MFP. Amânarea plății ratelor pentru clienții afectați de criza provocată de COVID-19

6 apr. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 284

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a publicat pe pagina oficială (www.mfp.ro) un comunicat privind amânarea de către bănci a plății retelor pentru toți clienții afectați de criza provocată de răspândirea COVID-19.

Guvernul a aprobat normele de aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare, prin care sunt stabilite condițiile în care creditorii aprobă solicitările, perioada de amânare și perioada de prelungire a creditelor amânate etc.

Astfel, pentru creditele ipotecare, perioada pentru care este suspendată plata ratelor scadente este stabilită conform opțiunii debitorului, ce poate fi exprimată o singură dată, și este cuprinsă între o lună și 9 luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020.

Creditorul aprobă solicitarea debitorului care declară pe proprie răspundere că i-au fost afectate veniturile proprii și/sau veniturile aferente familiei debitorului, direct sau indirect.

Decizia de aprobare conține numărul de rate care au fost solicitate de debitor pentru suspendarea la plată, și se comunică debitorului în format letric, prin poșta electronică sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor. 

Astfel, pot beneficia de această facilitate debitorii care transmit solicitarea către creditor în maximum 45 de zile de la intrarea în vigoare a O.U.G. nr. 37/2020. Prevederea se aplică tuturor debitorilor, persoane fizice sau firme.

De asemenea, modificarea clauzelor contractuale la creditele ipotecare se realizează fără încheierea de acte adiționale, deci fără alte costuri, prin notificarea clauzelor contractuale modificate, inclusiv noul grafic de rambursare a creditului și graficul de rambursare a dobânzilor eșalonate, transmisă de creditor debitorului în termen de 30 de zile de la primirea solicitării.

 În graficul de rambursare a creditului revizuit după acordarea facilității de suspendare a obligației de plată, rata de dobândă se menține la nivelul prevăzut în contractul de credit inițial încheiat între debitor și creditor.

Cu excepția creditelor ipotecare, dobânda datorată de debitori corespunzător perioadei de suspendare se capitalizează la soldul creditului existent la sfârșitul perioadei de suspendare.

Nu în ultimul rând, în graficul de rambursare refăcut după acordarea facilității se menține rata de dobândă la nivelul prevăzut în contractul de credit initial.

Pentru comunicatul integral, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

🔔Vezi și MFP. Granturi pentru plata dobânzilor și comisioanelor de administrare acordate întreprinderilor

MFP. Amânarea plății ratelor pentru clienții afectați de criza provocată de COVID-19 was last modified: aprilie 6th, 2020 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter