Mesajul domnului judecător Mircea Aron, preşedintele CSM, adresat cu ocazia Zilei Justiţiei 2016

4 iul. 2016
Vizualizari: 865

Doamnelor și domnilor,

Excelențele voastre, domnilor ambasadori,

Distinși invitați,

Dragi colegi

În spiritul normalității pe care ne-o dorim, sărbătorim azi a 22-a aniversare a zilei dedicată tuturor celor care își desfășoară activitatea în domeniul justiției, unul din cele trei fundamente ale statului de drept, prin care societatea manifestă capacitatea de a-și apăra valorile care îi definesc existența.

Vă mulțumesc pentru faptul că ați acceptat să fiți alături de noi în această zi în care omagiem activitatea tuturor celor care au ales și au fost investiți să transforme ideea de lege și nevoia de adevăr și dreptate în realități ale vieții de zi cu zi.

În sensul aceleiași normalități, vă spun că pentru mine, ca judecător și ca cetățean, aniversarea Zilei Justiției va căpăta semnificație maximă atunci când justiția se va sprijini pe o legislație congruentă, viguroasă în spirit, clară în literă, iar magistrații chemați să o înfăptuiască sub semnul vocației vor fi recunoscuți și respectați și nu numai pentru că așa cere legea sau pentru că apar la televizor, în ziare sau în publicații on-line, ci pentru că așa apreciază societatea în majoritatea ei, fără eforturi sau efecte de imagine exterioare sălii de judecată.

Chiar dacă și în justiție e nevoie să ieșim în spațiul public, să spunem ce facem, imaginea reală nu se construiește prin tehnici exterioare de reclamă sau promovare pentru că actul de justiție nu are concurență, iar justiția este în competiție cu ea însăși, astfel că ceea ce trebuie să prevaleze este competența profesioniștilor.

Actul de justiție se bazează exclusiv pe nevoia specifică de dreptate, iar societatea este cel mai fin barometru al modului în care se realizează justiția, în funcție de ceea ce justiția îi oferă ca răspuns la nevoia specifică.

Așa fiind, cred că ceea ce se așteaptă de la noi, ca profesioniști ai sistemului, este să ne realizăm misiunea, adică asigurarea unui climat social civilizat care să reflecte supremația legii, echilibrul puterilor, corectitudinea relației stat-cetățean.

Dincolo și în pofida neclarităților sau imperfecțiunilor unor legi, magistratul care le aplică dă măsura dreptății, a justului echilibru prin fiecare act de justiție pe care este chemat să-l înfăptuiască.

Pe de altă parte, dincolo de calitatea legislației și calitatea pregătirii juridice a magistratului, funcționarea sistemului este determinată de resurse, de mijloacele bugetare atribuite.

Concomitent, chiar dacă sistemul se sprijină numai pe factorii implicați, calitatea funcționării sistemului judiciar depinde evident de interacțiunea dintre numeroșii intervenienți: poliție, procuror, avocat, grefier, judecător. Iar judecătorul nu este decât una dintre verigile acestui lanț de factori și nu ultimul, deoarece etapa executării hotărârii are aceeași importanță. O spune și Avizul nr. 11/2008 al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni.

Chestiunea la care acest Aviz se referă este mediul în care ar trebui să se desfășoare actul de justiție.

Într-o perspectivă mai largă a publicității, ca regulă a procesului, înfăptuirea dreptății apare în oglinda unor mijloace media – televiziuni, publicații on-line, etc. – mai aproape de scena unor spectacole de operetă.

Nu de puține ori pe ecrane se desfășoară procese înainte, concomitent sau după ce acestea devin realitate (unele nici nu devin) la care participă politicieni, analiști, experți, avocați și chiar judecători în funcție, deontologi, foști demnitari, uneori de cel mai înalt rang în conducerea statului.

De bună seamă că mass media nu e un lucru de glumă, dimpotrivă. Nu există o societate democratică și civilizată fără libertatea presei și toți oamenii de bună credință așteaptă de la aceasta informații, mai ales când este vorba de lucruri serioase, cum sunt cele care fac obiectul justiției.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Cu siguranță, față de volumul informațiilor și anvergura dezbaterilor, în justiție se întâmplă azi ceva cu adevărat.

Ceea ce remarc eu, a crea o problemă în mintea consumatorului de media este răspunsul la întrebarea: este deformată realitatea sau oglinda?

Desigur, răspunsul aparține celor avizați și de bună-credință și în primul rând celor care au competența să îl dea, respectiv profesioniștii din sistem.

Pe de altă parte, apreciez că actul de justiție nu reclamă aplauze sau huiduieli pentru că în justiție cortina nu trebuie să cadă niciodată, iar pe scenă profesioniștii nu sunt actori sau vedete, ci magistrați care au ales, au fost selectați și investiți să oficieze dreptatea.

De aceea, stimați invitați și dragi colegi, mesajul meu de astăzi este unul de respect și apreciere față de sistemul de justiție românesc, față de corpul magistraților din România, față de grefieri, asimilați, personal auxiliar din instanțe și parchete, față de reprezentanții profesiilor liberale, avocați, notari, practicieni în insolvență, experți, consilieri.

Raportați-vă la sistemul de justiție ca la o normalitate!

Mulțumesc tuturor celor care, renunțând în această dimineață la tihna duminicală, au înțeles să răspundă invitației noatre de a omagia justiția pentru ce este și trebuie să fie.

Să nu uităm că: „fără justiție niciun tărâm nu poate prospera”, așa cum remarca un vechi filozof.

Vă mulțumesc!

Sursa informației

Mesajul domnului judecător Mircea Aron, președintele CSM, adresat cu ocazia Zilei Justiției 2016 was last modified: iulie 4th, 2016 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: