Metodologia privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private – aprobare (OMMJS nr. 2524/2018)

4 feb. 2019
Vizualizari: 778

Actul publicat în Monitor

Sumar
Ordinul ministrului muncii și securității sociale (OMMJS) nr. 2524/2018 pentru aprobarea Metodologiei privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private

(M. Of. nr. 74 din 30 ianuarie 2019)

 

Se aprobă Metodologia privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private

 

În M. Of. nr. 74 din 30 ianuarie 2019 s-a publicat OMMJS nr. 2524/2018 pentru aprobarea Metodologiei privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private.

Astfel, prin respectivul ordin se aprobă Metodologia privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private.

 

Vă prezentăm, în continuare, cele mai importante dispoziții ale Metodologiei privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private.

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1, metodologia reglementează modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică organizate de către serviciile de specialitate publice sau private, potrivit art. 22 alin. (4) din Legeanr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestic.

Participarea la programele speciale de consiliere psihologică poate fi dispusă de către instanțele judecătorești competente în sarcina agresorului, în soluționarea cazurilor de divorț, în care s-a reținut culpa unuia dintre soți cu privire la săvârșirea unor fapte de violență domestică, din oficiu sau la cererea expresă formulată de către celălalt soț.

Astfel, odată cu pronunțarea sentinței, instanța va dispune în mod aleatoriu orientarea agresorului către un cabinet de consiliere și asistență psihologică, din lista de servicii psihologice existente pe raza teritorială în care își are domiciliul sau reședința agresorul, iar în acest sens instanța va ține cont de cuantumul veniturilor acestuia, respective de existenței capacității financiare proprii de a susține contravaloarea serviciilor prestate. Totuși, dacă agresorul nu dispune de mijloacele financiare necesare, instanța va putea dispune efectuarea consilierii de către serviciile publice de specialitate.

La baza aplicării metodologiei stau următoarele principii:

– accesul legal la servicii sociale și de sănătate specializate pe bază de opțiune voluntară sau potrivit măsurilor dispuse de către instanța judecătorească;

– respectarea principiului egalității de șanse între femei și bărbați și promovarea valorilor, relațiilor sănătoase, nonviolente;

– asigurarea unei intervenții unitare și multidisciplinare pentru serviciile psihologice de asistență destinate agresorilor, conform nevoilor identificate;

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

–  responsabilizarea agresorului pentru propria reabilitare și reinserție social în vederea promovării unor relații sociale positive bazate pe strategii de relaționare sănătoase și/sau comportamente nonviolente;

– servicii sociale adaptate la nevoile agresorului.

Raportat la veniturile pe care le realizează, agresorul poate beneficia de servicii de consiliere și asistență psihologică gratuită, atât prin intermediul serviciilor specializate în cadrul sistemului public, precum și în cadrul cabinetelor individuale de psihologie private, prin servicii decontate potrivit sistemului național de asigurări de sănătate. De asemenea, agresorii pot apela la serviciile centrelor sociale destinate agresorilor și acreditate conform legii, existente la nivel local.

Psihologii care vor asigura consilierea agresorilor vor elabora un plan de intervenție psihologică, după caz, împreună cu medical psihiatru. În acest plan se va estima numărul de ședințe de consiliere la care urmează a fi present agresorul, iar planul poate suporta modificări ulterioare, raportat la evoluția agresorului.

După, realizarea primelor ședințe de consiliere, psihologul va elabora un raport de consiliere care va cuprinde următoarele informații:

– numărul total de întâlniri avute cu agresorul;

– motivația încheierii ședințelor;

– progresul sau regresul realizat de către agresor;

– recomandări pentru viitor, precum și orice alte observații considerate importante în procesul de consiliere al agresorului.

Raportul de consiliere se va trimite instanței judecătorești competente care a dispus măsura de a participa la programele speciale de consiliere psihologică organizate de către serviciile de specialitate publice sau private, în vederea analizării acestuia și dispunerii încetării măsurii sau a prelungirii acesteia.

Metodologia privind modalitatea de participare la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de către serviciile de specialitate publice sau private – aprobare (OMMJS nr. 2524/2018) was last modified: februarie 4th, 2019 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.