MEDAT. Proiect: H.G. pentru modificarea H.G. nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice
Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a supus dezbaterii publice Proiectul de H.G. pentru modificarea H.G. nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice.
Propunerile, sugestiile și opiniile privind proiectul de act normativ se primesc în termen de 10 zile de la data publicării (24 martie 2025) prin Formularul pentru colectarea de propuneri, opinii, recomandări.
Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:
Art. I. – Hotărârea Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 240 din 27 martie 2008, se modifică și se completează, după cum urmează:
1. Titlul se modifică și va avea următorul cuprins: „Hotărâre pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare”.
2. După art. 1, se introduce un nou articol, art. 11, cu următorul cuprins:
„Art. 1^1. – (1) Prezenta hotărâre reglementează modalitățile de operaționalizare, implementare și actualizare a Sistemului Informațional pentru Turism, denumit în continuare SIT, care cuprinde datele de evidență și protecție a turiștilor în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare și care colectează, stochează, corelează, ordonează, interpretează și prelucrează datele și indicatorii statistici privind activitățile de turism și turiștii. Indicatorii statistici se stabilesc prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului și al președintelui Institutului Național de Statistică.
(2) Pentru operaționalizare, implementare și actualizare SIT se realizează și funcționează aplicația de acces, evidență și protecție a turiștilor în toate tipurile de structuri de primire turistice cu funcțiuni de cazare.
(3) Institutul Național de Cercetare Dezvoltare în Informatică ICI București realizează, operaționalizează, implementează și actualizează SIT.
(4) Programele de aplicație externe interfațate cu aplicația de acces vor fi înregistrate în Biblioteca națională de programe gestionată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică ICI București, specificând datele de identificare a aplicației, respectiv, versiunea, acronim, platformă și sistem de operare.
3. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 3. – (1) Săvârșirea următoarelor fapte constituie contravenții, dacă, potrivit legii penale, nu sunt considerate infracțiuni:
a) refuzul nejustificat al cazării turiștilor implicit cel bazat pe criterii de discriminare cu privire la cetățenie, naționalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase, în situația în care există locuri disponibile sau în situația în care nu sunt respectate obligațiile asumate anterior pe bază de contracte și rezervări confirmate;
b) neasigurarea măsurilor necesare pentru respectarea ordinii, liniștii publice și a bunelor moravuri în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare;
c) neasigurarea informării turiștilor cu privire la procedurile necesare a fi respectate de către aceștia pentru ca în incinta structurii de primire turistice cu funcțiuni de cazare să fie asigurată securitatea turiștilor și a bunurilor ce le aparțin;
d) nerespectarea obligației privind înscrierea tuturor turiștilor cazați, în momentul sosirii sau a vizitatorilor care înnoptează în structura de primire turistică cu funcțiuni de cazare;
e) transmiterea de către personalul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a unor informații cu privire la sejurul turiștilor, cu excepția cazului în care aceste informații sunt solicitate în acțiuni de control, de către personalul de specialitate din cadrul autorităților statului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu;
f) cazarea minorilor sub 14 ani care sunt neînsoțiți de părinți sau de reprezentanții legali, cu excepția celor aflați în drumeție, tabere, excursii, concursuri sau în alte acțiuni similare, însoțiți de cadre didactice, antrenori și ghizi;
g) permiterea de către personalul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a vizitării unui turist fără a avea acordul acestuia;
h) nerespectarea obligației de către vizitatorul unui turist cazat, de a anunța personalul structurii de primire turistice responsabil cu respectarea formalităților de înscriere, cu privire la rămânerea peste noapte în spațiul de cazare;
i) pătrunderea în spațiile de cazare ocupate de către turiști, fără acordul acestora, cu excepția condițiilor prevăzute de lege;
j) utilizarea personalului neinstruit, de către administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare, cu privire la respectarea obligațiilor referitoare la accesul, evidența și protecția turiștilor în aceste structuri, reglementate de prezenta hotărâre”.
(2) Contravențiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:
a) de la 2.000 lei la 5.000 lei pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. d), e), g) și h);
b) de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru faptele prevăzute la alin. (1) lit. a), b), c), f), i) și j).”
4. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 4
Contravențiile se constată și amenzile se aplică:
a) de personalul cu atribuții de control din cadrul autorității administrației publice centrale responsabile în domeniul turismului, pentru contravențiile prevăzute la lit. a), c), d), f), g) și j);
b) ofițerii și agenții de poliție pentru contravențiile prevăzute la lit. b), c), d), e), f), g), h) și i).”
Art. II Norma din 2001 cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice din Anexa Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 se modifică și se completează după cum urmează:
5. La articolul 1, alin. (3) se modifică și va avea următorul cuprins:
„(3) Administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare au obligația să ia măsurile necesare pentru respectarea ordinii, liniștii publice și a bunelor moravuri și să asigure o informare a turiștilor cu privire la procedurile necesare a fi respectate de către aceștia pentru ca în incinta unităților respective să fie asigurată securitatea turiștilor și a bunurilor ce le aparțin.”
6. Articolul 2 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 2. – (1) Administratorii structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare sunt obligați să asigure înscrierea tuturor turiștilor în SIT.
(2) Datele colectate în SIT sunt cele prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentele norme.
(3) Completarea datelor se face automatizat de către responsabilul cu formalitățile de cazare al structurii de primire turistice în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate. Pentru cetățenii români actele de identitate sunt: buletin, carte de identitate, pașaport, carnet de marinar sau licență de zbor, permis de conducere. Pentru cetățenii străini actele de identitate sunt: pașaport, carnet de identitate, legitimație provizorie, permis de mic trafic, carnet de marinar sau licență de zbor. Pentru militarii în termen și elevii instituțiilor militare de învățământ actele de identitate sunt: buletin, carte de identitate sau, după caz, documente de evidență militară.
(4) Este interzisă cazarea oricărei persoane care nu posedă act de identitate dintre cele prevăzute la alin. (3).
(5) După înregistrarea datelor și semnarea de către turist, pe dispozitivul electronic alocat, a acordului privind accesarea și prelucrarea datelor, actul de identitate se restituie imediat turistului. Prin excepție, înregistrarea la distanță se realizează cu ajutorul unei aplicații dedicate de tip desktop, mobile.
(6) Răspunderea pentru colectarea corectă a datelor de identificare ale turistului, a datelor de sosire și plecare ale acestuia în și din structura de primire turistică cu funcțiune de cazare, revine responsabilului cu formalitățile de cazare al structurii respective.”7. Articolul 3 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 3. Modalitățile de accesare a datelor de identificare ale turistului precum și ale sosirii și plecării acestuia, se stabilesc prin ordin al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului și al ministrului administrației și internelor în termen de 60 de zile de la data publicării prezentei Hotărâri.”
7. Articolul 5 se modifică și va avea următorul cuprins:
„Art. 5. – (1) În scopul asigurării protecției turiștilor, este interzisă transmiterea de către personalul structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare a unor informații cu privire la sejurul turiștilor, fără acordul acestora, cu excepția cazului în care aceste informații sunt solicitate în acțiuni de control, de către personalul de specialitate din cadrul autorităților statului, în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
(2) Vizitarea turiștilor în structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare este admisă cu condiția ca vizitatorul să anunțe personalul responsabil cu formalitățile de cazare al structurii respective care are obligația să permită vizita numai după obținerea acordului turistului care urmează să fie vizitat.
(3) Vizitatorul unui turist cazat poate rămâne peste noapte în spațiul de cazare al turistului vizitat numai după anunțarea personalului responsabil cu respectarea formalităților de înscriere, cu respectarea procedurii prevăzute la art. 2.”
8. Articolele 6 și 7 se abrogă.
9. Anexa la Norme se modifică și se înlocuiește cu anexa la prezenta Hotărâre.
Art. III Procedura de înregistrare în SIT se aprobă în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri prin ordin al Secretarului General al Guvernului și al ministrului economiei, digitalizării, antreprenoriatului și turismului.
Art. IV. – (1) Până la data de 31 decembrie 2025 toate structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare au obligația de a se înregistra în SIT conform procedurii prevăzute la art. 1^1, alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice cu modificările și completările ulterioare.
(2) Începând cu data de 01 ianuarie 2026 toate structurile de primire turistice cu funcțiuni de cazare au obligația de a utiliza platforma SIT.
Art. V. – În tot cuprinsul Hotărârii Guvernului nr. 237/2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidența și protecția turiștilor în structuri de primire turistice, cu modificările și completările ulterioare sintagma „structură de primire turistică” se înlocuiește cu sintagma „structură de primire turistică cu funcțiuni de cazare”.
Art. VI. – Prevederile art. II pct. 2 intră în vigoare la data de 01 ianuarie 2026.
Pentru consultarea Proiectului de Hotărâre și a Notei de fundamentare, vă rugăm accesați sursa informației.
Vezi și MEDAT. Lansarea procedurii pentru Start-Up Nation, 2025