Avocatul și baroul reprezintă lucruri importante în comunitate și comunitatea respectă aceste instituții

31 aug. 2018
Vizualizari: 2183
 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Mircea Fica: Ne aflăm împreună cu dl Marius Striblea, decanul Baroului Iași și sufletul, inițiatorul acestui eveniment – Comisia permanentă și Consiliul Național al UNBR-ului. Ce reprezintă avocatura din Iași pentru sistemul de avocatură românesc?

Marius Striblea: Bună ziua. Nu sunt eu inițiatorul acestui demers, am fost doar cel care l-a propus; inițiatorul este Consiliul UNBR, care în data de 9 decembrie 2017, în unanimitate, a aprobat ca această ședință a Consiliului UNBR, dublată și de ședința comisiei permanente, să aibă loc la Iași, în perioada 23-25 august. În această perspectivă consider că alegerea făcută de consiliul UNBR, de a ține lucrările la Iași, este o dovadă clară a poziției Baroului Iași în sistemul Uniunii și o recunoaștere a meritelor Baroului Iași din ultimii ani. De asemenea, cred că se face și un act de reparație, în sensul că Iașiului i-au trebuit 27 de ani ca să revină aici cu un consiliu, pentru că ultima dată când s-a ținut Consiliul UNBR la Iași a fost 1991.

Mircea Fica: Am remarcat că cele mai importante instituții – mă refer aici la Curtea de Apel, la tribunalele Iași, la Facultatea de Drept – au evidențiat rolul Baroului Iași pentru dezvoltarea justiției județene și naționale. Cum vedeți evoluția pe viitor a relațiilor instituționale dintre Baroul Iași și celelalte organisme?

Marius Striblea: La deschiderea festivă la care am luat parte cu toții au participat, pe lângă toți reprezentanții din Justiția ieșeană – mă refer la toate instanțele, de la Curtea de Apel până la Tribunal și Judecătorie, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, Parchetul Tribunalului și Parchetul Judecătoriei; au fost și reprezentanții celorlalte bresle juridice, ai notarilor, ai executorilor judecătorești, ai arbitrilor și mediatorilor; de asemenea, au participat, așa cum ați văzut toate autoritățile locale – primarul Municipiului Iași, prefectul Județului Iași și vicepreședintele Consiliului Județean. În această perspectivă am vrut să demonstrăm că între barou și aceste instituții care astăzi ne-au fost alături există o conlucrare totală, există respect reciproc și faptul că ele au fost in corpore astăzi prezente la un moment festiv al nostru arată că relațiile dintre instituții sunt bune, că relațiile dintre conducătorii instituțiilor sunt bune și am demonstrat, cred, astăzi, în fața tuturor, că acest consiliu poate arăta unitatea sistemului judiciar din Iași, județul Iași, din zona Moldovei – să nu uităm, totuși, că Iași este capitala Moldovei – și că avocatul și baroul reprezintă lucruri importante în comunitate și comunitatea respectă aceste instituții.

Mircea Fica: Totodată, toată lumea a evidențiat și a remarcat impactul de care se bucură colegii din Republica Moldova. Iașiul este un liant între România și Basarabia, Republica Moldova. Cum vedeți evoluția relațiilor dintre avocații din Iași și cei din Republica Moldova în următorii ani?

Marius Striblea: Întotdeauna relațiile dintre Baroul Iași și Baroul Chișinău și celelalte barouri din Republica Moldova, între UNBR și Uniunea Avocaților din Moldova au fost excelente. Să nu uităm că noi îi socotim pe locuitorii Moldovei ca români, despărțiți vremelnic de țara mamă, de condiții vitrege ale istoriei. Din perspectiva noastră ei sunt cetățeni români, sunt egalii noștri și întotdeauna am avut relații excepționale. Poate nu întâmplător în anul centenar suntem la Iași și, vorbind despre Unire, ne gândim și la frații noștri de peste Prut, care, sperăm, în cel mai scurt timp cu putință, fie în concertul european, fie în cadrul României, să se întregească cu noi.

Mircea Fica: Economia municipiului și a județului Iași s-a dezvoltat foarte mult în ultimii 4-5 ani, și după redeschiderea aeroportului. Cum vedeți evoluția avocaților în acest context al dezvoltării economice foarte susținute din ultimii ani? Au venit foarte mulți investitori? Se simte o dinamică care n-a mai fost la Iași în ultimii ani.

Marius Striblea: E foarte clar că modernizarea și extinderea aeroportului a constituit o premisă a dezvoltării economice, volumul de pasageri în ultimii trei ani s-a înzecit, ceea ce înseamnă, desigur, o creștere economică foarte importantă. Pe de altă parte, dacă cineva nu a mai vizitat Iașiul în ultimii zece ani și vine astăzi și trece prin centrul Iașiului, are șansa să nu-l mai recunoască, pentru că acesta a fost schimbat din temelii, arată occidental și cred că, din acest punct de vedere, face demonstrația că Iașiul devine tot mai mult atrăgător și din perspectivă economică. Totuși, dacă ar fi să rămânem la cifre, la ultimul recensământ Iașiul avea undeva peste 300.000 de locuitori; astăzi numără peste 400.000 de locuitori. Iată că în șapte ani s-au adunat câteva zeci de mii de oameni în plus, ceea ce arată că Iașiul polarizează și economic, dar și social și din punct de vedere al populației, ceea ce înseamnă că Iașiul devine tot mai mult un pol economic, politic, social în Moldova. Redevine ceea ce a fost întotdeauna, capitala Moldovei.

Mircea Fica: Și o ultimă întrebare sau, de fapt, un mesaj: Dumneavoastră ce mesaj aveți pentru Universul Juridic, pentru cititorii site-urilor și emisiunilor TV ale Universului Juridic?

Marius Striblea: Eu cred că mesajul nostru cel mai important este faptul că ne sunteți astăzi parteneri, că sunteți alături de noi la un eveniment atât de important și, ar trebui să spunem, sunteți parteneri în exclusivitate, pentru care vă mulțumim. Și, alături de cititorii dumneavoastră, ne raliem cu toate gândurile bune către editura dumneavoastră și către trustul dumneavoastră.

Mircea Fica: Vă mulțumim frumos, mult succes!

Marius Striblea: Și eu vă mulțumesc tare mult!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Avocatul și baroul reprezintă lucruri importante în comunitate și comunitatea respectă aceste instituții was last modified: august 31st, 2018 by Marius Striblea

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice