MEDAT. Proiect: Lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT) a supus dezbaterii publice Proiectul de Lege privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul protecției consumatorilor.
Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (7 aprilie 2025) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Art. I – Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianților în relația cu consumatorii și armonizarea reglementărilor cu legislația europeană privind protecția consumatorilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 899 din 28 decembrie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. La articolul 2 după litera c) se introduce o nouă literă, litera c^1), cu următorul cuprins:
„(c^1) bunuri – bunuri în sensul definiției de la art. 2 pct. 1 din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1245 din 30 decembrie 2021, aprobată prin Legea nr. 205/2023;”
2. La articolul 2 după litera o) se introduc nouă noi litere, literele r) – z), cu următorul cuprins:
„r) afirmație legată de mediu – orice mesaj sau reprezentare care nu este obligatorie în temeiul prevederilor legale în vigoare, sub orice formă, inclusiv text, imagine, reprezentare grafică sau simbolică, cum ar fi etichete, mărci, denumiri de societăți sau denumiri de produse, în contextul unei comunicări comerciale, și care afirmă sau implică faptul că un produs, o categorie de produse, o marcă sau un comerciant are un impact pozitiv sau nu are niciun impact asupra mediului sau este mai puțin dăunător pentru mediu decât alte produse, categorii de produse, mărci sau alți comercianți ori și-a îmbunătățit impactul în timp;”
(…)
5. La articolul 7, după alineatul (6), se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul cuprins:
„(7) În cazul în care un comerciant furnizează un serviciu care compară produsele și oferă consumatorului informații privind caracteristicile sociale sau de mediu sau privind aspectele legate de circularitate, cum ar fi durabilitatea, posibilitatea de reparare sau de reciclare ale produselor sau ale furnizorilor respectivelor produse, informațiile privind metoda de comparare, produsele care fac obiectul comparației și furnizorii produselor respective, precum și măsurile instituite de actualizare a informațiilor sunt considerate informații semnificative.”
6. Titlul „Practici comerciale înșelătoare” din Anexa nr. 1 se completează după punctul 27 cu încă douăsprezece puncte, punctele 28 – 39, după cum urmează:
„28. A afișa o etichetă de durabilitate care nu se bazează pe un sistem de certificare sau nu este stabilită de autorități publice.
29. A face o afirmație generică legată de mediu pentru care comerciantul nu poate demonstra o performanță de mediu excelentă recunoscută, relevantă pentru afirmație.
30. A face o afirmație legată de mediu cu privire la întregul produs sau la întreaga activitate a comerciantului, atunci când aceasta se referă doar la un anumit aspect al produsului sau la o componentă specifică a activității comerciantului.
31. A afirma, pe baza compensării emisiilor de gaze cu efect de seră, că un produs are un impact neutru, redus sau pozitiv asupra mediului în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.
32. A prezenta cerințe impuse prin lege pentru toate produsele din categoria de produse relevantă de pe piața Uniunii ca o caracteristică distinctivă a ofertei comerciantului.
33. A nu informa consumatorul cu privire la faptul că o actualizare de software va avea un impact negativ asupra funcționării bunurilor cu elemente digitale sau asupra utilizării conținutului digital sau a serviciilor digitale.
(…)
9. Articolul 3, alineatul (3) litera (d) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(d) referitoare la serviciile financiare care nu intră sub incidența prevederilor art.3 alin. (12) – (15).”
10. La articolul 4, alineatul (1), litera e), se modifică și va avea următorul cuprins:
„e) o mențiune privind existența garanției legale de conformitate pentru bunuri și privind principalele sale elemente, inclusiv durata sa minimă de doi ani astfel cum se prevede în Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, într-un mod vizibil, utilizând notificarea armonizată menționată la art. 221 din prezenta lege”.
