MF. Proiect: H.G. pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor strategice pentru noi activități economice în valoare de cel puțin 500 milioane lei

26 mai 2021
Vizualizari: 292

Potrivit site-ului oficial (www.mfinante.gov.ro), Ministerul Finanțelor (MF) a supus dezbaterii publice Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor strategice pentru noi activități economice în valoare de cel puțin 500 milioane de lei.

Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate pot fi transmise în termen de 10 zile calendaristice, calculate de la data publicării anunțului (25 mai 2021), pe adresa de e-mail: publicinfo@mfinante.gov.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1 Scopul prezentei hotărâri îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat, denumită în continuare schemă, având ca obiectiv dezvoltarea regională prin realizarea de investiții inițiale pentru noi activități economice ale căror costuri eligibile sunt în valoare de cel puțin 500 milioane lei, constând în demararea unei unități noi sau în diversificarea activității unei unități în sectoarele economice prevăzute în anexa nr. 1.

Art. 2 (…) (2) Ajutoarele de stat care îndeplinesc condițiile stabilite de prezenta schemă de ajutor de stat vor fi notificate individual Comisiei Europene de către Ministerul Finanțelor și vor fi acordate numai după obținerea Deciziei de autorizare.

Art. 3 (1) Se pot emite acorduri pentru finanțare în baza prezentei scheme până la data de 31 decembrie 2025, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat, a hărții regionale autorizate de Comisia Europeană și a deciziilor de autorizare a ajutoarelor de stat emise de Comisia Europeană, în limita bugetului anual alocat schemei.

(2) Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2030, în baza acordurilor pentru finanțare emise, în limita bugetului anual alocat schemei.

Art. 4 (…) (2) Bugetul maxim al schemei este de 3.750 milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 750 milioane de euro, astfel:

a) credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare pentru perioada 2021 – 2025;

b) credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2022 – 2030.

(3) Bugetul mediu anual al schemei este de 750 milioane de lei, respectiv echivalentul a aproximativ 150 milioane de euro.

Art. 5 Numărul total estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 15.

Art. 6(1) Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile, fără T.V.A., aferente realizării, respectiv achiziționării, după caz, de active corporale și necorporale noi.

Art. 7 − Beneficiarul ajutorului de stat trebuie să asigure o contribuție financiară de cel puțin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finanțare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt ajutor public.

Art. 8 − Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor, cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri, a Orientărilor și a deciziilor Comisiei Europene de autorizare a schemei și ale ajutoarelor de stat individuale, prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanțelor − Acțiuni generale, sub formă de sume nerambursabile, în raport cu cheltuielile eligibile și în limita intensității maxim admisibile.

(…)

Art. 11(1) Prezenta hotărâre se aplică numai ajutoarelor care au efect stimulativ.

(2) Se consideră că ajutorul are efect stimulativ dacă întreprinderea:

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

a) adresează Ministerului Finanțelor o cerere scrisă de acordare a ajutorului de stat care conține cel puțin informațiile prezentate în Anexa nr. 1 la procedură;

b) nu demarează investiția inițială anterior depunerii cererii de acord pentru finanțare;

c) face dovada prin documentația transmisă că:

   i) ajutorul stimulează adoptarea unei decizii favorabile de investiție deoarece poate fi efectuată în zona respectivă o investiție care altfel nu ar fi suficient de profitabilă pentru beneficiar, indiferent de loc, sau

   ii) ajutorul este un stimulent pentru a efectua o investiție planificată în zona respectivă, mai degrabă decât într-un alt loc, deoarece compensează dezavantajele și costurile nete asociate amplasării în zona respectivă.

Art. 12 În cazul în care întreprinderea solicitantă demarează investiția anterior depunerii cererii de acord pentru finanțare, întreaga investiție nu este eligibilă.

(…)

Art. 15 (1) Pot beneficia de ajutor de stat în baza schemei întreprinderile care îndeplinesc cumulativ, la data înregistrării cererii de acord pentru finanțare, următoarele criterii de eligibilitate:

a) sunt înregistrate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

b) realizează o investiție inițială, în România, într-unul sau mai multe sectoare economice prevăzute la anexa nr. 1;

c) nu intră în categoria «întreprinderilor în dificultate» definite potrivit pct. 2.2 din Comunicarea Comisiei – Orientări privind ajutoarele de stat pentru salvarea și restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate (2014/C 249/01);

d) nu se află în procedură de executare silită, insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activității;

e) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;

f) nu au efectuat o relocare din SEE către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanțare și, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu vor face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul;

g) nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.

(…)

Art. 17 (1) Ministerul Finanțelor are obligația de a publica pe site-ul său textul integral al prezentei scheme, data de la care se pot înregistra cereri de acord pentru finanțare și bugetul anual alocat schemei, data epuizării bugetului anual, respectiv a bugetului total alocat schemei, în conformitate cu prevederile legilor bugetare anuale.

(2) Ministerul Finanțelor va transmite, spre informare, Consiliului Concurenței prezenta hotărâre, în termen de 15 zile de la data adoptării acestuia, precum și a oricărei modificări aduse măsurii de sprijin.

(3) Cererile de acord pentru finanțare înregistrate după data epuizării bugetului total alocat schemei se restituie întreprinderilor.

(…)

Art. 20 − Anexele nr. 1, 2 și 3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.”

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și la Nota de fundamentare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MF. Proiect: H.G. pentru modificarea Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României

MF. Proiect: H.G. pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor strategice pentru noi activități economice în valoare de cel puțin 500 milioane lei was last modified: mai 26th, 2021 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.