Mesajul procurorului general adresat procurorilor Ministerului Public cu prilejul Zilei Justiţiei 2016

4 iul. 2016
Vizualizari: 1060

Stimați colegi,

Sunt onorat să vă transmit, la acest moment aniversar, câteva gânduri și concluzii personale  inspirate, evident, de semnificația evenimentului pe care îl sărbătorim, începând din anul 1994, în prima duminică a lunii iulie: Ziua Justiției. Sunt gânduri și concluzii formate și consolidate în 34 de ani de activitate ca procuror – dintre care 18 ani în funcții de conducere – pe care doresc să vi le împărtășesc în speranța că ar putea constitui un suport, în special pentru colegii mai tineri, ca vârstă și ca experiență.

Sistemul judiciar în general și Ministerul Public în particular se află într-o etapă pe care o putem caracteriza ca fiind una de modernizare și consolidare instituțională. Când formulez această afirmație, am în vedere o multitudine de argumente, însă mă voi referi doar la câteva dintre ele. Nivelul de performanță atins de către parchete este recunoscut și validat de către ultimul Raport MCV, care punctează eforturile și rezultatele activității procurorilor, fără a face recomandări speciale pentru Ministerul Public.

Un alt argument pe care îl am în vedere se referă la creșterea încrederii cetățenilor în justiție, sondajele de opinie efectuate în ultimul an indicând un trend favorabil. Doresc să insist asupra acestui aspect, întrucât credibilitatea ascendentă a sistemului judiciar este legată atât de poziția Justiției ca una dintre autoritățile statului cât și de misiunea Justiției, ca serviciu public. Sondajele de opinie ne arată că justițiabilii au o percepție corectă asupra importanței sociale a justiției, dar și că apreciază calitatea actului de justiție, munca judecătorilor și procurorilor.

Aceste rezultate sunt rodul eforturilor susținute depuse de-a lungul multor ani de către cei care servesc Justiția, fie ei judecători, procurori, grefieri, alte categorii de personal din cadrul sistemului judiciar. Pentru a ajunge la acest nivel de credibilitate și consolidare instituțională, la o justiție europeană din punct de vedere al standardelor și performanțelor,  ați muncit mult, o știm fiecare dintre noi.  Să ne bucurăm de rezultatul muncii noastre, dar și să ne străduim să păstrăm, să îmbunătățim aceste realizări, să acționăm cu determinare pentru respectarea și aplicarea fermă a legii. Să arătăm că suntem un corp profesional integru, cu o înaltă conștiință civică și vocație europeană, care acționează conform principiului JUS EST ART BONI ET AEQUI (Justiția este arta binelui și dreptății).

În final, doresc să vă felicit cu ocazia Zilei Justiției și să vă urez succese profesionale și personale!

👍Vezi și: Ziua Justiției 2016 – Înregistrarea video și galerie foto

Sursa informației

Mesajul procurorului general adresat procurorilor Ministerului Public cu prilejul Zilei Justiției 2016 was last modified: octombrie 20th, 2016 by Augustin Lazăr

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice