Măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 – modificări (OME/OMS nr. 3515/393/2021)

24 mart. 2021
Vizualizari: 243
Actul modificatActul modificator

Modificări

Ordinul ministrului educației și al ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

(M. Of. nr. 122 din 5 februarie 2021; cu modif. ult.)

Ordinul ministrului educației și ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3515/393/2021 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

(M. Of. nr. 292 din 23 martie 2021)

– modifică: art. 2 alin. (3), art. 3 alin. (1) și alin. (5);

– introduce: art. 3 alin. (6).

 

 

În M. Of. nr. 292 din 23 martie 2021 s-a publicat Ordinul ministrului educației și ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3515/393/2021 privind modificarea și completarea Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

Astfel, prin respectivul act normativ se aduc unele modificări și completări Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

 

Vă prezentăm, în continuare, modificările și completările aduse Ordinului ministrului educației și al ministrului sănătății (OME/OMS) nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

 

Art. 2 alin. (3) din OME/OMS nr. 3.235/93/2021  (modificat prin OME/OMS nr.  3515/393/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 2, alin. (3) prevedea:

„(3) Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția depășirii pragului de 6 la mie, unde intrarea în carantină se aplică imediat”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 2, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

 

Art. 3 alin. (1) și alin. (5) din OME/OMS nr. 3.235/93/2021  (modificat prin OME/OMS nr. 3515/393/2021)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 3, alin. (1) și alin. (5) prevedeau:

„(1) Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologie privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecțieIncidența cumulată în ultimele 14 zile acazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Scenariul 2a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIIl-a si a XIl-a, a Xlll-a si a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecțieb) Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiuIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Scenariul 3a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primarb) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, aelevilor din clasele a Vlll-a si a Xll-a, a Xlll-a si a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminalec) Participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiuIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1.000 de locuitori.

 

(…)

5) Este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, evaluărilor naționale, orelor remediale și a examenelor pentru anii terminali, cu prezența fizică, în unitățile de învătământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1.000 de locuitori, cu condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv, distanțare corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 3, alin. (1) și alin. (5) se modifică și vor avea următorul conținut:

(1) Consiliul de administrație al unității de învățământ propune ISJ/ISMB aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori, după cum urmează:

Scenariul 1Participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecțieIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori
Scenariul 2a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; b) Participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiuIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 1/1.000, dar mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Scenariul 3a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar; b) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor protecție, cu prezența fizică de până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale; c) Participarea zilnică în sistem online a elevilor din celelalte clase/ani de studiuIncidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

(…)

(5) Este permisă organizarea simulărilor examenelor naționale, evaluărilor naționale și a examenelor pentru anii terminali, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care nu este declarată starea de carantină la nivelul localității, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanțare corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”.

 

Art. 3 alin. (6) din OME/OMS nr. 3.235/93/2021  (introdus prin nr. 3515/393/2021)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 3, după alin. (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul conținut:

„(6) Este permisă organizarea orelor remediale, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1.000 de locuitori, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, respectiv distanțare corectă și igienizarea mâinilor și purtarea obligatorie a măștii”.

Măsurile de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 – modificări (OME/OMS nr. 3515/393/2021) was last modified: martie 24th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.