Mini-remanierea

16 oct. 2017
Vizualizari: 885

Este luni și Guvernul Tudose joacă ultimul act al remanierii. Propunerile privind noii miniștri la Dezvoltare, Fonduri Europene și Transporturi au ajuns la Palatul Cotroceni, după cum confirmă Administrația Prezidențială. În cazul în care președintele va refuza una sau mai multe propuneri, social-democrații vor fi nevoiți să se reunească din nou în CExN și să decidă calea de urmat.

Mediafax relatează: „CExN al PSD a votat, vineri, ca Paul Stănescu să preia funcțiile de vicepremier și ministrul al Dezvoltării Regionale, în locul lui Sevil Shhaideh, Felix Stroe să preia Ministerul Transporturilor, în locul lui Răzvan Cuc și Marius Nica să preia Ministerul Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb. (…) Tudose a declanșat, săptămâna trecută, o criză politică în PSD, atunci când a anunțat că nu este «într-un moment fericit» al relației cu Dragnea, el vorbind despre posibilitatea de a demisiona și de a declanșa astfel o criză guvernamentală, similară celei recente, care pornise de la deteriorarea relației dintre Dragnea și premierul Grindeanu. Mai mult, Tudose a anunțat că va face «o mini-remaniere», care va viza mai mulți miniștri «cu probleme de percepție la nivelul opiniei publice și, în unele situații, la nivelul Comisiei Europene» și că va avea o discuție «bărbătească» cu Dragnea, chiar a doua zi, la partid”.

Tot Mediafax dezvăluie întregul joc al schimbărilor din Guvernul Tudose: „Sevil Shhaideh a devenit consilier de stat, întrucât Tudose a semnat «actele» încă din cursul dimineții de vineri, iar Rovana Plumb va deveni președintele Comisiei pentru Afaceri europene, post vacantat prin excluderea lui Ponta din partid”.

Deși deține majoritatea în Parlament – alături de ALDE – PSD nu reușește să treacă testul integrității și să propună miniștrii fără cusur, punând în felul acesta în pericol aplicarea proiectelor și programelor din agenda electorală.

Dincolo de remanierea guvernamentală, care a fost o veritabilă cumpănă pentru PSD, pentru noul Executiv, trimiterea în Parlament a modificărilor la legile justiției rămâne o provocare amânată destul de mult timp.

„Pachetul de legi pe Justiție a fost una dintre temele discutate luni în coaliția de guvernare, a declarat luni liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care nu exclude și procedura asumării răspunderii pe marginea acestuia”, scrie azi Agerpres.

„Am discutat (în coaliție – n.r.). S-a creat și o oarecare confuzie, cum că n-ar exista o propunere legislativă în acest sens. Ar fi stupid, pentru că pe propunerea legislativă s-a pronunțat CSM-ul, s-au propus o serie întreagă de amendamente din perspectiva unor asociații ale magistraților, ale judecătorilor din România. Este nefiresc să spui că nu există. Nu există un proiect în formă finală pe baza observațiilor, propunerilor, amendamentelor făcute. Pe de altă parte, nici să ne lungim foarte mult nu mai putem, pentru că ideea de a face un proiect perfect va omorî ideea de dezbatere. E foarte posibil să fie asumat, există o comisie comună a Senatului și Camerei Deputaților care să analizeze asemenea proiecte, e foarte posibil să fie o inițiativă parlamentară. Cred că cel puțin la Senat va trece în această sesiune, dacă nu, chiar să fie adoptat în această sesiune și de Senat, și de Cameră. (…) Senatul e decizional”, a precizat senatorul Șerban Nicolae, notează Agerpres.

Și tot Agerpres arată că senatorul Șerban „a menționat că se vor discuta, între altele, și acele propuneri care pun în aplicare directive europene care sunt ceva mai ușor de determinat și au un caracter oarecum imperativ”.

„Liderii coaliției au decis să amâne votul din Senat la Legea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare din România, după ce la ședința coaliției a fost prezent și Cseke Attila din partea UDMR. Termenul pentru adoptarea tacită a legii în Senat se împlinește pe 24 octombrie”, scrie azi News.ro.

News.ro consemnează și declarația senatorului PSD Șerban Nicolae, care a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a decis amânarea votului din Senat la această lege: „Poziția PSD față de acest proiect este că, în forma actuală, noi nu cred că l-am vota. Noi am lăsat libertatea tuturor parlamentarilor noștri să voteze, dar nu am sesizat că ar exista susținere parlamentară pentru un asemenea proiect. Rămâne să mai discutăm”.

Indiferent de opoziția unor guverne europene față de intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, „miniștrii Justiției și Afacerilor Interne din statele membre UE au convenit, vineri, să permită României și Bulgariei să consulte, în modul „read-only”, datele Sistemului european de identificare a vizelor Schengen, o bază de date cu informații biometrice ale solicitanților de vize în spațiul de liberă circulație, în vigoare de la sfârșitul lui 2011”.

„Această hotărâre pune în aplicare o serie de prevederi ale Sistemului, potrivit unui document dat publicității după reuniunea miniștrilor, potrivit Sofia Globe. Aceste prevederi vor intra în vigoare după ce România și/sau Bulgaria vor trece de teste complete, realizate de eu-LISA – Agenția europeană pentru management operațional la scară largă al sistemelor IT în domeniul libertății, securității și justiției – și notificarea Comisiei Europene în acest sens”, scrie News.ro.

Seară frumoasă!

Mini-remanierea was last modified: octombrie 16th, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: