Ministerele Educaţiei, Muncii şi Finanţelor – bugete mai mari în 2019

4 feb. 2019
Vizualizari: 614

Bugetul pe 2019 este tema zilei în presa din România.

Dacă zilele trecute aflam că DNA și DIICOT vor avea bugete mai mici, azi presa scrie că și serviciile secrete au bugete inferioare celor din anii trecuți.

„Social-democrații au susținut luni, pe Facebook, că serviciile secrete, care s-au ocupat în ultimii ani mai mult cu protocoale secrete și ilegale, se vor descurca foarte bine și cu mai puțini bani dacă își restrâng activitatea strict la atribuțiile legii. «Mai mulți bani pentru sănătatea copiilor, mai puțini pentru practicile nesănătoase ale serviciilor. Decizia politică de ieri a PSD a fost de a pune copiii și sănătatea înaintea serviciilor secrete, care în ultimii ani s-au ocupat mai mult de protocoalele secrete, ilegale decât de apărarea securității naționale»”, scrie Mediafax.

Ce ministere vor avea bugete mărite, aflăm tot de la Mediafax.

„Ministerul Educației, unul dintre cei mai mari angajatori de la stat, care are 354.000 de salariați, primește un buget de 30,8 miliarde de lei în 2019, conform proiectului de buget publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. Finanțarea alocată educației anul acesta este cu 47%, adică 9,8 miliarde de lei, mai mare decât în anul 2019, acesta fiind ministerul cu cel mai mare buget al anului 2019. Pe locul doi în topul ministerelor cu cele mai mari bugete se află Ministerul Finanțelor – categoria «Acțiuni generale», pentru care s-a alocat un buget de 26 de miliarde de lei în 2019, în scădere cu 1,3% (356 de milioane de lei) față de anul 2018. De asemenea, Ministerul Muncii – care gestionează pensiile celor 5 milioane de pensionari și indemnizațiile primite de șomeri, persoanele cu handicap, persoanele aflate în concediu de creștere a copiilor etc. – a primit un buget de 25,6 miliarde de lei în 2019, în creștere cu 2% față de anul 2018 (adică cu 524 de milioane de lei)”, notează Mediafax.

Deși „Sănătatea” primește în acest an mai mulți bani decât în 2018, medicii de familie se declară nemulțumiți de buget.

„«Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) solicită autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient. Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS total, fapt care a făcut ca funcționarea cabinetelor să fie la un nivel de „supraviețuire”. În condițiile în care personalul medical (medici și asistenți medicali) din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanțări (salarii și bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au așteptat o reparație a acestor inechități», se arată în comunicatul Societății Naționale de Medicina Familei (SNMF)”, citat de Adevărul.

Procesele liderilor politici sunt și azi în atenția presei. Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis la finele săptămânii trecute că dosarele intrate la sfârșitul anului trecut pe rolul completurilor de cinci judecători, în care nu au fost administrate probe, rămân la completurile trase la sorți în decembrie 2018, fiind menținută în acest sens o hotărâre a CSM.

„Decizia vizează dosarele în care sunt judecați, printre alții, Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu, Victor Ponta, Toni Greblă, Sebastian Ghiță, Dan Șova, Viorel Hrebenciuc, George Scutaru, Dan Motreanu, dar și contestațiile în anulare depuse de Elena Udrea, Alina Bica, Constantin Niță. Hotărârea vine după mai multe ore de dezbateri aprinse în cadrul Secțiilor Unite, unde au participat toți judecătorii de la instanța supremă. Secțiile Unite au luat în dezbatere sesizările Secției penale și a completurilor de 5 judecători privind jurisprudența de urmat în repartizarea dosarelor”, scrie Agerpres.

Și pentru că scriem despre politicieni și dosare, războiul dintre PSD și președintele Iohannis intră într-o nouă etapă.

„Vicepreședintele PSD, Olguța Vasilescu, a declarat că va veni o plângere penală pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis, precizând că Liviu Dragnea a spus că este deja redactată de către ministrul justiției și colegii juriști din partid”, notează Mediafax.

În Parlament așteaptă să intre în dezbatere un proiect care ar urma să limiteze accesul la funcții publice înalte în stat ale unor foști colaboratori ai Securității.

„Senatorul ALDE Daniel Zamfir a depus la Senat un proiect pentru modificarea O.U.G. privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, care prevede verificarea calității de colaborator al Securității a Președintelui României, a judecătorilor CCR, a procurorilor PÎCCJ, DNA și a altor categorii”, scrie Mediafax.

În finalul Revistei, revenim la „taxa pe lăcomie”.

Pe 4 ianuarie, liberalii au solicitat Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională a României (CCR) referitor la ordonanța de urgență adoptată de Guvern, care prevede introducerea unor măsuri fiscale, printre care și „taxa pe lăcomie” pentru bănci.

Potrivit Cotidianul, care citează surse Mediafax, „PNL va sesiza Comisia Europeană, până la finalul săptămânii viitoare, cu privire la această ordonanță de urgență adoptată de Guvern”.

„Sursele citate au explicat că argumentele care vor fi prezentate Comisiei Europene se referă la faptul că O.U.G. nr. 114/2018 încalcă, în ansamblul ei, Tratatul european, libertatea economică, libera concurență, precum și jurisprudența Curții Constituționale, a CEDO și a Curții de Justiție a Uniunii Europene referitoare la principiile previzibilității și accesibilității normei legale”, scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Ministerele Educației, Muncii și Finanțelor – bugete mai mari în 2019 was last modified: februarie 4th, 2019 by Claudiu Pamuc

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: