MFP. Proiect: Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare şi a procedurii de comunicare a acestora

28 feb. 2020
Vizualizari: 565

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.gov.ro), joi, 27 februarie a.c., Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a supus dezbaterii publice Proiectul de Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora.

Conform proiectului, pentru comunicarea prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare emise de organele de executare silită, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pune la dispoziția instituțiilor de credit, în spațiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii încarcă și descarcă documente. Actele de executare se comunică prin portal, sub forma unui fișier .pdf cu .xml atașat, semnat electronic, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță, conform legii.

În Anexa nr. 1 este prevăzută Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță către instituțiile de credit a actelor de executare silită, precum și condițiile în care aceasta se realizează.

Structura

– Capitolul 1 – „Dispoziții generale”

– Capitolul 2 – „Generarea, comunicarea adreselor de înființare a popririi și indisponibilizarea sumelor existente în conturile bancare”

– Capitolul 3 – „Procedura de analiză a sumelor indisponibilizate prin popririle înființate”

– Capitolul 4 – „Validarea și înregistrarea plăților virate în contul deschis special la nivelul Trezoreriei Operative Centrale”

– Capitolul 5 – „Suspendarea și reluarea executării silite prin poprire asupra disponibilităților bănești”

– Capitolul 6 – „Actualizarea sumelor rămase de recuperat ca urmare a stingerilor efectuate la nivelului organului fiscal competent”

– Capitolul 7 – „Ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire asupra disponibilităților bănești”

– Capitolul 8 – „Dispoziții finale”

 

În Anexa nr. 2 este prevăzută  Convenția-cadru de aderare a instituțiilor de credit la mecanismul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor de executare silită.

Anexa nr. 3 cuprinde Adresa pentru înștiințarea instituțiilor de credit privind sumele rămase de recuperat, ca urmare a stingerilor efectuate, din popririle înființate prin mijloace electronice de transmitere la distanță, iar Anexa nr. 4 cuprinde Referatul privind nevirarea de către instituția de credit a sumei cuprinse în ordonanțarea de plată.

Din punct de vedere al aplicării în timp, prezenta procedură vizează popririle înființate după data intrării în vigoare a ordinului, respectiv adresele de înființare a popririi emise și comunicate după momentul la care ordinul intră în vigoare.

Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală pune la dispoziția instituțiilor de credit sistemul informatic necesar implementării mecanismului popririi electronice începând cu data intrării în vigoare a ordinului, iar aderarea instituțiilor de credit la noul mecanism este opțională prin semnarea Convențieicadru de aderare a instituțiilor de credit la mecanismul de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță a actelor de executare silită.

 

Pentru mai multe detalii referitoare la proiect, precum și la referatul de aprobare, puteți accesa sursa informației.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Sursa informației

MFP. Proiect: Ordin privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanță a actelor de executare și a procedurii de comunicare a acestora was last modified: februarie 28th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.