Măsura popririi conturilor va fi eliminată până la sfârşitul anului

12 iul. 2018
Vizualizari: 943

Deschidem Revista din această seară cu o nouă sesizare a opoziției la Curtea Constituțională.

„PNL și USR au sesizat, miercuri, din nou, Curtea Constituțională cu privire la modificările aduse Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Una dintre modificările făcute la finalul anului trecut la această lege de către Comisia specială pentru legile justiției a fost aceea că președintele poate refuza o singură dată numirea procurorilor de rang înalt. În forma inițială a legii, nu era limitat numărul de refuzuri pe care președintele le putea formula”, arată News.ro.

Și tot CCR urmează să discute pe 25 septembrie sesizarea președintelui Klaus Iohannis privind modificările aduse Codului de procedură penală. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară a fost transmisă de către Parlament Președintelui, în vederea promulgării, la 22 iunie a.c.

„Marți, președintele Klaus Iohannis a sesizat CCR privind modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 referitoare la Codul de procedură penală, precum și în cazul legii de organizare judiciară”, notează Agerpres.

Conform sesizării, depuse de Președinte, legea a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului.

„Atât forma adoptată de Senat, cât și forma adoptată de Camera Deputaților diferă de scopul inițial al legii. Dacă, potrivit expunerii de motive, scopul inițiatorilor era precis determinat și limitat la punerea în acord a Codului de procedură penală cu un număr de 18 decizii ale Curții Constituționale sau cu prevederile celor două directive europene, expunerea de motive menționează necesitatea intervenției asupra unui număr de 35 de articole din Codul de procedură penală, iar forma adoptată de Camera decizională intervine asupra a 199 de articole din Codul de procedură penală”, susține Președintele Iohannis, scrie Agerpres.

Fostul șef DNA, Laura Codruța Kovesi, nu se va întoarce la Sibiu, ci va rămâne în București.

„Procurorul general Augustin Lazăr a decis delegarea Laurei Codruța Kovesi, revocată luni din funcția de procuror-șef al DNA, pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare și control al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuții implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016-2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secția pentru procurori a CSM a decis ca Laura Codruța Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006”, arată News.ro.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, ieri, că decizia procurorului general, Augustin Lazăr, de a-i oferi o funcție în Parchetul General Laurei Codruța Kovesi, este „înțeleaptă”, motiv pentru care intrarea în politică a fostului procuror-șef DNA, nu mai este de actualitate.

„Este o decizie înțeleaptă din punctul meu de vedere. Doamna Kovesi este un simbol al anti-corupției și este într-adevăr necesară valoroasa competență a domniei sale în lupta statului cu aceste structuri infracționale care încearcă confiscarea României. În acest moment doamna Kovesi oricum a declarat ca își dorește să intre în procuratură, a primit deja oferta de job, va avea în continuare ocazia să facă lucru la care se pricepe cel mai bine. Din această perspectiva intrarea în politică nu mai este de actualitate, cel puțin în perioada următoare”, a mai spus liderul USR, scrie Cotidianul.

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că vrea să elimine, până la finalul acestui an, măsura de poprire a conturilor.

„Nu te poți uita în ochii unui român simplu, care n-are niciun fel de instrument de apărare. O să dispară această abordare agresivă din partea statului. Poprirea aceasta dispare. Nu o să mai găsească românul un cont blocat pe neașteptate când pleacă într-o excursie în afara țării și se trezește că nu poate să-și acceseze conturile pentru că, pentru o sumă minoră, cineva i-a blocat toate conturile. Asta dispare până la sfârșitul acestui an”, a spus ministrul Teodorovici, pentru Antena 3, relatează News.ro.

O altă veste, nu la fel de bună, vine din parte conducerii grupului energetic CEZ România, care a confirmat miercuri că va solicita clienților garanții financiare pentru evitarea neplății facturilor. Prevederea apare într-un proiect normativ al ANRE, precizând însă că sumele respective „nu sunt împovărătoare”.

„Mai exact, consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanții financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor, potrivit proiectului Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, care a fost în dezbatere publică în perioada 12-29 iunie.(…) Procedura propusă de ANRE se va aplica în relațiile comerciale privind prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice în baza contractelor încheiate între operatorul de distribuție și titularul de contract, în conformitate cu prevederile legale în vigoare”, notează Cotidianul.

„Operatorul de distribuție (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanțiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanții financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, se arată în proiectul citat, mai scrie Cotidianul.

Seară frumoasă!

Măsura popririi conturilor va fi eliminată până la sfârșitul anului was last modified: iulie 12th, 2018 by Claudiu Pamuc

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Claudiu Pamuc

Claudiu Pamuc

Este directorul editorial al revistei Legal Point.
A mai scris: