Mesajul președintelui CSM adresat în ședința Comisiei Permanente a UNBR din 20 ianuarie 2017

23 ian. 2017
Vizualizari: 1750

Vă redăm mesajul doamnei judecător Mariana Ghena, președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, adresat cu ocazia ședinței Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România din data de 20 ianuarie 2017:

„Stimate domnule președinte al Uniunii Naționale a Barourilor din România,

Distinși participanți și invitați!

Vă mărturisesc că invitația dumneavoastră de a participa la această ședință a Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România ne onorează și, în egală măsură, vine în întâmpinarea dorinței noastre, a noului Consiliu, de a ne exprima deschiderea și disponibilitatea ca, prin  mijloacele instituționale existente, să contribuim  la consolidarea parteneriatului nostru pentru înfăptuirea justiției.

Știm, din experiența noastră, cât de importantă este pentru magistrat prestația profesionistă a avocatului, ca reprezentant al părților implicate în proces. Știm că în spatele acestei reprezentări se află multă muncă, multă energie consumată în a găsi și materializa cele mai potrivite și pertinente instrumente de apărare a intereselor și drepturilor acestora și mai există, inevitabil, o legătură nu numai rațională ci și emoțională față de cauzele în care vă implicați.

Cunoaștem cu toții care sunt dificultățile întâmpinate în profesiile noastre și ele sunt legate, în primul rând, de frecventele incoerențe legislative sau întârzierea legislativului în a pune în acord legea cu Deciziile Curții Constituționale. De multe ori, acestea complică și fac dificilă nu numai activitatea dumneavoastră, ci și munca noastră, a magistraților, afectând inevitabil calitatea actului de justiție.

Consecințele acestor neajunsuri sunt resimțite la nivel instituțional, social și indiscutabil, la nivel de individ.

Justiției, prin toate instituțiile sale și prin toți profesioniștii săi, îi revine dificila misiune  de a asigura, cu instrumente, câteodată insuficiente și neadaptate dimensiunilor reale ale fenomenelor,  starea de echilibru, ideea de normalitate și dreptul fundamental  la o dreaptă judecată asociat intrinsec cu principiul constituțional al supremației legii și a  statului de drept.

Sunt realități cu care magistrații, avocații sau consilierii juridici se confruntă permanent în munca lor, sunt adevăruri pe care cu toții le resimțim în diverse forme, în multe momente ale activității noastre și poate, câteodată, umbresc acea atât de necesară satisfacție a muncii, acea atât de necesară disponibilitate de a comunica, de a avea deschidere, de a vedea și înțelege problemele cu care se confruntă celălalt.

La toate acestea se adaugă și lungul drum al reformei justiției, care nu a fost presărat întotdeauna cu idei optime sau cu cele mai moderne instrumente legislative. Din această perspectivă, efortul de legiferare din ultimii ani a fost câteodată ezitant, experimental sau incoerent  și nu a adus un plus de siguranță  profesioniștilor dreptului. Sub acest aspect, se impune implicarea activă a Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii și Uniunii Naționale a Barourilor din România în perfecționarea legislației actuale, pentru că, nu-i așa, ne dorim cu toții o justiție rapidă și predictibilă.

Or, din păcate, acestea sunt neajunsuri cu care sistemul judiciar încă se confruntă și reprezintă sursele principalelor nemulțumiri ale justițiabililor, ale societății și ale profesiilor juridice.

Consider însă că suntem datori să facem față acestor circumstanțe, să le înlăturăm sau să le depășim prin eforturi conjugate, perseverență și profesionism!

Folosim acest prilej pentru a vă asigura că veți găsi în Consiliul Superior al Magistraturii un partener deschis, activ și preocupat de identificarea și aplicarea de soluții eficiente problemelor actuale ale justiției!

mulțumesc!”

Sursa informației

👍Vezi și UNBR. Comunicat privind ședința Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România din 20 ianuarie 2017

Mesajul președintelui CSM adresat în ședința Comisiei Permanente a UNBR din 20 ianuarie 2017 was last modified: ianuarie 23rd, 2017 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: