MFP. Proiect în dezbatere publică: Ordonanța pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală, a Codului fiscal și alte măsuri fiscal-bugetare

14 aug. 2019
Vizualizari: 903

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.ro), la data de 14 august 2019, Ministerul Finanțelor Publice a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordonanță pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală, a Codului fiscal și alte măsuri fiscal-bugetare.

Așa cum rezultă din nota de fundamentare, Codul de procedură fiscală va suferi o serie de modificări semnificative.

Dintre acestea menționăm:

– reglementarea la art. 11, a modalității în care se exprimă consimțământul contribuabilului în ceea ce privește furnizarea de către organul fiscal a unor informații care intră sub incidența secretului fiscal ca fiind expres și neechivoc, fără a se mai indica forma acordului, respectiv forma scrisă.

– includerea și a consultantului fiscal în categoria persoanelor care pot reprezenta contribuabilul în relația cu organul fiscal pe baza unei împuterniciri aprobată de corpul profesional.

– completarea art. 23 din considerentul că, pentru transferarea creanței fiscale în sarcina persoanei care o preia, este necesar a se comunica un act administrativ fiscal prin care să se individualizeze creanța preluată.

– introducerea la art. 49 din Codul de procedură fiscală a unor noi cazuri de nulitate a actului administrativ fiscal, expres prevăzute de lege, respectiv:

  • organul fiscal nu prezintă argumentele pentru care nu ia în considerare opinia prealabilă emisă în scris sau soluția adoptată de organul fiscal sau de instanța de judecată potrivit art. 6 alin. (1), în cazul în care contribuabilul/plătitorul a prezentat organului fiscal anterior emiterii actului administrativ fiscal respectiva opinie/soluție;
  • organul fiscal nu respectă considerentele deciziei de soluționare a contestației în cazul emiterii noului act administrativ fiscal potrivit art. 279 alin. (3);
  • emiterea raportului de inspecție fiscală și a deciziei de impunere sau a deciziei de nemodificare a bazei de impunere de către organul de inspecție fiscală după încetarea inspecției fiscale potrivit art. 126 alin. (2), adică după expirarea dublului perioadei maxime de inspecție, respectiv emiterea raportului de verificare și a deciziei de impunere de către organul fiscal după încetarea verificării situației fiscale personale potrivit art. 147,fără ca acestea să fie reluate:
  • organul fiscal emite raport de inspecție fiscală/de verificare a situației fiscale personale și decizie de impunere/decizie de modificare a bazelor de impozitare/decizie de nemodificare a bazelor de impozitare/ deciziei pentru regularizarea situației ori decizie de încetare a procedurii de verificare a situației fiscale personale, în situația în care se fac constatări în legătură cu săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în legătură cu mijloacele de probă privind stabilirea bazei de impozitare/valorii în vamă care fac obiectul inspecției fiscale/controlului vamal.

 

În ceea ce privește Codul fiscal, rămâne astfel în competența ANAF elaborarea de ordine cu privire la:

– Procedura privind ajustarea efectelor fiscale ale unei tranzacții care nu are un scop economic sau reîncadrarea formei unei tranzacții/activități pentru a reflecta conținutul economic al tranzacției/activității, de către autoritățile fiscale, în vederea stabilirii sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei unei contribuții sociale obligatorii.

– Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, ce presupune activități de verificare a îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege în vederea înscrierii, precum și afișarea pe site-ul A.N.A.F. a acestui Registru în vederea consultării publice.

– Procedura de înregistrare a acordurilor încheiate între angajatorul nerezident și angajat referitor la îndeplinirea obligațiilor de declarare și plată a contribuțiilor sociale obligatorii.

– Procedura privind depunerea și soluționarea cererilor de restituire a impozitelor, potrivit legii, inclusiv cele pentru  aplicarea dispozițiilor art. 111 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, în cazul în care darea în plată se face pe cale judecătorească.

– Instrucțiunile de lucru și procedurile privind schimbul de informații între ANAF și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) cu privire la lista persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidență al asiguraților din Platforma informatică din asigurările de sănătate.

Se propune, de asemenea, ca stabilirea criteriilor de risc pentru înregistrarea și anularea înregistrării în scopuri de TVA să rămână în sarcina ANAF.

Totodată, întrucât în domeniul accizelor supravegherea, mișcarea produselor accizabile, autorizarea operatorilor care efectuează operațiuni cu produse accizabile intră în competența Direcției Generale a Vămilor, se propune ca ordinele care vizează aceste aspecte să rămână la nivelul președintelui ANAF, în subordinea căruia se află această direcție.

 

Sursa informației

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

 

MFP. Proiect în dezbatere publică: Ordonanța pentru modificarea și completarea Codului de procedură fiscală, a Codului fiscal și alte măsuri fiscal-bugetare was last modified: august 14th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.