Măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale. (II) Denumiri şi sintagme: modificări în legislaţia în vigoare

24 dec. 2014
Vizualizari: 1762

Despre

  • M. Of. nr. 920 din 17.12.2014
  • O.U.G. nr. 86/2014

În M. Of. nr. 920 din 17.12.2014, s-a publicat O.U.G. nr. 86/2014 privind stabilirea unor măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

La adoptarea O.U.G. nr. 86/2014 s-a avut în vedere Hotărârea Parlamentului nr. 44/2014 privind modificarea structurii și compoziției politice a Guvernului României, (publicată în M. Of. nr. 911 din 15 decembrie 2014).

De asemenea, s-a ținut cont, atât de imperativul consolidării cadrului legal și îmbunătățirii activității din domeniile relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței muncii, sistemului național de asistență socială, respectiv domeniul protecției persoanelor cu dizabilități, cât și de necesitatea stabilirii măsurilor care să permită desfășurarea, în cel mai scurt timp, în noul cadru organizatoric, a activității Guvernului, ministerelor, organelor de specialitate ale administrației publice centrale, instituțiilor publice și structurilor din cadrul administrației publice centrale.

În cadrul articolului anterior, am prezentat principalele modificări și completări aduse de O.U.G. nr. 86/2014 la nivelul administrației publice centrale și cu privire la anumite acte normative.

În continuare, vom prezenta art. 18 din ordonanță care prevede, în alin. (1), modificările aduse în legislația în vigoare cu referire la anumite denumiri și sintagme, astfel:

Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice se va înlocui, în toate actele în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniul mediului, cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Departamentul pentru ape, păduri și piscicultură se va înlocui, în toate actele în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează domeniile ape, păduri și piscicultură, cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Ministerul Economiei va deveni, în toate actele în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniile economie și comerț, Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului.

Inspecția Muncii se va înlocui cu Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, în toate actele normative în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniul relațiilor de muncă, securității și sănătății în muncă și supravegherii pieței muncii.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială se va înlocui cu Agenția Națională pentru Inspecția Muncii și Securitate Socială, în toate actele normative în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniul sistemului național de asistență socială.

Se va înlocui Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice cu Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități, în toate actele normative în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniul protecției persoanelor cu dizabilități.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism se va înlocui cu Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, în toate actele normative în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează domeniul turismului.

Departamentul pentru Energie și, respectiv, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Energie se vor înlocui cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, în toate actele normative în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniile energetic și resurselor energetice.

Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism și, respectiv, Ministerul Economiei prin Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism se vor înlocui cu Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, în toate actele normative în vigoare, dar numai în cazul prevederilor care reglementează activitatea în domeniile întreprinderilor mici și mijlocii, cooperației și mediului de afaceri.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se va înlocui cu Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat (rectificat în M. Of. nr. 927 din 19.12.2014).

Secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor cu secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat.

Viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, se modifică, rămânând numai ministrul dezvoltării regionale și administrației publice.

Viceprim-ministrul, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, se modifică și va rămâne ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Ultima sintagmă prevăzută de alin. (1) este sintagma viceprim-ministrul, ministrul culturii, înlocuită cu ministrul culturii.

Alin. (2) al art. 18 stabilește faptul că, în cuprinsul O.U.G. nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome „Administrația Națională a Drumurilor din Româniaˮ (publicată în M. Of. nr. 694 din 3.10.2003), aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 47/2004 cu modificările și completările ulterioare, precum și în cuprinsul altor acte normative care fac referire la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., sintagma Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se înlocuiește cu sintagma Ministerul Transporturilor, iar sintagma secretar de stat care conduce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor, se va înlocui cu sintagma ministrul transporturilor.

Alin. (3) dispune faptul că în cuprinsul O.G. nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România (publicată în M. Of. nr. 82 din 1.02.2002), aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare, sintagma Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor sau Ministerul Transporturilor se înlocuiește cu sintagma Ministerul Transporturilor, iar sintagma secretarul de stat care conduce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor sau ministrul transporturilor se înlocuiește cu sintagma ministrul transporturilor.

Conform alin. (4), în cuprinsul art. 11, 20, 21, 35, 40, art. 41 alin. (14) lit. a), art. 44, 46, 47, 59, 611 și 612 din O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, (republicată în M. Of. nr. 237 din 29.06.1998), cu modificările și completările ulterioare, sintagma Ministerul Transporturilor sau Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se înlocuiește cu sintagma Ministerul Transporturilor, iar sintagma ordin al ministrului transporturilor sau ordin al secretarului de stat care conduce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se înlocuiește cu sintagma ordin al ministrului transporturilor.

Potrivit alin. (5), în cuprinsul art. 411 alin. (1), art. 57 și 58 din O.G. nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare sintagma Ministerul Transporturilor și Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se înlocuiește cu sintagma Ministerul Transporturilor, iar sintagma ordin comun al ministrului transporturilor și al secretarului de stat care conduce Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură, Investiții Străine, Parteneriat Public-Privat și Promovarea Exporturilor se înlocuiește cu sintagma ordin al ministrului transporturilor.

De asemenea, conform penultimului alineat, alin. (6), partea introductivă a art. 2 alin. (3) lit. a) din Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local (publicată în M. Of. nr. 853 din 20.12.2010), cu modificările și completările ulterioare, se modifică astfel: Ministerul Transporturilor, direct sau prin Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A.

În sfârșit, ultimul alineat, alin. (7) prevede faptul că, în cuprinsul art. III alin. (1) și (2) din Legea nr. 117/2014 (publicată în M. Of. nr. 527 din 16.07.2014) pentru aprobarea O.U.G. nr. 6/2014 (publicată în M. Of. nr. 113 din 14.02.2014) privind exercitarea drepturilor și îndeplinirea obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar al statului la Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica – S.A. și la Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Transgaz – S.A. Mediaș și pentru modificarea unor acte normative, denumirea Ministerul Finanțelor Publice se înlocuiește cu denumirea Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului.

Măsuri de reorganizare la nivelul administrației publice centrale. (II) Denumiri și sintagme: modificări în legislația în vigoare was last modified: februarie 10th, 2015 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.