MFP. Proiect: H.G. nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”

30 ian. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 310

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.gov.ro), astăzi, 30 ianuarie, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a pus în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea art. 3 din anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă”.

Conform proiectului, având în vedere strategia programului „Prima casă”, se propune ca pentru anul 2020 să fie aprobată alocarea unui plafon al garanțiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din O.U.G. nr. 60/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, de 2.000 milioane lei.

Monitor Dosare

Pentru a nu pune la dispoziția finanțatorilor participanți în Program și a altor limite suplimentare față de plafonul propus pentru alocare în anul 2020 și în anii următori, se propune abrogarea alin. (30) a art. 3 a anexei 1 la H.G. nr. 717/2009.

Art. 3 alin. (30) din anexa 1 la H.G. nr. 717/2019:

(30) Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență și/sau anticipate, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanțiilor aferent anului eliberării și se utilizează de către fiecare finanțator pentru acordarea de garanții beneficiarilor programului. Sumele astfel obținute se evidențiază și se raportează distinct față de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului.

Alocarea plafonului total al garanțiilor care pot fi emise în cadrul programului „Prima casă” în anul 2020 este o condiție sine qua non pentru asigurarea continuității acestuia, cu consecințe directe atât asupra pieței imobiliare și a sectoarelor adiacente acesteia, cât și asupra activității de creditare pe segmentul retail.

Acest proiect de act normativ contribuie la sprijinirea de către stat a accesului persoanelor fizice la credite destinate achiziționării/construirii unei locuințe în condiții avantajoase. Proiectul de act normativ este corelat cu dispozițiile Convenției europene a drepturilor omului și ale protocoalelor adiționale la aceasta, ratificate de România, precum și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

 

Pentru mai multe detalii cu privire la nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

 

MFP. Proiect: H.G. nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casă” was last modified: ianuarie 30th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter