici unde statul era acționar majoritar și respectiv operatorilor economici din industrie. Această modificare a anulat dreptul operatorilor economici de drept privat de a avea acces la sistemul național de compensare, de a nu putea beneficia de avantajele oferite de acest sistem în procesul de stingere a datoriilor și creanțelor restante, conform precizărilor Ministerului Economiei.

Având în vedere utilitatea incontestabilă a acestui sistem național de compensare datorii și creanțe, sistem de interes public, unicul sistem nonmonetar din România, dovedită în cei 20 de ani de funcționare neîntreruptă prin valoarea arieratelor diminuate în valoare de peste 65 mld EURO (calculat la cursul mediu anual) și având în vedere necesitatea ca toți operatorii economici să aibă acces la sistemul național de compensare, se impune revenirea la vechea reglementare în sensul în care sistemul național de compensare se adresează tuturor operatorilor economici cu sediul în România, indiferent de forma de organizare sau tipul de proprietate pentru a beneficia de soluțiile de compensare a datoriilor nerambursate la scadență, soluții identificate pe baza informațiilor transmise în sistem.

Astfel se impune modificarea art. 2 din O.U.G. nr. 77/1999 și revenirea la vechea reglementare.

Art. 3 alin. (2) din O.U.G. nr. 77/1999 prevede că „Situația prevăzută la alin. (1) se actualizează de către contribuabili, persoane juridice, în decurs de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite”.

Luând în considerare solicitările primite din partea mediului de afaceri, potrivit cărora operatorii economici înregistrează în propriile contabilități modificări zilnice la nivel de factură, Ministerul Economiei a constat că transmiterea acestor modificări implică încărcarea operatorilor economici cu noi sarcini, aceștia neavând personal disponibil necesar să realizeze acest lucru. În acest context, se propune modificarea alin. (2) al art. 3, astfel: „(2) Situația prevăzută la alin. (1) se actualizează de către persoanele juridice, la intervale de cel mult 30 de zile”.

Referitor la art. II al acestui proiect de Ordonanță a Guvernului, Ministerul Economiei, menționează că în lumina celor prezentate se impune de asemenea reorganizarea CPPI Bușteni prin emiterea unei Hotărâri de Guvern în vederea întăririi capacității instituționale și adaptarea modului de lucru cu operatorii economici raportat la realitatea economică și la dezvoltările tehnologice, în vederea ușurării modalității de utilizare a sistemului de compensare de către operatorii economici în scopul reducerii arieratelor.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării la adresa de e-mail: dezbateri_publice@economie.gov.ro.

Sursa informației

Ministerul Economiei. Proiect în dezbatere publică: Proiectul de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea O.U.G. nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată was last modified: august 10th, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.