Măsuri fiscale fără precedent

3 nov. 2017
Vizualizari: 887

Ședința de guvern programată azi, în care ar fi urmat să se dezbată mai multe măsuri fiscale contestate de oamenii de afaceri, de sindicate și de președintele Iohannis, a fost amânată pentru luni, în lipsa avizului Consiliului Legislativ care nu a ajuns la Palatul Victoria, după cum arată Mediafax.

„Membrii Guvernului trebuiau să se reunească în ședință, vineri, la ora 14, pentru a lua în discuție setul de măsuri fiscale anunțate de către ministrul Ionuț Mișa, în contextul în care patronatele și președintele Iohannis și-au anunțat dezacordul față de aceste măsuri”, notează Mediafax.

Una dintre cele mai comentate măsuri fiscale este și reducerea contribuțiilor sociale și creșterea acestora în dreptul salariaților.

Mediafax redă o declarație a ministrului Finanțelor, Ionuț Mișa, pe această temă: „Contribuțiile scad cu 2 puncte procentuale. Din totalul contribuțiilor, de la 39,25% plătite azi la un salariu brut, se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în contul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, după transferul de 20% la salariat, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi «contribuție asiguratoare pentru muncă»”.

Mediafax notează și un apel al președintelui Iohannis pe tema măsurilor fiscale anunțate de guvernul Tudose.

„«Avertizez decidenții politici să judece clar, la rece, ca să nu bage România într-o aventură economică fiscal-bugetară cu final trist. (…) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanță, a demarat procedura de deviație semnificativă, adică în privința comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numește predictibilitate și sustenabilitate. (…) Solicit coaliției aflate la guvernare, PSD și ALDE, să dea dovadă de responsabilitate și să renunțe la această politică fiscală care generează incertitudine și neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudență la nivel politic și guvernamental, fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine», a declarat Klaus Iohannis”, scrie Mediafax.

O altă chestiune în atenția presei de azi este și soarta tichetelor de masă după 1 ianuarie 2018.

„Trecerea la impozitarea cifrei de afaceri în loc de cea a profiturilor, la firmele cu venituri sub un milion de euro, pune sub semnul întrebării viitorul tichetelor de masă, considerate cheltuieli sociale ale angajatorului, acum deductibile fiscal. Numărul persoanelor care vor beneficia după data de 1 ianuarie 2018 de tichete de masă ar putea scădea substanțial în urma modificării sistemului de impozitare a firmelor cu cifra de afaceri sub un milion de euro”, scrie Digi24.

Mediafax anunță că: „Senatul a adoptat marți proiectul de Lege de aprobare a O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA, care se va aplica companiilor aflate în insolvență sau care înregistrează întârzieri la plata TVA. Proiectul Legii de aprobare a O.G. nr. 23/2017 privind plata defalcată a TVA a fost adoptat cu 54 de voturi «pentru» și 45 «împotrivă»”.

Relatările de presă de azi fac referire și la un alt subiect: Legea recursului compensatoriu și modul în care aceasta este aplicată.

„Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, vineri, că Legea recursului compensatoriu nu se aplică și deținuților care au fost eliberați din penitenciare, precizările venind după ce Dan Voiculescu, pus în libertate în vară, cere instanței să beneficieze de această lege. Ministrul Justiției a mai spus că foștii deținuți care au proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) nu pot primi zile considerate executate în baza Legii recursului compensatoriu, fiind deja liberi, însă pot primi compensație financiară pentru fiecare zi de detenție necorespunzătoare”, scrie News.ro.

De altfel, întârzierile în aplicarea acestei legi au provocat în cursul dimineții un protest la Penitenciarul Vaslui, acolo unde deținuții reclamă că doar un deținut a beneficiat deocamdată de prevederile noii legi, din cauza termenelor lungi stabilite de instanțe pentru dosarele deținuților.

„Zeci de deținuți închiși în Penitenciarul Vaslui s-au organizat în dimineața zilei de vineri, 3 noiembrie, într-un protest spontan. Un deținut s-a urcat pe una dintre clădirile complexului penitenciar din Vaslui, iar zeci de colegi de detenție bat cu putere în gratii și strigă «Să vină Tudorel Toader!»”, potrivit Adevărul.

Cele patru coduri – penal, de procedură penală, civil, de procedură civilă – adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului, urmează să fie și ele corectate și modificate.

Agerpres redă azi punctul de vedere al ministrului Toader, în legătură cu viitorul acestor coduri: „Ca o părere personală, sigur că sunt câțiva ani de când codurile au intrat în vigoare, sigur avem foarte multe decizii de neconstituționalitate și puteau fi corectate prin lege de punere în acord cu deciziile Curții, dar practica judiciară arată că punerea în aplicare a prevederilor legale din coduri a arătat anumite neconcordanțe, anumite limite, anumite dificultăți de interpretare și de aplicare a normelor. Vom vedea dacă și care vor fi soluțiile ce eventual vor putea fi modificate. Codurile, legi fundamentale după Constituție, aceste patru coduri sunt următoarele ca greutate, ca impact în sistemul juridic românesc și unele dintre ele au fost adoptate prin angajarea răspunderii Guvernului. Păi o lege fundamentală care permite intruziuni, limitări ale drepturilor și libertăților, condamnare, o lege fundamentală să nu fie dezbătută nici măcar în Parlament. Prin angajarea răspunderii, în chip firesc ea are nevoie de corectare, de modificare”.

Finalul Revistei îl dedicăm unui anunț care ar putea bulversa piața vânzărilor de autoturisme second-hand: „Persoanele care vând mai mult de două mașini pe an vor datora impozit pe profit statului”. 

„Măsura este inclusă într-un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Codului fiscal, care, pentru a se aplica din 2018, are nevoie de aprobarea Guvernului și de publicarea în Monitorul Oficial. Documentul este, în prezent, în dezbatere publică. Concret, persoanele fizice care vând anual mai mult de două mașini vor datora impozit pe venit, în cotă de 10% pentru banii pe care-i obțin. Mai exact, reglementarea va acoperi «veniturile obținute, în bani și/sau în natură, din transferul unui număr mai mare de 2 autoturisme (…) din patrimoniul personal, într-un an fiscal, indiferent de data dobândirii». Aceste sume vor fi încadrate de autorități la venituri din alte surse. În momentul de față, Codul fiscal prevede, fără nicio excepție, că banii câștigați din vânzarea autoturismelor, indiferent câte, sunt scutiți la plata impozitului pe venit de 16%”, notează DC News.

Seară frumoasă!

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Măsuri fiscale fără precedent was last modified: noiembrie 3rd, 2017 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: