Măsurile pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile în cadrul POC 2014-2020 – publicare (O.U.G. nr. 130/2020)

7 aug. 2020
0 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 50 voturi, medie: 0,00 din 5 (0 votes, average: 0,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this post.
Vizualizari: 280

Recomandări

 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Actul normativ

Forumul Național de Drept Bancar, ediția a II-a
Sumar
O.U.G. nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene

(M. Of. nr. 705 din 6 august 2020)

Se stabilesc unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

 

 

În M. Of. nr. 705 din 6 august 2020 s-a publicat O.U.G. nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Astfel, prin respectivul act normativ se stabilesc unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

 

În continuare, vă prezentăm cele mai importante dispoziții ale O.U.G. nr. 130/2020.

 

Structura

 

– Cap. I („Dispoziții generale”);

– Cap. II („Microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile”);

– Cap. III („Granturi pentru capital de lucru acordate beneficiarilor”);

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

– Cap. IV („Granturi pentru investiții acordate IMM-urilor”);

– Cap. V („Măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile”);

– Anexa nr. 1 („Domeniile de activitate eligibile pentru PFA/ONG-uri cu activitate economică [art. 5 alin. (1) lit. b)] în cadrul măsurii 1 “Microgrant pentru capital de lucru””).

 

Prezentare generală

 

Potrivit art. 1 alin. (2), formele de sprijin din fonduri externe nerambursabile se referă la:

– microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară;

– granturi pentru capital de lucru acordate sub formă de sumă forfetară și în procent din cifra de afaceri;

– granturi pentru investiții productive acordate din fonduri externe nerambursabile în baza evaluării proiectului de investiții depus.

Beneficiarii acestor fonduri externe nerambursabile sunt IMM-urile, iar persoanele fizice autorizate, denumite în continuare PFA, și cabinetele medicale individuale vor beneficia de microgranturi acordate din fonduri externe nerambursabile sub formă de sumă forfetară. Astfel, microgranturile au valoarea de 2.000 euro și se acordă o singură dată, sub formă de sumă forfetară, iar fondurile alocate pentru acordarea de microgranturi în cadrul POC 2014-2020 sunt în valoare totală de 100.000.000 euro, din care 85.000.000 euro se alocă din bugetul POC 2014-2020 și 15.000.000 euro din cofinanțarea de la bugetul de stat.

Acordarea microgranturilor se face pe baza de contract de acordare a ajutorului de stat încheiat cu următoarele categorii de beneficiari:

– întreprinderile mici și mijlocii care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă la data de 31 decembrie 2019;

– PFA, ONG-uri cu activitate economică în unul din domeniile de activitate prevăzute în anexa nr. 1;

– PFA/CMI, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza O.U.G. nr. 43/2020, dar și pentru neacordarea stimulentului medical se face prin completarea unui formular anexă la cererea de finanțare emis de unitatea sanitară unde a prestat serviciul beneficiarul/direcția de sănătate publică județeană, după caz, care va fi stabilit la nivelul Ghidului solicitantului.

Pe de altă parte, alocarea grantului pentru capital de lucru se realizează pe bază de cotă procentuală din cifra de afaceri, acesta fiind destinat IMM-urilor a căror activitate a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă sau redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă.

Valoarea sprijinului din fonduri externe nerambursabile pentru capital de lucru se stabilește astfel:

– pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro;

–  pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabilește în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 150.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.

În vederea acordării acestor granturi, solicitanții trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

– au obținut certificat de situații de urgență în baza O.U.G. nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare;

– au înregistrat profit operațional din activitatea curentă (din activitatea de exploatare), în unul din ultimele două exerciții financiare înainte de depunerea cererii de finanțare pentru obținerea grantului, potrivit situațiilor financiare depuse;

– dispun de coparticipare la constituirea capitalului de lucru în procent de minimum 15% din valoarea grantului la data utilizării grantului pentru capital de lucru;

– mențin sau, după caz, suplimentează numărul de salariați, față de data depunerii cererii, pe o perioadă de minimum 6 luni, la data acordării granturilor, cu excepția situațiilor în care contractele individuale de muncă sunt încheiate pentru sezonieri sau/și zilieri.

Măsurile pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile în cadrul POC 2014-2020 – publicare (O.U.G. nr. 130/2020) was last modified: august 7th, 2020 by Redacția ProLege
0 Shares

Recomandări

Vă recomandăm:

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.

Abonează-te la newsletter