Metamorfoze juridice (III). Fenomenul Mihail Udroiu

8 iul. 2016
Vizualizari: 5564
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

👍Vezi și: Metamorfoze juridice (I)

👍Vezi și: Metamorfoze juridice (II)

Făcând parte din aceeași generație a Facultății de Drept, Universitatea din București, judecătorul Mihail Udroiu este astăzi nu numai cel mai prolific autor de carte juridică din România, ci și cel mai influent. Cu peste 100.000 de exemplare vândute din cele peste 15 titluri apărute după intrarea în vigoare a noilor coduri, Mihai acoperă o plajă largă a dreptului penal și procesual penal, dar mai ales se mișcă cu lejeritate pe aceasta.

Deși neimplicat în mediul universitar, dar activând în cadrul INM, influența autorului Mihail Udroiu a depășit cu mult așteptările și previziunile. În numai 10 ani, primul său titlu apărând în anul 2007, a crescut enorm, consolidându-și în fiecare an reputația în rândul cititorilor. Nu este astăzi student la Drept sau jurist care să fie preocupat de noile teorii sau interpretări doctrinare penale și care să nu se raporteze la autorul Mihail Udroiu.

Cu o minte neobosită, cu o putere fizică impresionantă, trădând preocuparea pentru cititor și, deopotrivă, pentru modul de transmitere a informației, dar și pentru receptarea și fixarea acesteia, Mihail Udroiu face legea pe piața editorială atât prin zecile de mii de exemplare vândute anual, cât și prin aprecierea de care se bucură din partea celor care îi studiază cărțile apărute.

Fără dorința, simulată uneori, de a împăca pe toată lumea, Mihail Udroiu este un autor cu opinie și cu personalitate. Tăios de multe ori în argumentație, patetic în susținerile doctrinare, nemenajând interlocutorii în discuțiile libere sau în conferințe, arată, în mod asumat, că nu este interesat de recunoașterea sau aprecierea doctrinarilor sau universitarilor. Pentru el contează cititorul. El și numai el.

După ani de muncă, în 2014, pune pe piață 10 titluri în 10 luni, începând cu luna martie. Un efort colosal, care a presupus apariția, în medie, a câte unui titlu în fiecare lună. Este anul care l-a confirmat pe Mihai în postura de „cel mai prolific și vândut autor al anului 2014” și nu numai – un drept câștigat prin recunoașterea venită din partea cititorului, cu atât mai meritoriu cu cât vorbim de un autor care nu are încă 40 de ani.

Dorit de studenți la întâlnirile de pregătire a admiterii în profesiile juridice și având audiență maximă la conferințele profesionale, contestat de universitari, dar având în fiecare amfiteatru al României vânzări comparabile cu cele ale profesorilor de la catedră, Mihai este, pe drept cuvânt, un vizionar și un fenomen al anilor pe care îi trăim.

Fie că vorbim de Sinteze, Fișe, Coduri comentate, Minispețe ori Tratatul privind protecția europeană a drepturilor omului și procesul penal român (coautorat), autorul Mihail Udroiu inovează și obligă piața editorială să se reinventeze. O piață tradiționalistă s-a trezit dintr-o letargie unanim acceptată încercând să facă față minții și provocării lansate acum 10 ani de un autor care, la 29 de ani, nu părea să aibă nimic deosebit. Ca autor, era chiar puțin întârziat. Valorizat pe deplin de noile coduri penale, Mihai nu rămâne dator. Aprofundează și (se) (re)inventează. Și ne obligă și pe noi, actorii de pe această piață, să o facem!

În ultimii 25 de ani se poate face o paralelă între două decade – anii 1990-2000 și 2010-2020 – din anumite puncte de vedere. În prima decadă avem însă cel mult câte un titlu pentru fiecare materie. Acum, câte 10 în unele cazuri. Adică enorm de greu să reușești ca autor.

Să-ți asumi în prima lună/primele luni de la intrarea în vigoare a noilor coduri apariția cu ediții actualizate și cu titluri noi a însemnat mult pentru generațiile de studenți. A contribuit la pregătirea examenelor de an, de licență sau de admitere în profesiile juridice. Fiecare dintre noi îi datorează ceva.

Previzibilitatea unui autor poate fi primul pas către înregimentarea în comunul care nu poate sta la baza progresului. Atunci când ești controversat, cu siguranță ești citit, pentru că susciți interesul autorilor și cititorilor, care te pot aproba, te pot combate, dar nu pot face abstracție de opiniile tale. Până la urmă, nu aștepți de la un autor să fie docil, unanim apreciat sau recunoscut. Ai nevoie de la un autor să-ți fie partener în parcursul profesional și să-ți ofere răspunsuri. Iar Mihai reușește asta fără a părea că face un efort deosebit!

Metamorfoze juridice (III). Fenomenul Mihail Udroiu

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
was last modified: iulie 8th, 2017 by Nicolae Cîrstea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea

Nicolae Cîrstea este fondatorul Grupului editorial UNIVERSUL JURIDIC (UNIVERSUL JURIDIC - PRO UNIVERSITARIA - EDITURA NEVERLAND - EVRIKA PUBLISING) şi al UJmag.ro.A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, în anul 2001.Începând cu anul 1997 (anul I de studii) a fost reprezentant al mai multor edituri, după care, în anul 2001 (anul IV de studii), a pus bazele Editurii UNIVERSUL JURIDIC.În prezent este Preşedintele acestor companii, fiind implicat în proiecte pe termen mediu şi lung în domeniul editorial şi cel al distribuţiei de carte pe piaţa din România.
A mai scris: