Metodologia întocmirii şi depunerii dosarelor de candidatură şi a listelor de susţinători la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor și alte acte normative – modificări (Hotărârea AEP nr. 13/2020)

24 sept. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 108

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul modificat

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a
Actul modificator

Sumar

Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audiovideo a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor, aprobate prin Hotărârea AEP nr. 36/2019

(M. Of. nr. 823 din 10 octombrie 2019; cu modif. ult.)

 

Hotărârea Autorității Electorale Permanente (AEP) nr. 13/2020 privind modificarea și completarea unor hotărâri ale Autorității Electorale Permanente, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020

(M. Of. nr. 869 din 23 septembrie 2020)

– modifică: art. 14 alin. (9), art. 24 alin. (6);

– introduce: art. 42 alin. (3).

Metodologia întocmirii și depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, aprobată prin Hotărârea AEP nr. 12/2020

(M. Of. nr. 862 din 21 septembrie 2020)

 

– modifică: art. 13.

 

În M. Of. nr. 869 din 23 septembrie 2020 s-a publicat Hotărârea AEP nr. 13/2020 privind modificarea și completarea unor hotărâri ale Autorității Electorale Permanente, precum și unele măsuri pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020.

Respectiva hotărâre aduce unele modificări, dar și completări următoarelor acte normative:

Original Black Friday pe UJmag.ro!

Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audiovideo a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor, aprobate prin Hotărârea AEP nr. 36/2019 (M. Of. nr. 823 din 10 octombrie 2019; cu modif. ult.);

Metodologia întocmirii și depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, aprobată prin Hotărârea AEP nr. 12/2020 (M. Of. nr. 862 din 21 septembrie 2020).

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările aduse respectivelor acte normative.

 

Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal

 

Art. 14 alin. (9) din Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (modificat prin Hotărârea AEP nr. 13/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 14, alin. (9) prevedea:

„(9) SIMPV este configurat pentru a permite operațiunile de validare a CNP-urilor în ADV până la ora 23,59 – ora-limită de încheiere a votării”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 14, alin. (9) se modifică și va avea următorul conținut:

„(9) Operatorii de calculator accesează secțiunea de închidere a votării din ADV pe terminalele informatice utilizate în secțiile de votare, de îndată ce votarea s-a încheiat și codurile numerice personale ale alegătorilor care și-au exercitat dreptul de vot prin intermediul urnei speciale au fost înregistrate conform art. 26 alin. (3), art. 29 alin. (4) sau art. 34 alin. (4), după caz”.

 

Art. 24 alin. (6) din Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (modificat prin Hotărârea AEP nr. 13/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 24, alin. (6) prevedea:

„(6) În situația prevăzută la alin. (1) lit. f), președintele biroului electoral al secției de votare va contacta Autoritatea Electorală Permanentă prin Centrul de preluare a apelurilor”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 24, alin. (6) se modifică și va avea următorul conținut:

„(6) În situația prevăzută la alin. (1) lit. f), președintele biroului electoral al secției de votare va contacta Centrul de preluare a apelurilor”.

 

Art. 42 alin. (3) din Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (introdus prin Hotărârea AEP nr. 13/2020)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 42, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3), cu următorul conținut:

„(3) Declarațiile alegătorilor care figurează în SIMPV că și-au mai exercitat dreptul de vot la același scrutin, indiferent de modul în care au fost consemnate, se înaintează, de îndată, organelor de poliție”.

 

Metodologia întocmirii și depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților

 

Art. 24 alin. (6) din Metodologia întocmirii și depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților (modificat prin Hotărârea AEP nr. 13/2020)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 13 prevedea:

„Art. 13

În cazul susținătorilor pentru candidații din circumscripția pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, în formularul prevăzut de anexa nr. 2 la Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, la rubrica „act de identitate“ se vor înscrie denumirea, seria și numărul actului de identitate românesc, iar la rubrica „adresa“ se va înscrie adresa de domiciliu sau de reședință din străinătate a alegătorului care susține, potrivit prevederilor art. 54 alin. (2) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, candidații din această circumscripție”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 13 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 13

Persoanele și organismele electorale implicate în prelucrarea datelor cu caracter personal din dosarele de candidatură și din listele de susținători, prevăzute de prezenta metodologie, au obligația să respecte prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor), inclusiv în ceea ce privește confidențialitatea și securitatea prelucrărilor”.

 

Alte dispoziții

 

Potrivit art. III, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, operațiunile prevăzute la art. 26 din Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audiovideo a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor, aprobate prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 36/2019, se efectuează începând cu ora 18,00 din preziua votării.

De asemenea, conform art. IV, la alegerile pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, prin excepție de la prevederile art. 17 din Normele metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția, desemnarea și atribuțiile operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, verificarea corelațiilor din procesele-verbale de consemnare a rezultatelor votării, precum și condițiile de înregistrare audiovideo a operațiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor, aprobate prin Hotărârea Autorității Electorale Permanente nr. 36/2019, operatorii de calculator predau terminalele informatice și înregistrările audiovideo în cel mult 5 zile lucrătoare de la data alegerilor.

Metodologia întocmirii și depunerii dosarelor de candidatură și a listelor de susținători la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților și alte acte normative – modificări (Hotărârea AEP nr. 13/2020) was last modified: septembrie 24th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter