Ministerul Afacerilor Interne – Raportul de activitate pentru anul 2016

16 mart. 2017
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 826

MAI a publicat Evaluarea activităților desfășurate de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2016 în care a analizat principalele acțiuni întreprinse de instituției și impactul acestora.

Prezentăm în continuare concluziile acestui raport de activitate.

Referitor la obiectivul privind creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, se poate afirma faptul că eforturile structurilor Ministerului Afacerilor Interne au asigurat îndeplinirea acestuia.

Astfel, în anul 2016, s-a înregistrat cea mai mică valoare a criminalității sesizate din ultimii 9 ani (-7,6%), menținându-se pe un trend descendent infracțiunile de tâlhărie, furt, infracțiunile comise în zona adiacentă unităților de învățământ, precum și numărul accidentelor grave de circulație.

Infracționalitatea gravă, comisă cu violență, reprezintă un fenomen izolat cu manifestări spontane, dar cu un impact semnificativ asupra cetățenilor din comunitate. Criminalitatea contra patrimoniului public și privat prezintă, de asemenea, un trend descendent, preocuparea structurilor ministerului urmărind atât prevenirea acestui gen de fapte, cât și identificarea și sancționarea autorilor, respectiv o creștere a numărului bunurilor recuperate.

Cu privire la prevenirea și combaterea macrocriminalității, în special a criminalității economico-financiare și a corupției a constituit și în anul 2016 un obiectiv major al ministerului, sens în care au fost intensificate acțiunile specifice, inclusiv prin întărirea cooperării interinstituționale.

Deși criminalitatea economico-financiară continuă să se manifeste ca un fenomen deosebit de complex ce afectează toate domeniile economico-sociale și are un impact deosebit de grav asupra bugetului general consolidat al statului, măsurile și acțiunile derulate pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale, corupției și a contrabandei au contribuit la creșterea veniturilor la bugetul de stat, fapt care reflectă îndeplinirea acestui obiectiv instituțional.

Obiectivul privind combaterea criminalității transfrontaliere, prin eficientizarea măsurilor de supraveghere a frontierelor externe ale Uniunii Europene, a fost atins în urma activităților desfășurate în cadrul platformelor de cooperare existente la nivel național/regional/european/internațional, pentru securizarea frontierei, precum și pentru documentarea și investigarea manifestărilor de criminalitate transfrontalieră și a formelor de radicalizare.

De asemenea, obiectivul referitor la gestionarea eficientă a migrației ilegale și dezvoltarea unei politici de returnare adecvate a fost atins, ministerul punând accent pe de o parte, pe întărirea cooperării cu autoritățile polițienești de frontieră din statele vecine, UE și terțe, prin implementarea politicilor europene privind migrația și azilul – și, pe de altă parte, pe activitățile operative pentru depistarea migranților care trec ilegal frontiera de stat și a străinilor cu ședere ilegală pe teritoriul țării noastre.

În plus, au fost realizate activități pentru monitorizarea dinamicii fluxurilor migratorii și pentru îndeplinirea obligațiilor ce revin României din deciziile Consiliului UE cu privire la relocarea persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională din Italia și Grecia, precum și pentru reevaluarea capacităților de cazare existente, destinate migranților.

Ministerul a acționat pentru îndeplinirea obiectivului privind asigurarea desfășurării în bune condiții a alegerilor locale și parlamentare, a corectitudinii și transparenței acestora, potrivit competențelor pentru menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, premergător și pe timpul desfășurării procesului electoral.

Implementarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, precum și celelalte măsuri pentru asigurarea corectitudinii desfășurării proceselor electorale au constituit factori descurajatori, prin limitarea posibilităților de fraudare a acestora.

Cele două procese electorale s-au derulat într-un climat de siguranță ridicat, nefiind înregistrate disfuncționalități sau sincope majore, ceea ce a permis îndeplinirea obiectivului prioritar asumat privind desfășurarea în condiții de transparență și corectitudine a acestora.

Atingerea obiectivului privind dezvoltarea unui sistem eficient de management al situațiilor de urgență, speciale și de criză a fost posibilă datorită eforturilor depuse la nivelul ministerului, care s-au concentrat deopotrivă pe menținerea și dezvoltarea capacității de răspuns în situații de urgență, sens în care a fost îmbunătățit cadrul integrat de acțiune al structurilor care constituie Sistemul de management al situațiilor de urgență, precum și pe optimizarea mecanismelor funcționale ale IGSU.

Au fost îmbunătățite fundamental transparența, prin implementarea unor mecanisme de informare, înștiințare și avertizare a populației și armonizarea și sistematizarea legislației în domeniu, precum și timpul de reacție și răspuns în vederea salvării în timpul cel mai scurt a persoanelor aflate în pericol, rănite sau afectate.

Au fost totodată instituite mecanisme care să permită diminuarea efectelor dezastrelor și restabilirea rapidă a stării de normalitate.

Potrivit concluziilor finale ale raportului de activitate pentru anul 2016, rezultatele obținute de MAI, în plan intern și extern, indică faptul că instituția și-a îndeplinit misiunile, în ciuda deficitului de personal, și a contribuit la recunoașterea României ca partener de încredere în cadrul structurilor internaționale și ca stat sigur, generator de stabilitate în regiune.

Redăm mai jos înregistrarea video a ședinței de evaluare a activității desfășurate de Ministerul Afacerilor Interne în anul 2016 pusă la dispoziție de Privesc.eu.

Bibliolex Biblioteca juridica virtuala

Ministerul Afacerilor Interne – Raportul de activitate pentru anul 2016 was last modified: martie 16th, 2017 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter