Mihai Busuioc, preşedinte la Curtea de Conturi

11 oct. 2017
Vizualizari: 959

Parlamentul a aprobat azi constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019.

„Comisia specială va avea atribuții, printre altele, în a coordona activitățile legate de organizarea evenimentelor din cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene, a institui un cadru de dialog cu Guvernul în vederea determinării obiectivelor în acest sens. Această comisie va funcționa până la încheierea mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene”, notează Agerpres.

Și tot azi, Parlamentul a adoptat în ședință comună, cu 230 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 78 de abțineri, Codul de conduită al deputaților și senatorilor.

„Deputații și senatorii nu trebuie să fie influențați în exercitarea mandatului lor de nicio altă entitate, persoană fizică sau juridică și nu trebuie să încheie nicio înțelegere prin care să condiționeze votul exprimat în exercitarea mandatului de vreun avantaj financiar. (…) Deputații și senatorii au și obligația să facă cunoscut orice interes personal care ar putea influența acțiunile lor publice și să participe activ la soluționarea unui eventual conflict de interese în beneficiul interesului general. (….) Deputații și senatorii trebuie să declare orice cadouri sau avantaje primite în exercițiul funcției, cu excepția celor reglementate prin Legea nr. 251/2004 privind unele măsuri referitoare la bunurile primite cu titlu gratuit, cu prilejul unor acțiuni de protocol în exercitarea mandatului sau a funcției”, se arată în noul cod, mai arată Agerpres.

„Reprezentanți ai mai multor organizații civice au organizat miercuri, la Tribunalul București, un eveniment prin care au mulțumit magistraților care se opun politizării justiției și care au semnat memoriul adresat Guvernului, prin care era solicitată retragerea proiectului de modificare a legilor Justiției. (…) Fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, a fost și el prezent, declarând că nu este normal ca toate instituțiile să fie politizate”, scrie azi Adevărul.

Guvernul Tudose este foarte aproape de o remaniere. Mai mulți miniștri din acest guvern sunt audiați de DNA și se așteaptă ca ei să demisioneze.

„Vicepremierul Sevil Shhaideh a sosit miercuri la sediul DNA, unde ar urma să aibă loc noi audieri în dosarul «Belina», în care este suspectată de abuz în serviciu. Și Orlando Teodorovici se află la sediul DNA, ca martor, potrivit propriilor declarații. Prezența lui Sevil Shhaideh la DNA are loc în contextul în care premierul Mihai Tudose dorește înlocuirea sa din Guvern tocmai din cauza problemelor în justiție, iar joi este programată ședința Comitetului Executiv al PSD, în care este așteptată decizia definitivă pe acest subiect. În aceeași situație se află și Rovana Plumb, acuzată în același dosar”, arată News.ro.

Și tot la DNA se fac cercetări în dosarul fostei baze sportive Cutezătorii. Un alt fost ministru ajunge la DNA în această anchetă.

„Fostul ministru pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu, și fostul tenismen, Dinu Pescariu, au fost plasați sub control judiciar de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, respectiv instigare la abuz în serviciu, ancheta vizând modalitatea de prelungire cu 25 de ani a contractului de închiriere, prin care Baza sportivă și de agrement pentru copii «Cutezătorii» din București fusese dată în folosința Fundației «Dinu Pescariu». Costoiu ar fi semnat prelungirea contractului, deși acesta era în curs de reziliere, iar, imediat după preluarea bazei sportive, fundația lui Pescariu a îngrădit accesul copiilor la clădirile și terenurile de sport proprietate a statului și a schimbat scopul utilizării Bazei «Cutezătorii», folosind-o în scopuri comerciale. Prejudiciul estimat în acest dosar este de aproape 94 de milioane de euro”, arată News.ro.

Fostul premier Nicolae Văcăroiu părăsește Curtea de Conturi.

„Secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, a fost numit miercuri de către plenul reunit al Parlamentului, pentru un mandat de nouă ani, în funcția de președinte al Curții de Conturi în locul lui Nicolae Văcăroiu, al cărui mandat expiră peste câteva zile. Alături de Busuioc, au mai fost numiți președintele și vicepreședinții Autorității de audit, dar și un vicepreședinte al Curții de Conturi și un consilier de conturi”, mai anunță azi News.ro.

De la Guvern vin vești bune: o parte dintre pensii se va majora începând cu 1 noiembrie a.c.

„Executivul a aprobat miercuri, 11 octombrie, efectuarea anticipată a următoarei etape de majorare a pensiilor pentru limită de vârstă și a celor de dizabilitate. Astfel, pensiile vor fi valorizate începând cu 1 noiembrie curent, și nu cu 1 aprilie 2018, cum era stabilit anterior. De majorarea pensiei vor beneficia circa 65 de mii de persoane, care au ieșit la pensie în anii 2009, 2010 și 2011”, scrie azi Adevărul.

„Astfel, pentru 58.479 de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă, prestația va spori în medie cu 255 de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 17,6% peste nivelul pensiei medii curente. De asemenea, pentru 6.399 de beneficiari de pensii de dizabilitate, majorarea va constitui, în medie, 274 de lei, în creștere cu 28,6% față de pensia medie a acestora. Cheltuielile necesare pentru realizarea proiectului se estimează la 33,6 milioane de lei, resurse identificate în urma creșterii veniturilor proprii la bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2017. Amintim că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementată de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68.014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă și 15.570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate, cu 226 de lei”, mai arată jurnaliștii de la Adevărul.

Tot despre bani scrie azi și Cotidianul.

„Ministerul Finanțelor Publice va încerca să atragă de pe piețele externe de capital un împrumut de 1 miliard de euro, prin redeschiderea emisiunii de obligațiuni scadente în data de 19 aprilie 2027, în cadrul Programului-cadru de emisiuni de titluri de stat «Medium Term Notes». Informația apare într-un ordin semnat de ministrul de resort, Ionuț Mișa, și care a apărut în Monitorul Oficial. Conform documentului, suma finală și toți ceilalți termeni și celelalte condiții financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării emisiunii, în funcție de condițiile de piață. Emisiunea este administrată de Barclays PLC, Citigruop Global Markets Limited, Erste Group Bank AG, Societe Generale și ING Bank NV. Suma aferentă emisiunii se virează în contul de valută deschis pe numele Ministerului Finanțelor Publice la Banca Națională a României și se utilizează pentru finanțarea deficitului bugetar, refinanțarea și rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale, se mai spune în Ordin”, notează jurnaliștii de la Cotidianul.

Seară frumoasă!

Mihai Busuioc, președinte la Curtea de Conturi was last modified: octombrie 11th, 2017 by Claudiu Pamuc
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: