Metodologia de desemnare a avocaților în cazul propunerii și soluționării unor măsuri preventive (Norma nr. 4 DCAJ)

11 nov. 2016
Vizualizari: 639

În data de 10 noiembrie 2016, pe site-ul UNBR, a fost publicată Norma metodologică nr. 4 referitoare la art. 5, lit. l) din Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară.

Aceasta prevede, în esență:

Avocatul desemnat de către Serviciul de Asistență Judiciară pentru faza de urmărire penală este obligat să acorde asistență juridică pentru faza în care a fost desemnat.

Se poate desemna tot avocatul care a asigurat asistența judiciară în faza de urmărire penală, în baza unei noi delegații avocațiale emisă de Serviciul de Asistență Judiciară al baroului ca urmare a cererii motivate și prealabile a instanței de judecată. Emiterea unei noi delegații pentru soluționarea unei masuri preventive este necesară, întrucât propunerea pentru luarea unei măsuri preventive se soluționează după o procedură specială de catre un judecător de drepturi și libertăți de la instanța de judecată competentă să soluționeze propunerea privind măsurile preventive.

În această situație se aplică prevederile art. 5, lit. l din Protocolul încheiat între Ministerul Justiției și U.N.B.R. respectiv, se acordă onorariul distinct în cuantum de 130 lei pentru asistența judiciară acordată la solicitarea instanțelor, a organelor de urmărire penală sau a locurilor de detenție, în condițiile legii penale”.

Această normă se află sub semnătura dl. av. dr. Petruț Ciobanu, vicepreședinte UNBR și coordonator al Departamentului de coordonare a asistenței judiciare din cadrul UNBR.

Pentru mai multe informații, consultați sursa informației.

Metodologia de desemnare a avocaților în cazul propunerii și soluționării unor măsuri preventive (Norma nr. 4 DCAJ) was last modified: noiembrie 11th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.