Mihai Adrian Hotca: Manual de drept penal. Partea generală. Andrei Pap: Clauzele abuzive și drepturile consumatorilor în legislația Uniunii Europene. Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

6 nov. 2017
Vizualizari: 881
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mihai Adrian Hotca: Manual de drept penal. Partea generală

Mihai Adrian Hotca: Manual de drept penal. Partea generală

Mihai Adrian Hotca: Manual de drept penal. Partea generală

Manual de drept penal. Partea generală este o lucrare care examinează normele cuprinse în Partea generală a Codului penal. Alături de analiza acestor norme juridice, cartea cuprinde și un titlu destinat aspectelor introductive privind materia dreptului penal.
Cei care vor lectura lucrarea vor găsi informațiile necesare pentru a dobândi cunoștințele utile atât din perspectiva practică, cât și din punct de vedere teoretic. Cititorii își vor putea forma o imagine de ansamblu și exhaustivă a normelor care reglementează aplicarea legii penale în timp și spațiu, instituția infracțiunii, instituția sancțiunilor de drept penal, instituția răspunderii penale (a persoanelor fizice și juridice) etc.
Cartea valorifică operele reprezentative ale doctrinei de specialitate, prezintă cazuri soluționate de organele judiciare, inclusiv decizii obligatorii pronunțate în materie penală de către Înalta Curte de Casație și Justiție. În plus, sunt examinate deciziile relevante ale Curții Constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului.
Manualul se adresează studenților din învățământul juridic românesc, practicienilor dreptului, cercetătorilor de specialitate, precum și tuturor persoanelor interesate de domeniul dreptului penal.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Andrei Pap:  Clauzele abuzive și drepturile consumatorilor în legislația Uniunii Europene

Andrei Pap: Clauzele abuzive și drepturile consumatorilor în legislația Uniunii Europene

Andrei Pap: Clauzele abuzive și drepturile consumatorilor în legislația Uniunii Europene

Pentru că subiectul clauzelor abuzive din contractele încheiate între profesioniști și consumatori implică și în prezent multe aspecte controversate, autorul și-a propus să realizeze în cadrul acestei lucrări o sinteză de jurisprudență relevantă, cu scopul principal că problemele întâlnite în practica judiciară din ultimii ani să primească o rezolvare unitară din partea judecătorilor chemați să soluționeze acțiuni în constatarea caracterului abuziv al unor clauze inserate de profesioniști în contractele preformulate și pe care aceștia le utilizează în desfășurarea activității economice, respectiv în relația cu consumatorii.

Astfel, în prima parte a lucrării, autorul a rezumat hotărâri ale Curții de Justiție a Uniunii Europene de o importanță majoră și la care adesea se face trimitere atât în cererile de chemare în judecată ori în întâmpinări, cât și în considerentele hotărârilor judecătorești pronunțate de instanțele naționale în materia clauzelor abuzive.

Desigur, în a doua parte a culegerii, au fost expuse hotărâri judecătorești pronunțate de judecătorii naționali în cauze care au avut ca obiect constatarea unor clauzele abuzive din contracte de credit de consum și din contracte de credit ipotecar, pe care fiecare bancă implicată în „scandalul notoriu al clauzelor bancare abuzive” le-au utilizat în contractele de credit încheiate la nivelul anilor 2007-2009.

În sfârșit, autorul a considerat că este util să prezinte și câteva hotărâri prin care instanțele naționale au constatat că există clauze abuzive inclusiv în contractele de telefonie mobilă încheiate între consumatori și cei patru mari operatori de telefonie care își desfășoară activitatea și în România.

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare

LEGEA NR. 151/2015 PRIVIND PROCEDURA INSOLVENȚEI PERSOANELOR FIZICE
ȘI NORMELE DE APLICARE
INCLUDE:
● Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice
● Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice
● H.G. nr. 11/2016 privind constituirea comisiilor de insolvență la nivel central
și teritorial prevăzute de L. nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice

„Prin Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanei fizice, este instituită o procedură colectivă pentru redresarea situației financiare a debitorului persoană fizică, de bună-credința, precum și acoperirea într-o măsură cât mai mare a pasivului acestuia și descărcarea de datorii. A fost introdus în legislația românească un cadru care să permită protejarea consumatorilor persoane fizice, debitori de bună-credință, care au achitat o parte a creditului datorat, de creșterea necontrolată a ratelor și de situațiile în care plata acestor rate devine imposibilă. Normele metodologice se aplică debitorilor persoane fizice, așa cum sunt stabiliți la art. 4 din Lege, precum și celorlalte persoane care în bază Legii își dau concursul pentru îndeplinirea procedurilor prevăzute de aceasta. Normele nu se aplică debitorilor persoane fizice ale căror obligații rezultă din desfășurarea unor activități specifice profesioniștilor, astfel cum sunt definiți la art. 3 alin. (2) din Codul civil, ori a unei activități economice a cărei desfășurare este organizată și reglementată prin legi speciale, ori ale căror obligații rezultă din exercitarea unei profesii liberale reglementate sau ca urmare a exploatării oricărei alte forme de întreprindere, în sensul art. 3 din Codul civil” (Notă de fundamentare a H.G. privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanei fizice, publicată pe site-ul oficial www.anpc.gov.ro).

Având în vedere cele de mai sus, precum și faptul că legea este preconizat a intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2018, considerăm util să reunim în culegerea Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare cele 3 acte principale dedicate insolvenței persoanelor fizice (L. nr. 151/2015, Normele de aplicare a L. nr. 151/2015 și H.G. nr. 11/2016, inclusă în lucrare sub art. 92 L. nr. 151/2015) în vederea cunoașterii din timp, de către cei interesați, a legislației respective.

PRO LEGE – O colecție necesară oricărui jurist:

● reunește între copertele fiecărei culegeri informații esențiale și extinse din domeniul abordat, înlesnind astfel utilizatorului activitatea de informare și de cercetare, reducând semnificativ și eficient timpul dedicat acesteia;

● prezintă pachete de acte normative consolidate, atent selectate în vederea acoperirii domeniului vizat, îmbogățite cu note și referințe utile, structurate și evidențiate profesionist și menite a facilita înțelegerea voinței și a intențiilor legiuitorului (prin semnalarea și/sau prin prezentarea unor corelații ori a unor spețe relevante, în unele cazuri prin oferirea unor lămuriri punctuale etc.);

● seria PREMIUM din cadrul colecției PRO LEGE este tipărită pe hârtie albă de calitate superioară, ideală pentru adnotările necesare în activitatea didactică și practică, beneficiază de grafică și de cromatică speciale (în vederea unui plus de evidențiere a informațiilor-cheie), incluzând totodată un vast material informativ suplimentar;

● fiecare culegere în parte constituie, practic, un instrument juridic complex, indispensabil activității de zi cu zi în cadrul domeniului căruia îi este dedicată și pe care îl reprezintă, organizând unitar informațiile necesare unei bune cunoașteri a domeniului respectiv.

COORDONAREA GENERALĂ a Colecției PRO LEGE este asigurată de consilier juridic Oliviu Craznic.
Așteptăm sugestiile și propunerile dvs pe adresă prolege [at] universuljuridic.ro

📕Vezi cartea în UJmag.ro!

Mihai Adrian Hotca: Manual de drept penal. Partea generală. Andrei Pap: Clauzele abuzive și drepturile consumatorilor în legislația Uniunii Europene. Universul Juridic: Legea nr. 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice și Normele de aplicare was last modified: noiembrie 6th, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: