MEDAT. Proiect: O.U.G. pentru aprobarea unor măsuri în domeniul transformării digitale, precum și în vederea eficientizării activității Autorității pentru Digitalizarea României

27 mart. 2025
Vizualizari: 633

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a supus dezbaterii publice Proiectul de O.U.G. pentru aprobarea unor măsuri în domeniul transformării digitale, precum și în vederea eficientizării activității Autorității pentru Digitalizarea României.

Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (26 martie 2025) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. 1(1) Prezenta ordonanță de urgență stabilește măsuri în domeniul transformării digitale și în vederea eficientizării activității Autorității pentru Digitalizarea României, denumită în continuare ADR.

(2) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ADR îndeplinește și următoarele atribuții și competențe:

1. asigură calitatea de punct unic de contact în relația cu Comisia Europeană pentru Programul „Europa Digitală” și promovează la nivel național inițiativele și apelurile de finanțare aferente acestui program. Totodată coordonează participarea României la grupurile de lucru aferente Programului, înființate la nivelul Comisiei Europene;

2. are rol de autoritate coordonatoare la nivel național pentru Programul de politici pentru 2030 „Calea către deceniul digital”, asigurând calitatea de punct  unic de contact la nivel național pentru elaborarea si revizuirea periodica a Planului Național de Acțiune privind Deceniul Digital. În această calitate asigură consultarea interinstituțională a ministerelor și a autorităților naționale implicate, precum și consultarea factorilor interesați;

3. are rol de autoritate competentă și responsabilă, la nivel național, pentru ducerea la îndeplinire a atribuțiilor și sarcinilor ce decurg din Regulamentul (UE) 2024/1183 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 aprilie 2024 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 910/2014 în ceea ce privește instituirea cadrului european pentru identitatea digitală.

4. asigură coerența procesului de dezvoltare a competențelor digitale la nivelul societății și economiei românești;

(3) ADR exercită rolul de autoritate competentă la nivel național pentru serviciile de intermediere de date, precum și rolul de autoritate responsabilă de registrul public național al organizațiilor recunoscute de promovare a altruismului în materie de date, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/868 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2022 privind guvernanța datelor la nivel european și de modificare a Regulamentului (UE) 2018/1.724 (Regulamentul privind guvernanța datelor).

(4) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență,  se înființează în cadrul ADR Direcția Guvernanța Datelor și Interoperabilitate, prin reorganizarea unor structuri existente, pentru ducerea la îndeplinire a atribuțiilor și sarcinilor ce decurg din exercitarea calității de autoritate competentă la nivel național pentru serviciile de intermediere de date și de autoritate competentă în materie de reutilizare a datelor protejate, precum și calitatea de autoritate responsabilă de registrul public național al organizațiilor recunoscute de promovare a altruismului în materie de date, în conformitate cu Regulamentul (UE) 2022/868 al Parlamentului European și al Consiliului și pentru ducerea la îndeplinire a atribuțiilor și sarcinilor ce decurg din Regulamentul (UE) 2024/903 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 martie 2024 de stabilire a unor măsuri pentru un nivel ridicat de interoperabilitate a sectorului public în întreaga Uniune (Regulamentul privind Europa interoperabilă);

(…)

Art. 3 – Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se înființează la nivelul ADR Unitatea Centralizată pentru Cloud și Tehnologii Avansate, denumită în continuare UCCTA, ca structură încadrată cu specialiști în afara organigramei, cu un număr maxim de 30 de posturi, pe perioadă determinată de 7 ani, cu posibilitatea de prelungire.

Art. 4 – UCCTA desfășoară activități pentru administrarea și gestionarea aplicațiilor, platformelor finanțate din PNRR, fondurile aferente politicii de coeziune și alte surse de finanțare, astfel: Cloudului Privat Guvernamental (CPG), Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice (SEAP), Platforma Software Centralizată pentru Identificare Digitală (ROeID), Platforma Națională de Interoperabilitate(PNI), Portalul Digital Unic al României (PDURo), Sistemul Electronic Național de Plăți (GHISEUL.ro) și alte sisteme/platforme/aplicații informatice necesare pentru digitalizarea serviciilor publice ale României.

Art. 5(1) Personalul UCCTA este alcătuit din specialiști în tehnologii de cloud, tehnologii avansate, tehnologia informației și comunicațiilor, managementului de proiecte TIC și al transformării digitale, fiind încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Pentru personalul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată potrivit alin. (1), ocuparea posturilor se face în baza unei proceduri interne de recrutare și selecție, aprobată prin decizie a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, cu respectarea principiilor enunțate în Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(3) Procesul de recrutare și selecție va fi asigurat de către o comisie de concurs aprobată prin decizie a președintelui Autorității pentru Digitalizarea României, din care vor face parte reprezentanți ai ADR și ai MEDAT și din care pot face parte și reprezentanți ai instituțiilor responsabile cu implementarea cloud-ului guvernamental, la solicitrea ADR și la propunerea conducătorilor acestora.

(…)

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Art. 6(1) Performanțele profesionale ale specialiștilor prevăzuți la art. 3 se evaluează periodic, la fiecare șase luni, cu posibilitatea încetării contractului de muncă, pe baza criteriilor și procedurii de evaluare, aprobată prin decizie a președintelui ADR.

(2) Criteriile de evaluare au la bază indicatori de performanță, respectiv indicatori de impact, indicatori de realizare, indicatori de produs, indicatori de rezultat, după caz și vor fi avizate, în prealabil, de către direcția de specialitate din cadrul MEDAT.

Art. 7(1) Organigrama, statul de funcții, regulamentul de organizare și funcționare și procedurile interne ale UCCTA se aprobă prin decizie a președintelui ADR, cu avizul prealabil al MEDAT.

(2) Cheltuielile de organizare și funcționare, inclusiv cheltuielile de personal ale UCCTA și cele referitoare la închirieri și dotări pentru spații de lucru, spații tehnice se vor asigura din subvenții acordate de la bugetul de stat  Autorității pentru Digitalizarea României prin bugetul Ministerului Economiei Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, aprobat anual prin legea bugetului de stat sau din venituri proprii, subvenții, cu posibilitatea decontării din asistențe nerambursabile.

Art. 8 – Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 89/2022 privind organizarea și funcționarea Autorității pentru Digitalizarea României, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la Structura organizatorică și atribuțiile principale se actualizează în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență, în termen de maximum 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Pentru consultarea Proiectului de Ordonanță și a Notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și MEDAT. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice

MEDAT. Proiect: O.U.G. pentru aprobarea unor măsuri în domeniul transformării digitale, precum și în vederea eficientizării activității Autorității pentru Digitalizarea României was last modified: martie 27th, 2025 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Noutati editoriale

  • Noutati editoriale ujmag
Vezi tot

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.