Despre activitatea Curţii de Arbitraj

25 ian. 2018
Vizualizari: 1649

Cosmin Vasile: Bună ziua. Astăzi înregistrăm o premieră pentru „Ora arbitrajului” – primul interviu pentru care ne deplasăm în afara studioului care este sediul emisiunii noastre și ne deplasăm pentru interviul cu domnul Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României. În primul rând, domnule președinte, în urmă cu mai puțin de o lună ați fost reales pentru un mandat în fruntea Camerei de Comerț și Industrie. Felicitări! La mulți ani, că este început de an!

Mihai Daraban: Bună ziua! Și la mulți ani! Într-adevăr, anul trecut spre sfârșit am fost reales pentru un nou mandat de 5 ani. Mandatul nou propriu-zis a început, statutar și legal, să curgă din data de 29 decembrie și avem foarte multe de făcut în continuare, ca și Cameră de Comerț a României.

Cosmin Vasile: Este început de an și început de mandat. După cum cunoașteți, interesul meu personal și al emisiunii pe care am creat-o, „Ora arbitrajului”, se focusează exclusiv pe arbitrajul comercial internațional. Din această perspectivă, care sunt planurile – în general ale dumneavoastră, ale organizației pe care o conduceți și cu trimitere la arbitraj, pe care Camera de Comerț în mod tradițional îl tutelează, dată fiind relația pe care o are cu Curtea de Arbitraj Comercial Internațional?

Mihai Daraban: În primul rând, sunt obiective pe termen scurt, mediu și lung. Vrem să devenim, ca și Cameră de Comerț și Industrie a României – am spus-o mai în glumă, mai în serios, dar acum o spun, din nou, foarte serios – un adevărat minister privat al economiei. Vrem să fim consultați și, într-adevăr, să fim acea interfață, conform legii, pe care o avem, până la urmă, de a fi interfața între decidentul politic și mediul de afaceri. Vrem să revigorăm, bineînțeles, ROMEXPO ca principal pol de târguri și expoziții în sud-estul Europei și, nu în ultimul rând, bineînțeles că ajungem la arbitraj – revigorarea arbitrajului comercial, care, trebuie spus, are o tradiție lungă în țara aceasta, din 1953, practic, s-a înființat Curtea de Arbitraj de pe lângă Camera României. Nota Bene: Camera României n-a fost desființată nici măcar de comuniști, pentru simplul motiv că peste tot, în toată lumea există acest brand și regimul comunist, până la urmă, a trebuit să dovedească și să arate că există o cameră de comerț și în România, așa cum era ea, nu mai intrăm în detalii. Vreau să vă spun că am început cu dreptul anul acesta, în sensul că, prin H.G. nr. 1/2018 – chiar așa și este, numărul 1 – toate contractele-cadru care vor sta la baza finanțărilor europene, peste 5 milioane de euro, vor fi sub incidența Curții de Arbitraj Internațional de pe lângă Camera de Comerț a României, ca soluționare a litigiilor. Arbitrajul nu este inventat de noi, este o instituție care funcționează peste tot pe planeta Pământ, recunoscut ca atare, cu sentințe definitive și executorii.

Cosmin Vasile: Ați preluat de ceva vreme conducerea Camerei de Comerț, iar la momentul la care ați preluat-o, din nefericire, arbitrajul în România era, probabil, în cea mai proastă situație din epoca modernă. Uitându-ne înapoi în timp și făcând, așa, o analiză, unde suntem astăzi față de unde eram la momentul respectiv, cum apreciați? Din perspectiva dumneavoastră?

Mihai Daraban: Am avut, într-adevăr, o perioadă nefastă, dar n-a fost prea lungă. S-au schimbat la un moment dat regulile jocului, de către fosta conducere a Camerei de Comerț a României. Din fericire, spun eu, n-a durat decât trei ani această schimbare de regulamente. Eu, când am luat mandatul la Camera de Comerț și Industrie a României, am făcut în așa fel încât Curtea de Arbitraj Internațională să aibă autonomie deplină în legătură cu Camera de Comerț și Industrie a României și să nu existe absolut nicio interferență a Camerei de Comerț a României în ce înseamnă arbitraj comercial. Practic, singurul atribut pe care-l am, acela de a nominaliza persoana din fruntea arbitrajului și nimic mai mult. Am lăsat la latitudinea persoanei desemnate, în persoana domnului profesor Ștefan Deaconu, libertatea de a-și alege propria echipă, de a crea regulile arbitrale în linie cu toate cerințele ICC, pentru că, până la urmă, suntem curte de arbitraj internațional. Eu sunt inginer, nu prea mă pricep la probleme juridice, dar, pe principiul roții deja inventate și al apei calde, am considerat că trebuie să avem și să copiem un model funcțional, așa cum este el, astfel încât să nu mai existe nicio problemă vizavi de faptul că altfel se judecă în România decât la Paris. Probabil și din acest considerent a reușit să treacă și acea hotărâre de Guvern de care v-am spus și să fim recunoscuți ca atare.

Deci nu m-aș lega foarte mult de trecut; m-aș lega mai degrabă de faptul că avem o tradiție în arbitraj. Iată că anul acesta împlinim 65 de ani de curte de arbitraj internațională și cred eu că acei trei ani nefaști, dacă vreți, între 2011 și 2014, vor fi trecuți la așa nu și o istorie prescrisă.

Cosmin Vasile: Sunteți în permanent contact cu mediul de afaceri – nu numai în București, în toată țara – acesta este rolul și asta fac Camera de Comerț și cele județene. Care este feed-back-ul? Cum simțiți  modul în care se poziționează mediul de afaceri român – din toată țara, repet, nu numai din București – în legătură cu arbitrajul. Sunt semnale care vi se transmit?

Mihai Daraban: Paradoxal, oamenii de afaceri și societățile mari și foarte mari îmbrățișează arbitrajul, pentru că au și aparatele juridice, în cadrul societăților respective, care să înțeleagă aceste aspecte. Vrem, totuși, să atragem și firmele mijlocii, mici și, de ce nu, microîntreprinderile, să înțeleagă că arbitrajul este cea mai eficientă soluție de lichidare a unui litigiu. Vorbim de 3, maxim 6 luni, vorbim de libertatea fiecărei părți de a-și alege din lista noastră de 162 de arbitri, din care, Nota Bene, aș sublinia, o treime sunt străini, deci avem 60 de arbitri străini – mai mult de o treime, chiar. Aș spune că este cea mai elegantă formă de soluționare, este rapidă și se dau sentințe definitive și executorii. Din ceea ce știu eu, arbitrajul nu poate fi atacat la o instanță civilă decât pe vicii de procedură. Dar, la cum este organizată acum Curtea de Arbitraj Internațională, cu colegiul Curții de Arbitraj, cu comitet științific – în care vreau să vă spun că sunt cele mai proeminente figuri ale Dreptului românesc, și din partea universitară, și din partea academică… Aș spune de Stanciu Cărpenaru, de Flavius Baias, de… ce îmi mai aduc aminte: de Valeriu Stoica, de domnul Bârsan, domnul Zamfirescu, domnul Țucă… Deci este un comitet științific care veghează, într-un fel, la aplicarea acestor reguli. Este colegiul Curții de Arbitraj, cu președinte, vicepreședinte, cinci membri, la fel, dacă vă uitați, fac parte din cele mai onorabile case de avocați din România. Există secretariatul Curții de Arbitraj, există toată această infrastructură, ca acele vicii de procedură să nu existe. Și în acest fel arbitrajul va avea, probabil, cea mai rapidă soluționare dintre toate instanțele de care știm.

Cosmin Vasile: La 1 ianuarie 2018 au intrat în vigoare noile reguli ale Curții de Arbitraj – e vorba de niște reguli moderne, aliniate cu tot ce înseamnă tendințe și realități care se regăsesc, fie că vorbim de Paris, Stockholm, Viena sau alte curți internaționale prestigioase în această materie. Care sunt așteptările, din punct de vedere instituțional, sau speranțele pe care și le face Camera în legătură cu acest eveniment extrem de important în viața arbitrajului din România?

Mihai Daraban: Este foarte important. Vă spuneam de la început, roata este deja inventată, apa caldă la fel. Am încercat să avem reguli care să atragă, practic, și să impună Curtea de Arbitraj Internațională din România chiar pe plan extern. Deja suntem în discuții cu China pentru a crea un cap de pod aici, vizavi de soluționarea litigiilor mai ales în contextul Drumului Mătăsii și a altor proiecte chinezești legate de Europa. Să creăm un hub aici, i-am invitat să participe cu arbitri în cadrul curții noastre de arbitraj și, eventual, Curtea de Arbitraj Internațională de pe lângă Camera României să fie parte din contractele-cadru care vor fi semnate pe viitor. Deci, prin alinierea regulilor, am aruncat această curte de arbitraj pe orbita arbitrajului mondial.

Cosmin Vasile: Domnule președinte, cei care urmăresc interviul și emisiunea „Ora arbitrajului” sunt, într-o formă sau alta, prieteni ai arbitrajului. Profităm de această ocazie rară, de a vă avea în emisiune, să le transmiteți un mesaj celor care ne urmăresc.

Mihai Daraban: În primul rând să aibă încredere totală în echipa care există în cadrul Curții de Arbitraj Internaționale de pe lângă Camera de Comerț a României, să-i asigur de totala autonomie pe care această curte de arbitraj o are față de Camera României și de absolut nicio interferență din partea noastră vizavi de ceea ce înseamnă arbitraj. V-am spus, rolul meu mi l-am încheiat odată cu desemnarea domnului Ștefan Deaconu ca președinte al Curții și, bineînțeles, colegiul de conducere al Camerei de Comerț a României, care a votat în unanimitate toate schimbările regulamentelor de la arbitraj, care așa vor rămâne.

Cosmin Vasile: Vă mulțumim pentru interviu. Vă mulțumim pentru mesaj și sper că, dacă și când va mai fi oportun un interviu sau sprijinul dumneavoastră pentru arbitraj, vom avea ca și până acum, întotdeauna ușa dumneavoastră deschisă.

Mihai Daraban: Cu mare drag, vă stăm la dispoziție.

Despre activitatea Curții de Arbitraj was last modified: ianuarie 25th, 2018 by Mihai Daraban
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Mihai Daraban

Mihai Daraban

Este Preşedintele Camerei de Comerț Internațional a României.
A mai scris: