Metodologia privind mobilitatea academică a studenţilor

28 nov. 2014
Vizualizari: 1619

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 855 din data de 24 noiembrie 2014 a fost publicat Ordinul ministrului educației naționale și ministrului delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică nr. 651/2014 pentru aprobarea Metodologiei privind mobilitatea academică a studenților.

Mobilitatea academică reprezintă dreptul studenților și al studenților doctoranzi de a li se recunoaște creditele transferabile dobândite, în condițiile legii, la alte instituții de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu din țară sau din străinătate. Mobilitatea poate fi internă sau internațională, respectiv definitivă sau temporară, pentru toate formele de învățământ.

Recunoașterea creditelor transferabile în cazul mobilităților academice internaționale se poate realiza de către instituțiile de învățământ superior numai pentru persoana care dovedește calitatea de student cu documente relevante emise de către instituția de învățământ superior pe care a frecventat-o.

Mobilitatea academică se poate efectua ca urmare a demersului studentului, respectiv a studentului doctorand:

a) în baza unor acorduri interinstituționale;
b) numai cu acceptul instituțiilor de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz, de proveniență, respectiv primitoare.

I. Mobilitatea internă

I. 1. Mobilitatea internă temporară

Studentul sau studentul doctorand poate beneficia de mobilitate temporară internă între două instituții de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, după caz.

O condiție pe care studentul trebuie să o îndeplinească este aceea de a fi finalizat primul an de studii și inclusiv sesiunea de examene.

În cazul mobilității interne temporare pe locuri bugetate finanțarea urmează studentul.

I. 2. Mobilitatea internă definitivă

Mobilitatea academică internă definitivă este valabilă atât pentru studenții finanțați de la bugetul de stat, cât și pentru studenții cu taxă și se realizează cu respectarea prevederilor legale privind capacitatea de școlarizare și finanțarea învățământului superior, prin acordul instituțiilor de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu, în conformitate cu prevederile regulamentelor privind activitatea profesională a studenților.

Studentul trebuie să fi finalizat primul an de studii. Acesta poate cere transferul până la sfârșitul penultimului an de studii, la aceeași specializare.

Mobilitatea definitivă se realizează numai după sfârșitul primului an de studii, după satisfacerea tuturor cerințelor prevăzute în programul de învățământ, iar înmatricularea se realizează odată cu începerea noului an universitar.

În cazul unei mobilități definitive, diploma se emite absolventului de instituția de învățământ superior care l-a acceptat.

II. Mobilitatea internațională temporară

Mobilitatea internațională temporară se poate realiza prin programe internaționale conform cu reglementările care privesc respectivele programe sau pe cont propriu, în afara cadrului stabilit de un program internațional, cu acceptul instituției de învățământ superior acreditate/autorizate provizoriu de proveniență, respectiv primitoare.

Ca și în cazurile precedente, studentul trebuie să fi finalizat primul an de studii.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Mobilitatea definitivă se face pe principiul subvențiile urmează studentul.

 

Metodologia privind mobilitatea academică a studenților was last modified: decembrie 11th, 2014 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: