Mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească și exercitarea acestora. Respingerea recursului ca inadmisibil

27 apr. 2023
Vizualizari: 313
  • Constituţia României: art. 129
  • NCPC: art. 457 alin. (1)
  • NCPC: art. 496 alin. (1)
  • NCPC: art. 634 alin. (1)

Prin sentința civilă nr. 291 din 3 mai 2017 pronunțată de Judecătoria Bacău în dosarul nr. x/2016 s-a admis cererea formulată de reclamanții A. și B. în contradictoriu cu pârâtul C..

A fost obligat pârâtul să lase în deplină proprietate și liniștită posesie suprafața de 7 m.p. identificată pe aliniamentul 90-58-91-94-90 din raportul de expertiză întocmit de expert D., care face parte integrantă din sentință.

A fost obligat pârâtul la dărâmarea construcției magazie amplasată pe această suprafață de teren de 7 m.p. astfel cum a fost individualizată, precum și la plata cheltuielilor de judecată în cuantum de 1.685 RON.

Prin decizia civilă nr. 298A din 3 aprilie 2018, Tribunalul Bacău, secția I civilă a respins, ca nefondat, apelul formulat de apelantul-pârât C. împotriva sentinței civile nr. 2917 din 3 mai 2017, pronunțată de Judecătoria Bacău în dosarul nr. x/2016 și a obligat pe apelant să plătească intimaților 500 RON, cheltuieli de judecată reprezentând onorariu avocat.

Prin decizia nr. 125 din 20 martie 2019 pronunțată de Curtea de Apel Bacău, a fost respins recursul declarat de reclamantul C. împotriva deciziei nr. 298 A din 3 aprilie 2018 pronunțată de Tribunalul Bacău.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1060 din 12 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Analizând excepția inadmisibilității recursului, invocată din oficiu, Înalta Curte reține următoarele:

Conform art. 457 alin. (1) C. proc. civ. „Hotărârea judecătorească este supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta, indiferent de mențiunile din dispozitivul ei”.

Potrivit art. 634 alin. (1) C. proc. civ., sunt hotărâri definitive:

1. hotărârile care nu sunt supuse apelului și nici recursului;

2. hotărârile date în primă instanță, fără drept de apel, neatacate cu recurs;

3. hotărârile date în primă instanță, care nu au fost atacate cu apel;

4. hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs;

5. hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluționat fondul pricinii;

6. orice alte hotărâri care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs.

(2) Hotărârile prevăzute la alin. (1) devin definitive la data expirării termenului de exercitare a apelului ori recursului sau, după caz, la data pronunțării.

În raport cu dispozițiile anterior redate, Înalta Curte constată că decizia civilă nr. 533 din 22 septembrie 2021 pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția I civilă nu este susceptibilă de a fi atacată cu recurs, fiind o hotărâre definitivă pronunțată de instanța de apel în aplicarea dispozițiilor art. 457 alin. (3) C. proc. civ.

Potrivit art. 457 alin. (3) C. proc. civ., „Dacă instanța respinge ca inadmisibilă calea de atac neprevăzută de lege, exercitată de partea interesată în considerarea mențiunii inexacte din cuprinsul hotărârii cu privire la calea de atac, hotărârea pronunțată de instanța de control judiciar va fi comunicată, din oficiu, tuturor părților care au luat parte la judecata în care s-a pronunțat hotărârea atacată. De la data comunicării începe să curgă, dacă este cazul, termenul pentru exercitarea căii de atac prevăzute de lege”.

Reiese din textul legal redat că instanța respinge calea de atac neprevăzută de lege ca inadmisibilă, dar în cuprinsul hotărârii indică expres calea de atac și termenul prevăzute de lege pentru atacarea hotărârii, în speță fiind indicat că se poate declara recurs, însă împotriva sentinței civile nr. 495 din 29 octombrie 2020 pronunțată de Tribunalul Bacău, secția I civilă în dosarul nr. x/2019.

Legalitatea căilor de atac presupune că o hotărâre judecătorească nu poate fi supusă decât căilor de atac prevăzute de lege.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Așa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea unei hotărâri judecătorești.

Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție arătând că mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească sunt cele prevăzute de lege, dar și că exercitarea acestora trebuie făcută în condițiile legii.

Prin raportare la dispozițiile art. 129 din Constituție și ale art. 457 alin. (1) C. proc. civ., admisibilitatea unei căi de atac și, pe cale de consecință, provocarea unui control judiciar al hotărârii judecătorești sunt condiționate de exercitarea acesteia în condițiile legii, instanța fiind obligată să examineze căile de atac cu care este învestită prin prisma îndeplinirii condițiilor de exercitare stabilite de legea procesuală.

Pentru considerentele arătate, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca inadmisibil, recursul declarat în cauză.

Sursa informației: www.scj.ro.

Mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească și exercitarea acestora. Respingerea recursului ca inadmisibil was last modified: aprilie 26th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.