Ministerul Culturii. Proiect: H.G. privind stabilirea tarifelor pentru operaţiunile efectuate de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, precum şi a modalităţii de calcul al acestora.
Ministerul Culturii a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre privind stabilirea tarifelor pentru operațiunile efectuate de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, precum și a modalității de calcul al acestora.
Propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43 sau la adresa de e-mail, transparenta.decizionala@cultura.ro până la data 09.03.2025, prin completarea Formularului pentru colectarea de propuneri și observații.
Redăm, în continuare, cele mai importante prevederi ale proiectului:
Art. 1
(1) Operațiunile efectuate de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, denumit în continuare Oficiul, pentru care se percep tarife sunt următoarele:
a) înregistrarea în registrele naționale și în alte evidențe naționale specifice organizate și administrate de Oficiu;
b) constatări tehnico-științifice și expertize cu privire la caracterul original al produselor purtătoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe;
c) activități de instruire, în domeniul drepturilor de autor și al drepturilor conexe;
d) eliberarea marcajelor holografice utilizabile, în condițiile legii, în domeniul drepturilor de autor și al drepturilor conexe.
(2) Operațiunile de constatare tehnico-științifică prevăzute la alin. (1) lit. b), cu privire la caracterul original al produselor purtătoare de drepturi de autor sau de drepturi conexe, se realizează de către specialiștii Oficiului, în limita posibilităților tehnice deținute, pe cheltuiala inculpaților, în cazul în care s-a dovedit vinovăția acestora, la solicitarea organelor de cercetare penală ori a instanțelor de judecată.
(3) Expertizele prevăzute la alin. (1) lit. b) se realizează pe cheltuiala părților interesate, în limita posibilităților tehnice deținute de către Oficiu.
(4) Operațiunile prevăzute la alin. (1) lit. b) se efectuează de regulă, la sediul Oficiului, însă pot fi efectuate și în alte locații, în alte localități din țară, situație în care, la costul constatării tehnico-științifice sau a expertizei se adaugă cheltuielile legale aferente deplasării.
Art. 2
(1) Tarifele percepute de Oficiu pentru operațiunile prevăzute la art. 1 alin. (1) sunt stabilite în anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Tarifele cuprinse în anexă se actualizează prin ordin al ministrului culturii, la propunerea directorului general al Oficiului.
Art. 3
(1) Tarifele stabilite în anexa la prezenta hotărâre se plătesc de persoanele fizice autorizate sau de persoanele juridice care solicită Oficiului efectuarea uneia dintre operațiunile prevăzute la art. 1 alin. (1).
(2) Dovada plății tarifelor, reprezentată de fotocopia chitanței emise de către Oficiu sau fotocopia însoțită de original, pentru conformare, a extrasului bancar, se depune odată cu cererea-tip și cu documentele corespunzătoare.
(3) Plata tarifelor poate fi efectuată în numerar la casieria Oficiului sau prin ordin de plată.
(4) În scopul colectării tarifelor prevăzute la art. 2 alin. (1), pe numele Oficiului se deschide la Trezoreria Statului, sectorul 1, contul 50.32 „Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat”.
(5) Oficiul comunică deponenților codul IBAN aferent acestui cont.
(6) Operațiunile prevăzute la art. 1 alin. (1) se realizează numai după plata tarifelor datorate, cu excepția operațiunilor de constatare tehnico-științifică.
Art. 4
(1) Depunerea cererii pentru operațiunile prevăzute în anexă, fără ca aceasta să fie însoțită de dovada de plată a tarifelor corespunzătoare, are drept consecință respingerea dosarului.
(2) Dosarele depuse incomplete se resping, completarea cu documentele lipsă urmând a face obiectul unei cereri de completare, pentru care se percepe un tarif suplimentar.
(3) În cazul operațiunilor de preschimbare a documentelor, aflate în perioada de valabilitate, solicitarea înscrierii de noi activități implică plata tarifului aferent înscrierii activității respective.
Art. 5
(1) Sumele reprezentând tarife încasate în contul 50.32 „Disponibil din sume colectate pentru bugetul de stat” se virează de către Oficiu în maximum două zile lucrătoare de la încasare, în contul corespunzător de venituri al bugetului de stat.
(2) Sumele reprezentând tarife încasate în numerar, la casieria Oficiului, se depun direct în contul corespunzător de venituri al bugetului de stat deschis la Trezoreria Statului, sectorul 1, în prima zi lucrătoare de la încasare.
Art. 6
Tarifele stabilite în anexa la prezenta hotărâre nu se aplică pentru activitățile sau operațiunile solicitate și achitate anterior intrării în vigoare a prezentei hotărâri
(…)
Pentru consultarea Proiectului și a Notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.