Mesajul de bun-venit al doamnei Domnica MANOLE, Președintele Curții, la prezentarea CODEX-ului Constituțional (ed. a II-a), cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale a Republicii Moldova

26 feb. 2025
Vizualizari: 276

Doamnelor și domnilor, în calitate de gazdă a evenimentului public de prezentare a Codexului Constituțional, organizat cu ocazia celei de-a 30-a aniversări de la fondarea Curții Constituționale a Republicii Moldova, vă adresez tuturor bun venit la Curtea Constituțională!

Stimată Președintă a Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, stimați coautori ai Codexului Constituțional, domnule Ștefan Deaconu, doamna Elena Simina Tănăsescu, domnul Robert Marius Cazanciuc, domnule Silviu Gabriel Barbu, stimată doamnă judecător Laura Iulia Scântei, stimați judecători, înalți funcționari de stat, reprezentanți ai profesiilor juridice din Republica Moldova, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale, ai mediului academic și editorial, dragi colegi, la 23 februarie s-au împlinit exact 30 de ani de la înființarea Curții Constituționale. Este de fapt pentru cetățenii Republicii Moldova o zi comună a celor 3 valori esențiale, statul de drept, democrația și drepturile fundamentale, valori din a căror protecție Curtea Constituțională și-a făcut un angajament de credință.

Avem, așadar, un prilej de reflecție asupra parcursului acestei instituții fundamentale și asupra rolului esențial pe care îl joacă în garantarea valorilor democratice. Acum 30 de ani, într-o societate aflată la începutul unei mari transformări, a fost formată o instituție care să asigure echilibrul juridic și principiul separației și colaborării puterilor în stat. S-au pus bazele unei autorități care a început treptat să asigure efectivitatea Constituției. Oare ce ar fi însemnat Constituția fără un astfel de pivot, precum este Curtea Constituțională, care să-i asigure stabilitatea și aplicarea corectă? De-a lungul a trei decenii, Curtea Constituțională și-a asumat și rolul de educare a societății democratice, contribuind prin hotărârile sale la consolidarea culturii constituționalismului în Republica Moldova. Așa cum probabil veți cădea de acord, o democrație bazată doar formal pe instituții, nu și pe conștientizarea de către fiecare cetățean a drepturilor de care beneficiază, ar fi lipsită de sens. Curtea Constituțională a transformat Constituția consensului, adică cea care a fost votată de Parlament într-o Constituție a conversației. Unele hotărâri ale Curții au prezentat situații de o complexitate deosebită, au pretins o interpretare extinsă a principiilor fundamentale și a oferit soluții cu un impact major asupra societății. Multe dintre soluții au fost sugerate de către justițiabili. Aceste soluții ale Curții au fost motive pentru mesaje de susținere, dar și pentru acte de contestare a judecătorilor, dar Curtea a rămas, până și în fața celor mai mari provocări, un pilon de stabilitate și de încredere. Într-o lume în continuă schimbare, în care valorile democratice sunt adesea periclitate, ea își continuă activitatea cu aceeași determinare și rigoare.

Prin jurisprudența sa, Curtea Constituțională a pavat calea Republicii Moldova în parcursul spre Uniunea Europeană. Amintesc că semnarea în 2014, de către Republica Moldova, a Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora a fost precedată de hotărârea Curții în care s-a reținut că dreptul statului de a-și asuma angajamente internaționale este un element al suveranității statului. Curtea a reiterat că orientarea Republicii Moldova spre spațiul valoric democratic european se bazează pe valorile constituționale fundamentale, unanim recunoscute și protejate, precum suveranitatea, independența, democrația.

Într-un aviz din 2024, Curtea a constatat că inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova prin referendum, prin care s-a declarat integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova, corespunde limitelor temporale și materiale ale Constituției. În luna octombrie a aceluiași an, s-a desfășurat referendumul, iar majoritatea cetățenilor au votat pentru modificarea Constituției. Ulterior, Curtea Constituțională a confirmat rezultatele acestui referendum. Întâlnirea noastră de astăzi nu vizează doar împlinirea a 3 decenii de activitate a Curții. Tot astăzi vom lansa cele două volume ale Codexului Constituțional, care conțin varianta în limba română a Constituțiilor statelor membre ale Uniunii Europene și a Constituției Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, precum și textul Constituției Republicii Moldova. Toate Constituțiile sunt precedate de prezentări ale acestora.

Cu această ocazie, îi felicit pe domnul profesor Ștefan Deaconu, coordonator al lucrării, și pe domnul Iulian Groza, coordonator al proiectului implementat prin efortul Institutului pentru Politici și Reforme Europene pentru această realizare a lor. Sunt convinsă că cele două volume vor fi utile practicienilor și cercetătorilor din domeniul dreptului constituțional din Republica Moldova. În prezentarea Constituției Republicii Moldova am scos în evidență rolul Curții Constituționale în parcursul statului Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. De asemenea, am relatat despre numărul în creștere, de la an la an, al sesizărilor care au la bază excepții de neconstituționalitate. Astfel, constat rolul tot mai important al Curții Constituționale în soluționarea sesizărilor justițiabililor și creșterea încrederii acestora în justiția constituțională.

Având în vedere această realitate, ar trebui consolidate capacitățile instituționale ale Curții. Ar trebui făcute mai multe eforturi în direcția promovării dreptului, domeniului dreptului constituțional în rândul elevilor și studenților din Republica Moldova. Un pas în acest sens a fost făcut prin desfășurarea programului „Constituția și Școala”, finanțat de Consiliul Europei, program care a presupus vizite ale elevilor din clasele superioare la Curtea Constituțională, unde au aflat care este semnificația Constituției și rolul Curții Constituționale în protecția acesteia. Recent, în cadrul unei vizite pe care a efectuat-o la Curtea Constituțională, Secretarul General al Consiliului Europei, domnul Alan Versed, a apreciat ideea acestui program. Un alt pas ale cărui efecte se vor resimți cu mai multă pregnanță în viitor a constat în editarea celor două volume lansate astăzi. Numărul unor asemenea acțiuni trebuie să crească pentru ca cetățenii să-și cunoască mai bine drepturile și garanțiile lor. Într-o altă ordine de idei, în acest moment aniversar, trebuie să le mulțumesc colegilor mei judecători, asistenților judiciari și celorlalți juriști ai Curții, precum și personalului administrativ pentru profesionalism și pentru devotamentul față de Curte, pentru faptul că asigură funcționarea eficientă a acestei instituții, de care depinde o societate întreagă. Privind spre viitor, sunt convinsă că instituția noastră va continua să se bucure de încrederea societății și, prin activitatea sa, va fi un exemplu de instituție necesară într-o societate democratică.

În încheiere, permiteți-mi să felicit angajații Curții și beneficiarii activității sale, cu ocazia acestei aniversări, și să le doresc cât mai multe realizări în serviciul Constituției și pentru bunăstarea cetățenilor! Mult succes tuturor!

 

Acum am onoarea să-i ofer cuvântul doamnei Veronica Mihailov Moraru, Ministrul Justiției, cu al cărei concurs nemijlocit a fost posibilă realizarea proiectului de publicare a Codexului Constituțional în ediția a 2-a și care este semnatara „Cuvântului-Înainte” la această lucrare.

Mesajul de bun-venit al doamnei Domnica MANOLE, Președintele Curții, la prezentarea CODEX-ului Constituțional (ed. a II-a), cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a Curții Constituționale a Republicii Moldova was last modified: martie 3rd, 2025 by Domnica Manole

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice