Marius Iacob Morari: Să adoptăm un statut care să fie în concordanță cu Legea nr. 188/2000

11 mai 2017
Vizualizari: 2559

Nicolae Cîrstea: Suntem împreună, la Congresul Avocaților 2017 cu președintele Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, dl Marius Iacob Morari. Bine vă regăsim, d-le președinte!

Marius Iacob Morari: Bine v-am găsit și mulțumesc invitației primite din partea d-lui președinte al UNBR, Gh. Florea, de a participa la acest congres – al unei profesii din desfășurarea căruia noi putem învăța foarte multe lucruri.

Nicolae Cîrstea: Un moment festiv, un moment în care executorii judecătorești, prin intermediul dumneavoastră, al colegilor prezenți din partea Uniunii Executorilor, transmit un salut colegilor avocați, cu care vă vedeți destul de des în interiorul sistemului judiciar și al activității dumneavoastră.

Marius Iacob Morari: În desfășurarea actului de justiție, executorii și avocații interacționează destul de des. Avem și o conferință pe tema aceasta, în 31, organizată de Universul Juridic – Interacțiunea dintre avocat și executor. Deci interacționează destul de des în înfăptuirea actului de justiție și în interesul creditorului, pe de o parte – executorul –, iar de multe ori avocatul în interesul debitorului.

Nicolae Cîrstea: Profesiile juridice, d-le președinte, traversează momente interesante. Este nevoie de unitate pentru a se exprima, poate, cu o voce și cu anumite puncte de vedere comune. Care credeți că ar fi lucrurile unde avocații și executorii pot conlucra și unde pot avea un punct de vedere comun în interiorul sistemului judiciar?

Marius Iacob Morari: În actualul context politico-economic din țara noastră se poate interacționa pe elaborare de proiecte și legi noi, care să ajute atât pe partea de executare silită Codul de Procedură Civilă, care, după cum știți, acum, prin Legea 17/2017 a fost modificat, adăugându-se modificări în procedura de executare silită. Interacțiunea cu avocatul este nu numai de partea contestației la executare; există și în faza de executare, în momentul în care avocatul formulează cererea de executare. Sunt multe interacțiuni. Chiar și pe Legea insolvenței persoanei fizice s-ar putea să interacționăm, în viitorul apropiat. Iar ca și colaborări, avem o serie de colaborări la nivel de camere, la acest moment, și cu barourile locale, urmând ca, instituțional, între Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești și UNBR să identificăm probleme și chestiuni care pot să ajute cele două profesii.

Nicolae Cîrstea: Din punct de vedere legislativ știu că profesia de avocat a suferit, în ceea ce privește legislația specifică, a profesiei, anumite modificări legislative. De asemenea, știu că și notarii publici au avut o legislație care este în schimbare și unele dintre aceste legi au fost și adoptate. Cum stau executorii judecătorești din acest punct de vedere? Ce proiecte legislative pregătiți, ce modificări care privesc profesia?

Marius Iacob Morari: Pe agenda de lucru a vechiului guvern – am înțeles că e preluată și de actualul guvern – există un proiect de modificare a Legii 188, legea de organizare și funcționare a executorilor judecătorești. Noi suntem pregătiți, ca uniune, cu un asemenea proiect. Așteptăm dezbateri și modificări substanțiale, atât în lege, care e o lege nemodificată din 2001, în care ar putea surveni multe modificări bune, atât pentru funcționare, cât și pentru o fluidizare a actului de justiție. Ar mai trebui modificat și regulamentul de aplicare a Legii 188, regulament care trebuie să fie în concordanță cu această lege; regulament care, la ora actuală, are foarte multe neajunsuri și inadvertențe între lege și regulament. Iar pe urmă, noi, în cadrul profesiei, să elaborăm și să încercăm să adoptăm un statut care să fie în concordanță cu Legea 188 și cu modificările care vor fi luate ulterior.

Nicolae Cîrstea: Din ultimii 10 ani în care suntem prezenți la Congresul Avocaților știm că se dezbate, cu această ocazie, tot ceea ce preocupă profesia. La rândul dumneavoastră, în 12 mai știu că aveți congresul profesiei de executor judecătoresc. Care sunt problemele care preocupă acum profesia de executor judecătoresc, poate unele dintre ele și pe agenda congresului din 12 mai?

Marius Iacob Morari: Problemele sunt cele de ordin legislativ – dacă știți Legea 17/2017 vizavi de modificarea Codului de Procedură Civilă. Chiar ieri comisia juridică a Camerei Deputaților a statuat o chestiune vizavi de PLX 121 – Poprirea la angajator. A respins proiectul inițiat de către un grup de parlamentari; a trecut și pe la Curtea Constituțională – aceasta s-a pronunțat vizavi de neconstituționalitatea în întregime a proiectului legislativ.
Ar fi multe de dezbătut la congres. Tema încă nu e definitivată. Tema, în primul și în primul rând, e organizarea uniunii și a profesiei – pentru că avem multe lucruri de pus la punct pentru o bună propagandă a executării silite în România.

Nicolae Cîrstea: D-le președinte, vă mulțumesc. Aștept să ne revedem, poate ne invitați și pe noi să transmitem anumite opinii, anumite puncte de vedere, la congresul dumneavoastră. Ne vom bucura să fim alături de dumneavoastră, așa cum suntem alături și de celelalte profesii juridice.

Marius Iacob Morari: Mulțumesc. Având în vedere faptul că sunteți foarte bine informat și știți că în data de 12 mai avem congresul, o să luăm în calcul chestiunea și doleanța dumneavoastră. Mulțumesc.>

Marius Iacob Morari: Să adoptăm un statut care să fie în concordanță cu Legea nr. 188/2000 was last modified: mai 18th, 2017 by Marius Iacob Morari

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice