Mesajul procurorului general referitor la atacuri împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separației puterilor în stat

17 iul. 2018
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 295

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Potrivit unui comunicat din data de 13 iulie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a emis unele avertismente asupra pericolului pe care îl generează „atacurile sistematice ale unor persoane publice împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separației puterilor în stat, a cărui respectare este esențială într-o societate democratică”.

În acest sens, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație a publicat un mesaj oficial, în care a subliniat următoarele aspecte:

București: Conferința GDPR în relațiile de muncă

Delegarea procurorilor se realizează de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în temeiul art. 57 alin. (7) din Legea nr. 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor:

„În interesul serviciului, procurorii pot fi delegați, cu acordul scris al acestora, inclusiv în funcții de conducere, de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, la parchetele din cadrul Ministerului Public pe o perioadă de cel mult 6 luni”;

Repartizarea procurorilor se face în conformitate cu art. 95 alin. (2) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară:

„Conducătorul fiecărui parchet repartizează procurorii pe secții, servicii și birouri, în funcție de pregătirea, specializarea și aptitudinile acestora”;

– Pentru perfecționarea legislației penale, Ministerul Public are atribuția legală de a studia cauzele și factorii favorizanți ai criminalității și de a face propuneri în vederea eliminării acestora, astfel cum este prevăzut în art. 63 lit. i) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară:

„Ministerul Public […] studiază cauzele care generează sau favorizează criminalitatea, elaborează și prezintă ministrului justiției propuneri în vederea eliminării acestora, precum și pentru perfecționarea legislației în domeniu”;

– Constituția României, în art. 131 alin. (1) consfințește rolul Ministerului Public de a reprezenta în activitatea judiciară „interesele generale ale societății și de a apăra ordinea de drept, precum și drepturile și libertățile cetățenilor”.

Sursa informației

Mesajul procurorului general referitor la atacuri împotriva Ministerului Public, atacuri de natură a afecta principiul separației puterilor în stat was last modified: iulie 17th, 2018 by Universul Juridic
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Universul Juridic

Universul Juridic

UniversulJuridic.ro reprezintă doar o mică parte din proiectul final ale cărui conținut și funcționalități vor fi într-o continuă dezvoltare, în funcție de necesitățile și dorințele dumneavoastră.

Abonează-te la newsletter