MFP. Acord provizoriu între Președinția Consiliului și Parlamentul privind cadrul de supraveghere pentru instituțiile financiare europene

25 mart. 2019
Vizualizari: 359

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.ro), UE va avea un cadru îmbunătățit de supraveghere pentru instituțiile financiare europene, inclusiv o consolidare a competențelor de supraveghere ale Autorității Bancare Europene în ceea ce privește combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului.

Astfel, așa cum rezultă din comunicatul făcut public de Ministerul Finanțelor Publice, Președinția română a Consiliului și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la o serie de propuneri de revizuire a funcționării actualului Sistem european de supraveghere financiară (SESF).

Sistemul european de supraveghere financiară a fost instituit în 2011 și este alcătuit din:

– trei autorități europene de supraveghere (AES): Autoritatea Bancară Europeană (ABE), Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Acestea asigură supraveghere și furnizează orientări în materie de reglementare pentru diversele sectoare și instituții.

– Comitetul european pentru risc sistemic (CERS), care supraveghează întregul sistem financiar și coordonează politicile UE pentru stabilitatea financiară.

Președinția și Parlamentul au convenit asupra primei revizuiri fundamentale a sarcinilor, competențelor, guvernanței și finanțării AES și CERS, astfel încât să adapteze autoritățile la contextul schimbat în care acestea își desfășoară activitatea. De asemenea, reforma include dispoziții care consolidează rolul ABE în ceea ce privește riscurile pe care activitățile de spălare de bani le prezintă pentru sectorul financiar.

Textul convenit îmbunătățește sistemul actual privind convergența în materie de supraveghere pentru a face procesul mai eficient, mai coerent și mai transparent. Acesta se bazează pe instrumentele existente, cum ar fi simulările de criză, consultările cu părțile interesate sau evaluările inter pares, introducând în același timp altele noi, de exemplu stabilirea de priorități comune în materie de supraveghere la nivelul UE.

Până la finalizarea tehnică a textului, acordul provizoriu va fi prezentat spre aprobare reprezentanților permanenți la UE. Regulamentul propus este trimis spre adoptare Parlamentului și Consiliului.

Sursa informației

MFP. Acord provizoriu între Președinția Consiliului și Parlamentul privind cadrul de supraveghere pentru instituțiile financiare europene was last modified: martie 25th, 2019 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: