1.102 views
În M. Of. nr. 920 din 17.12.2014, s-a publicat O.U.G. nr. 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
La adoptarea O.U.G. nr. 86/2014, s-a avut în vedere Hotărârea Parlamentului nr. 44/2014 privind modificarea structurii şi compoziţiei politice a Guvernului României (publicată în M. Of. nr. 911 din 15 decembrie 2014).
De asemenea, s-a ținut cont și de imperativul consolidării cadrului legal şi îmbunătăţirii activităţii din domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi supravegherii pieţei muncii, sistemului naţional de asistenţă socială, respectiv domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, cât și de necesitatea stabilirii măsurilor care să permită desfăşurarea, în cel mai scurt timp, în noul cadru organizatoric, a activităţii Guvernului, ministerelor, organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale, instituţiilor publice şi structurilor din cadrul administraţiei publice centrale.
O.U.G. nr. 86/2014 cuprinde două capitole cu privire la măsurile de înfiinţare, organizare şi reorganizare a ministerelor, respectiv măsurile de reorganizare în cadrul administraţiei publice centrale.
Conform notelor de fundamentare, în respectiva ordonanță sunt prevăzute următoarele măsuri de reorganizare în cadrul administrației publice centrale:
Astfel, conform art. 5 din ordonanță, se înființează Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice prin comasarea Inspecției Muncii și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.
În subordinea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială se înființează, la nivelul fiecărui județ și al municipiului București, direcții județene și a municipiului București de muncă și securitate socială, prin preluarea structurilor și activităților de la agențiile pentru plăți și inspecție socială județene și a municipiului București și de la inspectoratele teritoriale de muncă.
În subordinea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială funcționează Centrul de Monitorizare a Unităţilor cu Risc Profesional şi Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii, instituţii cu personalitate juridică, finanţate din venituri proprii, precum și activitatea „Revista Obiectivˮ, finanţată integral din venituri proprii.
Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială îndeplinește atribuții în următoarele domenii: securitate și sănătate în muncă, relații de muncă, supravegherea pieței, securitate socială, beneficii sociale.
Finanţarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.
Organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială se aprobă prin hotărâre a Guvernului, promovată în condiţiile legii.
Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială preia posturile pe bază de protocol de predare-primire, precum şi personalul din cadrul Inspecției Muncii și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobate şi cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, fără afectarea drepturilor salariale.
Patrimoniul Inspecției Muncii și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială se transferă pe bază de protocol de predare primire la Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială.
Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială se substituie în toate drepturile şi obligaţiile decurgând din acte normative, contracte, convenţii, înţelegeri, protocoale, memorandumuri şi acorduri în care Inspecția Muncii și Agenția Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, sunt părți la data intrării în vigoare a prezentului act normativ, inclusiv în litigiile aferente activităţilor acestora.
Îndeplinirea obligaților din contractele cu finanțare din fonduri comunitare, fonduri externe rambursabile și nerambursabile precum și din orice alte surse, derulate de Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială rămân atributul exclusiv al Agenției Naționale pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială.
La data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind organizarea şi funcţionarea Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, Inspecția Muncii și Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, se desfiinţează și Legea nr. 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, republicată și O.U.G. nr. 113/2011 privind organizarea și funcționarea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.
Conform prevederilor de la art. 6, Ministerul Apărării Naţionale, structurile militare şi structurile în care îşi desfăşoară activitatea funcţionari publici cu statut special din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Protecţie şi Pază, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, precum şi Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare organizează activităţile de inspecţie a muncii prin servicii proprii de specialitate, care au competenţă exclusivă numai pentru structurile respective.
Potrivit dispozițiilor de la art. 7, se înfiinţează Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilități ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, prin preluarea activităţii din domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilități de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Finanţarea Autorității Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilități se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.
Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilități este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit şi eliberat din funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice.
Autoritatea este autoritatea centrală română desemnată să ducă la îndeplinire obligaţiile prevăzute în Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, ratificată prin Legea nr. 221/2010.
Organizarea şi funcţionarea Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilități se aprobă prin hotărâre a Guvernului, promovată în condiţiile legii.
Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilități preia posturile pe bază de protocol de predare-primire, precum şi personalul din aparatul propriu al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice – Direcția Protecția Persoanelor cu Dizabilități, cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobate şi cu respectarea regimului juridic aplicabil fiecărei categorii de personal, fără afectarea drepturilor salariale, precum și un număr de 22 de posturi vacante prin redistribuire în cadrul ordonatorului principal de credite.
Potrivit prevederilor de la art. 9, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. trece de sub autoritatea Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Statul român își exercită drepturile și obligațiile în legătură cu calitatea de deținător al acțiunilor Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România S.A. prin Ministerul Transporturilor.
La art. 10, se statuează faptul că exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” – S.A. se realizează de către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului.
Tot la art. 10, se dispune și faptul că exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligaților ce decurg din calitatea de acționar al statului român la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” – S.A. Mediaș se realizează de către Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului.