Ministerul Afacerilor Interne. Evenimentul de lansare a proiectului-pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate

2 aug. 2021
1 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 51 vot, medie: 5,00 din 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 76

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că ministrul Afacerilor Interne a participat la evenimentul de lansare a proiectului-pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate, la sediul Direcției de Evidență a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca.

Astfel, în baza Regulamentului UE 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 iunie 2019, România trebuia să emită cartea electronică de identitate începând cu 2 august 2021, iar proiectul-pilot se va derula pentru început la nivelul județului Cluj, permițând familiarizarea atât a cetățenilor, cât și a autorităților cu pașii ce trebuie respectați în vederea obținerii emiterii cărții electronice de identitate.

Astfel, va fi creat cadrul necesar astfel încât să fie posibilă generalizarea emiterii C.E.I. la nivel național, până la începutul anului 2023, așa cum prevede Legea nr. 162/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții privind evidența persoanelor și actele de identitate ale cetățenilor români.

De asemenea, noul document de identitate asigură cetățenilor garanții suplimentare de securitate, iar instituțiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise.

Totodată, cartea electronică de identitate oferă titularului accesul la servicii la nivel național și european și asigură suportul tehnic necesar în vederea folosirii semnăturii electronice, conținând suportul electronic aferent cardului național de asigurări sociale de sănătate, cu interfața contact și suport electronic de tip contactless, specific documentelor electronice de călătorie.

Nu în ultimul rând, termenul de valabilitate al C.E.I. se stabilește în funcție de vârsta titularului pentru a fi în concordanță cu modificările fizionomiei acestuia, iar ca element de noutate, opțional, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali, se va putea elibera o carte electronică de identitate copilului, indiferent de vârsta lui.

Sursa informației

🔔Vezi și Ministerul Afacerilor Interne. Ceremonia de absolvire la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” – Promoția 2021

Ministerul Afacerilor Interne. Evenimentul de lansare a proiectului-pilot pentru emiterea cărții electronice de identitate was last modified: august 2nd, 2021 by Universul Juridic

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter