Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispoziţiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G. nr. 64/2011 – modificări (H.G. nr. 801/2016)

8 nov. 2016
13.573 views

 
Art. 32 din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 32 prevedea faptul că dispozițiile art. 30 și 31 sunt aplicabile în mod corespunzător și în cazul în care nașterea unui cetățean român s-a produs în străinătate, dar nu a fost înregistrată ori a fost înregistrată cu date nereale și se solicită înregistrarea nașterii în țară.

Întocmirea actului de naștere se face la S.P.C.L.E.P. sau, după caz, la primăria în raza căreia are domiciliul/sediul unul dintre părinți/instituția interesată, în baza unei hotărâri judecătorești definitive și irevocabile; pentru a stabili dacă nașterea a fost sau nu înregistrată în străinătate, structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. de la domiciliul petentului, în baza documentelor depuse și a declarațiilor date în formă autentică, solicită D.E.P.A.B.D. efectuarea de verificări, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe – Departamentul consular, denumit în continuare M.A.E. – D.C.

În cazul în care nașterea unui cetățean român s-a produs în străinătate, dar a fost înregistrată cu date nereale, structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. de la domiciliul petentului, prin verificările pe care le întreprinde, stabilește în ce anume constă neconcordanță dintre datele consemnate în actul înregistrat și datele de identificare reale ale părinților copilului, pe bază de documente și declarații date în formă autentică ale persoanelor care pot da relații, inclusiv ale părinților copilului.

În cazurile prevăzute la alin. (2) și (3), referatul se transmite instanței judecătorești numai după primirea avizului D.E.P.A.B.D.

Dacă părinții sau reprezentantul legal au procurat certificatul, prin M.A.E. – D.C, iar în urma verificărilor s-a stabilit că nașterea a fost înregistrată corect în străinătate, se parcurge procedura prevăzută la art. 44 alin. (3) din Legea nr. 119/1996, republicată, cu modificările ulterioare, privind transcrierea certificatelor de stare civilă procurate din străinătate.

Hotărârea judecătorească prin care s-a încuviințat înregistrarea tardivă a nașterii produse în străinătate, rămasă definitivă și irevocabilă înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 119/1996, republicată, cu modificările ulterioare, se înregistrează la primăria locului de domiciliu al părinților copilului.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 32 – Abrogat.

 

Art. 39 alin. (3) și (4) din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 39 alin. (3) și (4) prevedeau faptul că întocmirea actului de naștere se face cu aprobarea primarului, dacă nașterea s-a produs în interiorul termenului de un an; la cerere, se eliberează certificat de naștere, cu mențiunea de deces.

De asemenea, în toate cazurile de înregistrare a nașterii se aplică prevederile art. 30 și 31.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 39 alin. (3) și (4) dispun următoarele:

(3) În cazul persoanei decedate a cărei naștere nu a fost înregistrată în termenul legal de 30 de zile, actul de deces se întocmește în baza certificatului medical constatator al decesului și al celui de naștere, a verificărilor efectuate de poliție și a declarației persoanei care solicită înregistrarea, care să cuprindă datele de identificare. Ulterior întocmirii actului de deces, ofițerul de stare civilă informează declarantul decesului cu privire la necesitatea solicitării înregistrării nașterii.

(4) În lipsa certificatului medical constatator al nașterii, pe marginea actului de deces se face următoarea mențiune: «Cadavru cu identitate necunoscută. Înscrierea s-a făcut în baza dovezii eliberate de ………….., cu nr. ……. din ………..»; după înregistrarea tardivă a nașterii se operează mențiuni cu privire la datele de identificare pe marginea actului de deces”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Art. 39 alin. (5) din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

 

Noua reglementare

La art. 39, după alin. (4) se introduce un nou alineat, alin. (5).

Potrivit noii reglementări, art. 39 alin. (5) dispune următoarele:

(5) În toate cazurile de înregistrare a nașterii se aplică prevederile prezentei metodologii”.

 

Art. 40 alin. (2) din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 40 alin. (2) dispunea faptul că la cerere, în baza actului, se eliberează certificat de naștere cu mențiunea „COPIL NĂSCUT MORT”, precum și adeverința de înhumare/incinerare, fapt despre care se precizează pe fila verso a certificatului medical constatator al nașterii.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 40 alin. (2) stabilește următoarele:

(2) La cerere, în baza actului, se eliberează certificat de naștere cu mențiunea «COPIL NĂSCUT MORT», precum și adeverința de înhumare/incinerare, fapt despre care se precizează pe versoul certificatului medical constatator al nașterii”.

 

Art. 40 alin. (3) din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

 

Noua reglementare

La art. 40, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (3).

Potrivit noii reglementări, art. 40 alin. (3) stabilește următoarele:

(3) După împlinirea termenului de 3 zile prevăzut la art. 29 alin. (1) lit. b), dar înăuntrul termenului de 30 de zile, întocmirea actului de naștere se face cu aprobarea primarului”.

 

Anexa nr. 181 din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

 

Noua reglementare

După anexa nr. 18 se introduce o nouă anexă, anexa nr. 181.

Potrivit noii reglementări, anexa nr. 181 are cuprinsul prevăzut în anexa nr. 2 la H.G. nr. 801/2016.

 

Anexele nr. 191-197 din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

 

Noua reglementare

După anexa nr. 19 se introduc șapte noi anexe, anexele nr. 191-197.

Potrivit noii reglementări, anexele nr. 191-197 au cuprinsul prevăzut în anexele nr. 3 – 9 la H.G. nr. 801/2016.

 

Anexele nr. 211-215 din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

 

Noua reglementare

După anexa nr. 21 se introduc cinci noi anexe, anexele nr. 211-215.

Potrivit noii reglementări, anexele nr. 211-215 au cuprinsul prevăzut în anexele nr. 10 – 14 la H.G. nr. 801/2016.

 

Lit. c1) pct. 1 din anexa nr. 38 la Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

 

Noua reglementare

La anexa nr. 38, la pct. 1, după lit. c) se introduce o nouă literă, lit. c1).

Potrivit noii reglementări, lit. c1) pct. 1 din anexa nr. 38 dispune următoarele:

c1) Act înregistrat tardiv în baza aprobării nr. ……. din ……….. a primarului (comunei, orașului, municipiului, sectorului) și a Avizului conform nr. ……. din ……….. al S.P.C.J.E.P./D.G.E.P.M.B.;”.

Sintagma „Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, acronimul „D.G.E.P.M.B.”, acronimul „M.A.E. – Dcons” din Metodologie (modificată prin H.G. nr. 801/2016)

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, sintagma „Direcția Generală Protecția Copilului” se înlocuiește cu sintagma „Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului”, acronimul „D.G.P.C.” se înlocuiește cu acronimul „D.G.A.S.P.C.”, acronimul „D.G.E.P.M. București – D.S.C.” se înlocuiește cu acronimul „D.G.E.P.M.B.” și acronimul „M.A.E. – D.C.” se înlocuiește cu acronimul „M.A.E. – Dcons”.

Metodologia cu privire la aplicarea unitară a dispozițiilor în materie de stare civilă, aprobată prin H.G. nr. 64/2011 – modificări (H.G. nr. 801/2016) was last modified: noiembrie 8th, 2016 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.