13. La articolul 6, alin. (1), litera g) se modifică și va avea următorul cuprins:
“g) modalitățile de plată și de livrare, inclusiv, dacă sunt disponibile, modalitățile de livrare ecologice, modalitățile de executare, data până la care profesionistului se angajează să livreze bunurile sau să presteze serviciile și, după caz, politica de soluționare a reclamațiilor a profesionistului;”
14. La articolul 6, alin. (1), litera (h) se modifică și va avea următorul cuprins:
“h) în cazul în care există un drept de retragere, condițiile, termenele și procedurile de exercitare a dreptului respectiv, în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (1), formularul tipizat de retragere, prezentat în partea B din anexă, precum și, după caz, informații cu privire la existența și amplasarea funcției de retragere prevăzute la art. 11^1;”
15. La articolul 6, alin. (1), litera l) se modifică și va avea următorul cuprins:
„l) o mențiune a existenței garanției legale de conformitate pentru bunuri și a principalelor sale elemente, inclusiv durata sa minimă de doi ani, astfel cum se prevede în Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, într-un mod vizibil, utilizând notificarea armonizată menționată la art. 22^1 din prezenta ordonanță;”
19. După articolul 11, se introduce un nou articol, art. 111, cu următorul cuprins:
„Art. 11^1 – Exercitarea dreptului de retragere din contractele la distanță încheiate prin intermediul unei interfețe online:
(1) În cazul contractelor la distanță încheiate prin intermediul unei interfețe online, profesionistul se asigură că, consumatorul se poate de asemenea retrage din contract utilizând o funcție de retragere.
(2) Profesionistul are obligația etichetării funcției de retragere din contract prin utlilizarea mesajului «retrageți-vă din contract aici» sau o formulare similară, lipsită de ambiguitate, într-un mod ușor de citit, disponibilă în permanență pe toată durata perioadei de retragere afișată în mod vizibil pe interfața online și ușor accesibilă consumatorului.
(3) Consumatorul are la dispoziție funcția de retragere prin care poate informa profesionistul cu privire la decizia de retragere, prin transmiterea unei declarații online de retragere din contract.
(4) Declarația online de retragere permite consumatorului să furnizeze sau să confirme cu ușurință următoarele informații:
a) numele său;
b) detalii de identificare a contractului din care dorește să se retragă;
c) detalii privind mijlocul electronic prin care confirmarea retragerii va fi trimisă consumatorului.
(5) Transmiterea declarației prevăzute la alin. (3) se realizează prin utlizarea de către consumator a funcției de confirmare.
(6) Profesionistul are obligația punerii la dispoziția consumatorului a unei funcții de confirmare ușor de citit, lipsită de ambiguitate și de vizualizat, prin utilizarea mențiunii «confirmați retragerea».
(7) Odată ce consumatorul activează funcția de confirmare, profesionistul trimite consumatorului, fără întârzieri nejustificate, o confirmare de primire a retragerii pe un suport durabil, inclusiv conținutul acesteia, precum și data și ora transmiterii acesteia.
(8) Se consideră că consumatorul și-a exercitat dreptul de retragere în perioada de retragere relevantă dacă a trimis declarația de retragere online menționată în prezentul articol înainte de expirarea perioadei respective.”
21. La Capitolul III, după articolul 16, se introduc cinci noi articole, art. 16^1-16^5, cu următorul cuprins:
“Art.16^1- Cerințe de informare pentru contractele la distanță pentru servicii financiare de consum:
(1) Cu suficient timp înainte ca un contract la distanță sau orice ofertă similară să producă efecte obligatorii asupra consumatorului, profesionistul furnizează consumatorului, în mod clar și inteligibil, următoarele informații:
a) identitatea și activitatea principală a profesionistului și, după caz, identitatea și activitatea principală a profesionistului în numele căruia acționează acesta;
b) adresa geografică la care este stabilit profesionistul, precum și numărul său de telefon și adresa sa de e-mail sau informații referitoare la orice alte mijloace de comunicare oferite de profesionist, sau, după caz, aceleași informații referitoare la profesionist în numele căruia acționează acesta, care permit consumatorului să contacteze rapid profesionistul și să comunice în mod eficient cu acesta și garantează posibilitatea consumatorului de a păstra toată corespondența scrisă cu profesionist pe un suport durabil;
c) date de contact relevante care permit consumatorului să adreseze eventuale reclamații profesionistului și, după caz, profesionistului în numele căruia acționează acesta;
d) în cazul în care profesionistul este înregistrat într-un registru al comerțului sau un registru public similar, registrul în care este înregistrat profesionistul, precum și numărul de înregistrare sau mijlocul echivalent de identificare din registrul în cauză;
e) în cazul în care activitatea profesionistului este supusă unui regim de autorizare, denumirea, adresa, site-ul web și orice alte informații de contact aferente autorității de supraveghere relevante;
(…)
Pentru consultarea Proiectului în integralitatea sa, precum și a Expunerii de motive, vă rugăm consultați sursa informației.