Ministerul Culturii. Proiect: Ordin pentru aprobarea normelor şi a procedurii de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională
Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin pentru aprobarea normelor și a procedurii de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională.
Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Art. 1
Se aprobă normele și procedura de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2
Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ANEXĂ: Normele și procedura de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională
Art. 1
(1) Prezentele norme reglementează procedura de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională prevăzut la art. 4 alin. (4) și art. 71 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 21/2007 privind instituțiile sau companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 353/2007, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Statutul de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională se stabilește prin hotărâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Culturii, la solicitarea autorității în subordinea căreia funcționează instituția de spectacole sau concerte care îndeplinește cel puțin una dintre următoarele condiții:
a) a avut un rol istoric în afirmarea identităților culturale naționale sau ale minorităților naționale;
b) a contribuit prin artele spectacolului la apariția și consolidarea culturii naționale după înfăptuirea Marii Uniri din 1918 și păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și a personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern roman.
(..)
Art. 2.
Principiile care vor sta la baza acordării statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională sunt:
a) obiectivitatea;
b) profesionalismul;
c) bună credință;
d) transparența.
Art. 3.
Acordarea statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională se aproba prin hotarâre a Guvernului, inițiată de Ministerul Culturii, cu avizul Comisiei Naționale a Artelor Spectacolului.
Art. 4
Autoritatea în subordinea căreia funcționează instituția de spectacole sau concerte solicită Ministerului Culturii acordarea statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională în temeiul dispozițiilor art. 4 alin. (4) sau al art. 7^1 alin. (1) din Ordonanța Guvernului nr. 21/2007, cu modificările și completările ulterioare.
Art. 5
În vederea acordării statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională prevăzut la art. 1 alin. (2), autoritatea solicitantă trebuie să depună la Registratura Ministerului Culturii următoarea documentație:
a) copie a Regulamentului de organizare și funcționare a instituției de spectacole sau concerte;
b) memoriu privind justificarea modului în care instituția îndeplinește cel puțin una din condițiile prevăzute la art. 1 alin. (2);
c) declarație pe propria răspundere a conducătorului instituției respective privind veridicitatea datelor conținute în memoriul prevăzut la lit. b);
d) repertoriul ultimilor 10 ani, incluzând lucrările prezentate și principalii membri ai echipei de creație (actori sau soliști principali, regizori sau, după caz, dirijori, soliști concertiști etc.);
e) copii după orice alte înscrisuri relevante din care să rezulte îndeplinirea de către instituție a cel puțin uneia dintre condițiile prevăzute la art. 1 alin. (2).
Art 6.
În vederea acordării statului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională prevăzut la art. 1 alin. (3), autoritatea solicitantă trebuie să depună la Registratura Ministerului Culturii următoarea documentație:
a) copie a Regulamentului de organizare și funcționare a instituției de spectacole sau concerte;
b) memoriu privind justificarea modului în care instituția îndeplinește condițiile prevăzute la art. 1 alin. (3) lit. b), c), e), f) și k);
c) declarație pe propria răspundere a conducătorului instituției respective privind veridicitatea datelor conținute în memoriul prevăzut la lit. b);
d) repertoriul ultimilor 10 ani, incluzând lucrările prezentate și principalii membri ai echipei de creație (actori sau soliști principali, regizori sau, după caz, dirijori, soliști concertiști etc.);
e) copii după acte care atestă existența parteneriatelor cu instituții de învățământ preuniversitare și universitare, din țară și din străinătate;
f) lista participărilor la turnee naționale și internaționale, din ultimii 10 ani, în cadrul căreia se vor indica: localitatea și, după caz, țara în care a avut loc turneul, data și scena unde a avut loc fiecare reprezentație în parte, programul susținut (spectacolul sau, după caz, programul de concert), principalii membri ai echipei de creație (actori sau soliști principali, regizori sau, după caz, dirijori, soliști concertiști etc.);
g) lista premiilor obținute pentru producțiile instituției în cadrul festivalurilor și concursurilor naționale și internaționale, din ultimii 10 ani;
h) numărul de spectatori realizat în ultimii 10 ani, defalcat pe ani, din care se vor indica în mod distincti) după locul desfășurării spectacolelor/concertelor: numărul de spectatori înregistrați în localitatea în care își desfășoară activitatea instituția / înregistrați în alte localități din țară / înregistrați în străinătate; ii_după tipul de acces la spectacole/concerte: numărul de spectatori plătitori/ numărul de spectatori neplătitori;
i) situația veniturilor extrabugetare din ultimii 10 ani, defalcată pe ani;
j) copii după orice alte înscrisuri relevante din care să rezulte îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 1 alin (3).
(…)
Art. 8
(1) În termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării solicitării de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională, directia de specialitate din cadrul Ministerului Culturii verifică, din punct de vedere al corectitudinii întocmirii, documentația prevăzută la art. 5-6 din prezentele norme.
(2) În cazul în care se constată că documentația este incompletă sau conține erori, aceasta va fi restituită solicitantului, în termen de maximum 30 de zile de la data depunerii acesteia, în vederea completării sau corectării și retransmiterii acesteia direcției de specialitate din cadrul Ministerului Culturii.
(3) În situația în care direcția de specialitate din cadrul Ministerului Culturii constată îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezentele norme, întocmește un referat de oportunitate privind acordarea statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională și înaintează documentația depusă, spre avizare, Comisiei Naționale a Artelor Spectacolului.
(4) Comisia Națională a Artelor Spectacolului analizează solicitarea de acordare a statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională, precum și documentația aferentă și elaborează cu sprijinul Secretariatului comisiei un raport motivat privind avizarea favorabilă sau nefavorabilă a solicitărilor de acordare a statutului de importanță națională.
(5) În cazul emiterii unui aviz favorabil Comisia Națională a Artelor Spectacolului propune ministrului culturii, inițierea unei hotarâri a Guvernului privind acordarea statutului de instituție de spectacole sau concerte de importanță națională.
Pentru consultarea Proiectului de Hotărâre și a Referatului de aprobare, vă rugăm accesați sursa informației.