Menirea unei facultăți de drept

24 dec. 2024
Vizualizari: 210

Am încercat în urmă cu ceva vreme, când s-au împlinit 150 de ani de la înființarea revistei „Dreptul”, publicație de doctrină juridică și jurisprudență română care a răzbătut deceniile și își menține și astăzi o ținută științifică decentă, să schițez care este menirea unei reviste de drept. Astăzi am prilejul să încerc același lucru, dar în ceea ce privește o facultate cu profil juridic din spațiul civilizației și culturii identitare românești și anume Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova, care la 2 octombrie 2024 a sărbătorit 65 de ani de la înființarea sa.

Încercarea este marcată încă de regretul profund că nu am putut fi prezent, alături de colegii profesori și studenți ai facultății, la acest eveniment aniversar și, totodată, științific pe care Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova l-a organizat la început de an universitar: Conferința științifică internațională „Realități și perspective ale învățământului juridic național în serviciul jurisprudenței naționale”. Momentul organizării conferinței a fost bine ales, întrucât a coincis în mod fericit cu deschiderea amfiteatrelor, a sălilor de curs și seminar pentru absolvenții liceelor care în toamna acestui an, când s-au împlinit și 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii, și-au ales o carieră juridică, de magistrați, avocați, notari, consilieri juridici și, de ce nu, de cercetători ai fenomenului juridic și poate de viitoare cadre didactice ale facultății, în care de puțină vreme au pășit pentru prima oară.

S-au împlinit 65 de ani de la înființarea, în cadrul Universității de Stat din Republica Moldova, a Facultății de Drept – instituție universitară și, deopotrivă, academică, de pregătire și formare a viitorilor juriști moldoveni, acolo unde le era CASA, capabili să înțeleagă cel mai bine specificul și particularitățile vieții juridice cotidiene din Republica Moldova, felul de a fi al românilor moldoveni, nevoile și aspirațiile acestora pentru o ordine juridică în măsură să respecte și să apere valorile naționale ale populației din republică. Astăzi, aspirațiile și nevoile stringente ale românilor moldoveni și, de fapt, ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova sunt legate, așa cum arată și rezultatele Referendumului constituțional privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, de comandamentele consolidării și funcționării statului de drept și a democrației constituționale, ale unei societăți deschise, în care fiecare individ este liber să-și afirme voința, interesele și drepturile garantate de Constituție și să participe activ la făurirea Binelui Comun al Cetății.

65 de ani de activitate a unei instituții de învățământ juridic superior de predare și studiere a dreptului, de cercetare științifică și formare profesională a tinerilor juriști, nu reprezintă mult. Aș spune chiar că este puțin, că o facultate de drept în vârstă de 65 de ani nu a depășit stadiul „adolescenței universitare”, că are nevoie încă de foarte mulți ani pentru a atinge stadiul experienței necesare formării unor juriști de valoare și a deveni o entitate universitară de referință. Am consultat însă, pe internet, cu o mare bucurie, o lucrare publicată la Chișinău în anul 2019 de către Universitatea de Stat din Moldova. Lucrarea este intitulată: „Facultatea de Drept, 60 de ani în serviciul jurisprudenței naționale”. Responsabilii de ediție ai lucrării menționate sunt profesorii de atunci și de acum ai Facultății de Drept: domnul profesor Serghei Brânză, decanul facultății, doamna profesor Elena Aramă, doamna profesor Rodica Ciobanu și doamna profesor Doina Cuciurca.

La sfârșitul acestei lecturi, am realizat că Facultatea de Drept a Universității de Stat din Republica Moldova a atins în mod fericit senectutea unei solide instituții universitare, că este cu adevărat o Școală de drept de referință și de competiție academică. Lucrarea la care m-am referit conține nu numai un bilanț cuprinzător și bogat al realizărilor didactice și universitare, precum și în domeniul cercetării juridice ale colegilor profesori și ale celor 65 de generații de studenți, dar este, totodată, o sinteză a preocupărilor și provocărilor la care a răspuns Facultatea de Drept în ultimele șase decenii și jumătate.

