Ministerul Culturii. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist

25 mart. 2025
Vizualizari: 363

Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist.

Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail, transparenta.decizionala@cultura.ro  până la data 04 aprilie 2025, prin completarea Formularului pentru colectarea de propuneri și observații.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural, Publicată în Monitorul Oficial cu numărul 297 din data de 7 aprilie 2023, aprobată cu modificări prin Legea nr. 346/2023, se modifică și se completează după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (1), litera c) se modifică și va avea următorul cuprins:

c) contracte individuale de muncă, în funcții de specialitate culturală, pe durată determinată, încheiate cu persoane juridice cu obiect de activitate principal în domeniul cultural, ajunse la termen până la data depunerii cererii de înregistrare.”

2. La articolul 4, alineatele (2) și (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(2) Reprezintă documente fiscale doveditoare adeverința de venit pentru anul fiscal anterior, emisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală, sau ultima declarație unică de venit depusă în anul fiscal anterior și, după caz, actul administrativ de autorizare a activității, cuprinzând codul CAEN al acesteia, emis de Oficiul Național al Registrului Comerțului, și/sau adeverința de venit eliberată de angajator, cu menționarea explicită a funcției ocupate și a obiectului principal de activitate al angajatorului.

(3) Obiectul principal de activitate al angajatorului, în situația prevăzută la art. 3 alin. (1) lit. c), trebuie să se înscrie în categoria celor prevăzute în anexa la prezenta ordonanță de urgență.”

3. La articolul 8 alineatul (11) se modifică și va avea următorul cuprins:

(11) Impozitul datorat de lucrătorii culturali profesioniști pentru veniturile realizate din contracte de desfășurare a activității culturale se calculează, reține, declară și virează de către plătitorul de venit la momentul plății veniturilor, potrivit modelului aprobat prin ordin al președintelui ANAF, și reprezintă impozit final.”

4. La articolul 8, după alineatul (12) se introduc trei noi alineate, alineatele (13)-(15), cu următorul conținut:

(13) Impozitul prevăzut la alin. 11 este în cotă de 10% aplicat asupra venitului net fiscal, calculat prin aplicarea unei cote forfetare de 40%.

(14) Plătitorul de venit are obligația să calculeze, să rețină, să plătească și să declare impozitul reținut la sursă, până la termenul de plată a acestuia prevăzut la art. 80 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

(15) Pentru impozitul pe veniturile realizate din contracte de desfășurare a activității culturale  reținut la sursă, plătitorul de venit are obligația să depună Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul trecut.”5. La articolul 13, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu următorul cuprins:

(4) Drepturile prevăzute la alin. 1 se suportă din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.”

6. Articolul 71 se modifică și va avea următorul cuprins:

Art. 71 Prin excepție de la dispozițiile art. 3 alin. (1), pentru anii fiscali 2022, 2023, 2024 și 2025, la calculul pragului veniturilor luate în considerație pentru înregistrarea lucrătorului cultural profesionist în anii 2023, respectiv 2024, 2025 și 2026 pot intra și veniturile din dividende, distribuite de societăți comerciale cu un singur asociat sau acționar, care își desfășoară activitatea, în baza codului CAEN principal, într-unul dintre domeniile înscrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanță de urgență, precum și veniturile din alte surse despre care solicitantul depune o declarație pe propria răspundere privind faptul că aceste venituri provin din activități culturale.”

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

7. Punctul 1 al Anexei se modifică și va avea următorul conținut:

1. Domenii de activitate culturală și de activități auxiliare și de suport a activității culturale – CAEN Rev. 3:

1820 Reproducerea înregistrărilor

3220 Fabricarea instrumentelor muzicale

4769 Comerț cu amănuntul de bunuri culturale și recreative n.c.a.

5811 Activități de editare a cărților

5813 Activități de editare a revistelor și periodicelor

5819 Alte activități de editare (exclusiv pentru: reproduceri de opere de artă)

5911 Activități de producție cinematografică, video și de programe de televiziune (excluzând Activități de distribuție a altor conținuturi  cod CAEN 6039)

5912 Activități de post-producție cinematografică, video și de programe de televiziune

5913 Activități de distribuție a filmelor cinematografice, video și a programelor de televiziune

5914 Proiecția de filme cinematografice

5920 Activități de realizare a înregistrărilor audio și activități de editare muzicală

6010 Activități radiodifuziune, activități de distribuție de programe audio

6039 Activități de editare pe blog-uri

6210 Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client) (exclusiv pentru: software și aplicații pentru jocuri video / aplicații de gaming și middleware pentru jocuri video)

7330 Activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și al comunicării (exclusiv relații publice și comunicare a activităților de muzică, teatru, dans, arte plastice sau vizuale și film)

7411 Activități de design industrial și vestimentar

7412 Design grafic și activități de comunicare vizuală

7413 Activități de design de interior

7414 Alte activități de design specializat

7420 Activități fotografice

7430 Activități de traducere scrisă și orală (interpreți) (cu excepția celor reglementate de Legea nr. 178/1997, cu modificările și completările ulterioare)

7491 Activități de brokeraj în materie de brevete și servicii de marketing (exclusiv pentru:  Servicii de management pentru drepturile de autor și pentru veniturile lor. Activități ale organizațiilor de management al drepturilor colective. Gestionarea drepturilor de proprietate intelectuală, de ex. drepturile de autor și veniturile acestora.)

7499 Alte activități profesionale, științifice și tehnice n.c.a. (exclusiv pentru: Activități desfășurate de agenți și agenții, în numele unor indivizi, implicând de obicei obținerea de angajamente în filme, producții teatrale sau alte spectacole de divertisment sau atracții sportive și plasarea de cărți, piese de teatru, lucrări de artă, fotografii etc. la edituri, producători etc.)”

Art. II. În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei Ordonanțe de urgență a Guvernului se aprobă, prin ordin al ministrului culturii, modificarea Ordinului nr. 2618 din 13 februarie 2025 pentru aprobarea Normelor metodologice privind Registrul lucrătorilor culturali profesioniști, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Pentru consultarea Proiectului de Ordonanță, a Notei de fundamentare și a Tabelului comparativ, vă rugăm accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Culturii. Proiecte culturale prin programe de finanțare dedicate

Ministerul Culturii. Proiect: O.U.G. pentru modificarea O.U.G. nr. 21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist was last modified: martie 25th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.