Profesori ai Facultății de Drept au contribuit la așezarea pe temelii instituționale noi a Republicii Moldova, au fundamentat și îmbogățit continuu, după declarația independenței republicii în 1991, o știință juridică aparte, diferită de cea a altor republici din fosta Uniune Sovietică, ferită de ideologizare și programe politice, absolvenți ai facultății au pus umărul, ca demnitari ai statului sau funcționari publici, la formarea și reușita unui nou mod de viață, apropiat de valorile europene și de principiile democrației constituționale apusene. Prin activitatea desfășurată în ultimele trei decenii, profesorii Facultății de Drept și-au asumat nu numai o vocație de formare și educație universitară modernă, ci și una de constructori ai unei societăți de tip european, capabilă să se desprindă de modele prefabricate de gândire juridică și să promoveze în rândul tinerilor studioși o mentalitate de tip european.

Absolvenții Facultății de Drept sunt astăzi magistrați ai republicii, avocați, notari, consilieri juridici, funcționari în aparatul de stat, unii au propriile afaceri și contribuie, cu cunoștințele acumulate în anii de studiu, la binele lor personal și la binele semenilor lor. În felul acesta, Facultatea de Drept, Universitatea de Stat, toate celelalte entități universitare, publice și private din Republica Moldova sunt promotori – la fel cum au fost primele universități europene din Evul Mediu – ai progresului național și ai formării și consolidării conștiinței naționale. Dar și mai important decât acest lucru este, după părerea mea, faptul că înființarea unei facultăți naționale de drept în Republica Moldova în urmă cu 65 de ani a permis eliberarea și afirmarea treptată a unei gândiri de tip latin, într-o mare de gândire și propagandă juridică slavă. Expresia sugestivă a acestei realități spirituale este chiar denumirea uneia dintre cele mai importante reviste juridice din Republica Moldova: „Revista Națională de Drept”, editată de Universitatea de Studii Politice și Economice Europene Constantin Stere din Chișinău.

Într-adevăr, Universitatea de Stat și, în cadrul ei, Facultatea de Drept, împreună cu celelalte facultăți, și-au asumat de la sine, din instinct identitar românesc, misiunea de a forma specialiști în multiple domenii de activitate și de a lucra împreună ca un creuzet al constantelor conștiinței și spiritualității românești. În acest spirit s-a pronunțat în anul 1928 și savantul Vasile Pârvan, la aniversarea a 10 ani de la înființarea Universității Naționale a Daciei Superioare, atunci o universitate tânără, astăzi Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Universitatea de Stat din Moldova cu facultățile sale, precum și celelalte instituții universitare publice și private din republică, împreună cu cei ce au muncit în aceste entități științifice au creat și întreținut un spirit de autonomie universitară, care a ajutat în timp și la formarea unei autonomii de gândire și simțire socială și umană diferită de comandamentele ordonate de un centru de putere din afara țării.

Facultatea de Drept a Universității de Stat a Republicii Moldova și-a afirmat menirea, și-a conturat și consolidat identitatea științifică și pedagogică – dovadă fiind și numărul mare al studenților care frecventează biblioteca și amfiteatrele acesteia.

Nu aș vrea să închei aceste rânduri fără a le spune noilor studenți ai Facultății de Drept că au misiunea și responsabilitatea de a se pregăti temeinic și de a-și urma și depăși în viitoare performanțe profesionale, dascălii care îi vor forma ca performanți și competitivi juriști.

Vă spun din nou,

La mulți ani Facultatea de Drept!

La mulți ani dragi colege și colegi!

La mulți domnișoarelor și domnilor studenți ai Facultății de Drept!

* Acest articol a fost publicat în revista Palatul de Justiție nr. 2/2024.

Menirea unei facultăți de drept was last modified: decembrie 21st, 2024 by Cristian Ionescu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Cristian Ionescu

Este profesor universitar doctor în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” din Bucureşti.
A mai scris: